Σουδάν: Τουλάχιστον 97 άμαχοι νεκροί και 365 τραυματίες από την εμφυλιοπολεμική κατάσταση

Must Read

Με αμείωτη ένταση συνεχίζεται η εμφυλιοπολεμική κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν, με το εν εξελίξει πραξικόπημα και τη στρατιωτική αναταραχή που επικρατεί.

Οι αιματηρές συγκρούσεις ξεκίνησαν το Σάββατο, αρχικά στο Χαρτούμ και πλέον έχουν γενικευτεί σε πολλές περιοχές της χώρας. Τουλάχιστον 97 άμαχοι σκοτώθηκαν και 365 άλλοι τραυματίστηκαν από τότε που ξέσπασαν οι εχθροπραξίες μεταξύ του σουδανικού στρατού και παραστρατιωτικών, ανέφερε η ένωση Σουδανών γιατρών σε σημερινή της ανακοίνωση.

Από την πλευρά του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε λόγο για 1.126 τραυματίες από τις σφοδρές μάχες, χωρίς μέχρι στιγμής να έχει επιβεβαιωθεί ή διαψευστεί με οποιονδήποτε τρόπο η καθεμιά από τις δύο εκτιμήσεις. Ο οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ, έχει καταγράψει θανάτους στις πολιτείες Χαρτούμ, Νότιο Κορντοφάν, Βόρειο Νταρφούρ κ.ά. από την Πέμπτη.



Η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Χαρτούμ, όπου ζουν περίπου 6 εκατομμύρια πολίτες, κατακλύστηκαν από θύματα εν μέσω των εχθροπραξιών το σαββατοκύριακο, στις οποίες χρησιμοποιήθηκαν τεθωρακισμένα, πυροβόλα και αεροσκάφη.

Πολλά από τα εννέα νοσοκομεία που υποδέχονται τραυματισμένους άμαχους αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε αίμα, υλικά για μεταγγίσεις και σε άλλα κρίσιμης σημασίας εφόδια. Οι διακοπές της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης και η έλλειψη καυσίμων για να λειτουργήσουν οι γεννήτριες των νοσοκομείων κάνουν τη λειτουργία τους ακόμη πιο δύσκολη. Αναφέρονται τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, ιδίως αναισθησιολόγων, τόνισε ο οργανισμός.

Οι ασθενείς –μεταξύ τους και παιδιά– και οι συγγενείς τους «δεν έχουν να φάνε και να πιουν», προειδοποιεί δίκτυο φιλοδημοκρατικών γιατρών που υποστηρίζουν ότι δεν μπορούν να αφήσουν τους νοσηλευόμενους να αποχωρήσουν με ασφάλεια, γεγονός που προκαλεί συνωστισμό.

Οι «ανθρωπιστικοί διάδρομοι» που άνοιξαν για διάστημα τριών ωρών χθες το απόγευμα οι εμπόλεμες πλευρές δεν άλλαξαν τα δεδομένα – εξάλλου, ακόμα και το διάστημα αυτό δεν σταμάτησαν οι εκρήξεις και τα πυρά στο Χαρτούμ.

Παράλληλα, τεράστια προβλήματα εντοπίζονται και στα νοικοκυριά, με το ρεύμα και το νερό να έχουν διακοπεί από το Σάββατο. Παράλληλα, τα λιγοστά μπακάλικα που ανοίγουν προειδοποιούν ότι θα αντέξουν μόνο μερικές ημέρες εάν δεν φθάσουν στην πρωτεύουσα φορτηγά με εμπορεύματα.

Διεθνής ανησυχία

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι υπάρχει «κοινό αίσθημα βαθιάς ανησυχίας» των συμμάχων για τις συγκρούσεις στο Σουδάν καθώς και η κοινή άποψη ότι οι εχθροπραξίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως και οι εμπλεκόμενες πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι των συνομιλιών.

Ο Μπλίνκεν, οι δηλώσεις του οποίου έγιναν στο περιθώριο της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των 7 (G7) που πραγματοποιείται στην Ιαπωνία, είπε ότι έχουν πραγματοποιηθεί στενές διαβουλεύσεις για τις συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένων και διαβουλεύσεων με τους εταίρους στον αραβικό κόσμο και την Αφρική καθώς και με ανθρωπιστικές οργανώσεις.

