Οι μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ σώζουν την First Republic για να μην ανοίξουν οι Πύλες της οικονομικής Κολάσεως!

«Ανάχωμα» στο ντόμινο που ξεκίνησε…

Must Read

Η First Republic Bank (η 14η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ από άποψη ενεργητικού) πλησιάζει σε συμφωνία με μερικές από τις μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες για τη σταθεροποίηση του ισολογισμού της, στον απόηχο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank.

Η τράπεζα με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, πλησιάζει σε συμφωνία για να λάβει έως και 30 δισεκατομμύρια δολάρια σε καταθέσεις, από την Bank of America, την JPMorgan, την Wells Fargo, τη Citigroup, τη Morgan Stanley και άλλους δανειστές, ανέφερε το Bloomberg News, το οποίο πρόσθεσε πως τα μεγαλύτερα τραπεζικά ιδρύματα θα μπορούσαν να προσφέρουν 5 δισεκατομμύρια δολάρια το καθένα.

Στελέχη της αγοράς δήλωσαν ότι διάφορα προσχέδια ανακοίνωσης συνεχίζουν να κυκλοφορούν, αλλά ότι οι ρυθμίσεις έχουν σχεδόν οριστικοποιηθεί. Οι άλλες τράπεζες είναι οι USBancorp, PNC Financial και Truist.

Η προτεινόμενη διάσωση από τράπεζα σε τράπεζα – η οποία φέρεται να έχει την ευλογία της κυβέρνησης των ΗΠΑ – έρχεται καθώς η First Republic Bank αντιμετωπίζει την απειλή άτακτης εξόδου από επενδυτές και καταθέτες.

Η μετοχή της First Republic υποχώρησε 66% την περασμένη εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών ότι η τράπεζα δεν θα έχει αρκετά μετρητά για να διαχειριστεί μια εισροή αναλήψεων.

Η First Republic, όπως και η Silicon Valley Bank, έχει χρησιμοποιήσει ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων της σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις που έχουν χάσει την αξία τους λόγω των αυξήσεων των επιτοκίων από την Federal Reserve.

Περίπου το 68% των καταθέσεων της τράπεζας είναι ανασφάλιστες, σύμφωνα με την S&P Global, υψηλότερες από πολλούς από τους ανταγωνιστές της, αλλά χαμηλότερες από το 94% της Silicon Valley Bank, ενώ περισσότερα από τα δύο τρίτα των εγχώριων καταθέσεων της First Republic υπερβαίνουν το όριο ασφάλισης της FDIC των 250.000 $ ανά άτομο, ανά τράπεζα.

Ο οίκος αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s στάθμισε την υποβάθμιση της First Republic αυτή την εβδομάδα, σημειώνοντας ότι το υψηλό ποσοστό των ανασφάλιστων καταθέσεων θα μπορούσε να ωθήσει τους καταθέτες να μετακινήσουν γρήγορα τα χρήματά τους αλλού.

Η αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με τις προοπτικές της τράπεζας ώθησε τη Fitch Ratings να υποβαθμίσει την πιστοληπτική της ικανότητα την Τετάρτη.

Η προσπάθεια διάσωσης μιας άλλης τράπεζας από την καταστροφή, έρχεται καθώς το τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ αντιμετωπίζει μια προφανή κρίση εμπιστοσύνης.

Οι ομοσπονδιακές ρυθμιστικές αρχές εξασφάλισαν την Κυριακή όλες τις καταθέσεις στις αποτυχημένες Silicon Valley Bank και Signature Bank, σε μια προσπάθεια να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη του κοινού και να αποτρέψουν περισσότερες εκροές καταθέσεων.

Σχεδόν το 94% των εγχώριων καταθέσεων στη Silicon Valley Bank ήταν ανασφάλιστες, όπως και σχεδόν το 90% των καταθέσεων της Signature, σύμφωνα με στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This