«Υπάρχει κοινό αίσθημα βαθιάς ανησυχίας για τη σύγκρουση, τη βία που συνεχίζεται στο Σουδάν. Την απειλή που τίθεται για τους αμάχους, για το σουδανικό έθνος και πιθανόν ακόμα και για την περιοχή», δήλωσε και συμπλήρωσε: «Και επίσης η ισχυρή άποψη μεταξύ όλων των εταίρων μας για την ανάγκη να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός και επιστροφή στις συνομιλίες –συνομιλίες που ήταν πολλά υποσχόμενες στο να θέσουν το Σουδάν σε πορεία προς την πλήρη μετάβαση σε μια πολιτική κυβέρνηση».

Τις θέσεις αυτές απηχούν επίσης οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι: «Εντέλει, το άμεσο μέλλον βρίσκεται στα χέρια των στρατηγών που εμπλέκονται σε αυτή τη σύγκρουση και τους καλούμε να βάλουν πρώτα την ειρήνη, να δώσουν τέλος στις συγκρούσεις και να επιστρέψουν στις διαπραγματεύσεις».

Πώς αντιμετωπίζει η κρατική τηλεόραση την κατάσταση

Την ίδια ώρα, η κρατική τηλεόραση του Σουδάν διέκοψε χθες το απόγευμα το πρόγραμμά της, μια ενέργεια που, σύμφωνα με εργαζομένους, είχε ως στόχο να αποτραπεί η διάδοση προπαγάνδας από τους παραστρατιωτικούς που μάχονται με τον στρατό για τον έλεγχο της πρωτεύουσας.

Η παραστρατιωτική οργάνωση Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης (RSF) ανακοίνωσε νωρίτερα ότι, μετά τις μάχες που ξέσπασαν το Σάββατο, έθεσε υπό τον έλεγχό της την κρατική τηλεόραση και άλλες εγκαταστάσεις στρατηγικής σημασίας, ένας ισχυρισμός που διαψεύστηκε από τον στρατό.

Εργαζόμενοι σε κρατικά μέσα ενημέρωσης, που μίλησαν στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο να παραμείνουν ανώνυμοι, είπαν ότι οι αρχές έκοψαν το σήμα αφού οι RSF μπήκαν στο κτίριο της τηλεόρασης στο Ομντουρμάν, στην απέναντι όχθη του Νείλου από το Χαρτούμ και χρησιμοποίησαν το δίκτυο του ραδιοφώνου για να μεταδώσουν πρόγραμμα υπέρ τους. Ανταποκριτές του Reuters από το Χαρτούμ και άλλες πόλεις είπαν ότι η μετάδοση διακόπηκε την Κυριακή, ενώ νωρίτερα η τηλεόραση μετέδιδε συνεχώς το ίδιο, μαγνητοσκοπημένο υλικό. Το κρατικό ραδιόφωνο σίγησε επίσης.

Από το Ναϊρόμπι, έγινε γνωστό ότι η Διακυβερνητική Αρχή για την Ανάπτυξη (IGAD), ένας περιφερειακός αφρικανικός οργανισμός, σκοπεύει να στείλει στο Σουδάν τους προέδρους της Κένυας, του Νότιου Σουδάν και του Τζιμπουτί σε μια προσπάθεια συμφιλίωσης των αντιμαχόμενων πλευρών. Η ανακοίνωση αυτή έγινε από το γραφείο του προέδρου της Κένυας Ουίλιαμ Ρούτο στο Twitter.

Η Αίγυπτος ετοιμάζεται να εμπλακεί

Νωρίτερα χθες, δημοσίευμα των New York Times έκανε λόγο για μελλοντική στρατιωτική εμπλοκή της Αιγύπτου, στο πλευρό του σουδανικού στρατού.

«Η Αίγυπτος διατηρεί στενούς δεσμούς με τον σουδανικό στρατό και τώρα αρκετές δεκάδες Αιγύπτιοι στρατιώτες αιχμαλωτίζονται από τη δολοφονική ”Ομάδα ταχείας αντίδρασης”, η οποία αντιτίθεται στις κυβερνητικές δυνάμεις» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ οι τύχες των Ελλήνων στο Σουδάν

Με ανακοίνωσή του, το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν και την παρουσία των Ελλήνων στη χώρα.

Υπάρχουν δύο Έλληνες τραυματίες και αρκετοί εγκλωβισμένοι, οι οποίοι βρίσκονται είτε σε σπίτια, είτε στη Μητρόπολη του Χαρτούμ και δεν τολμούν να κινηθούν καθώς έξω επικρατεί το χάος.




Ο Γεράσιμος Παγουλάτος, Επίτιμος Πρόξενος στο Σουδάν είπε στον ΑΝΤ1 για τους εγκλωβισμένους Έλληνες: «Είναι όλοι ταμπουρωμένοι, μόνο άρματα μάχης είναι έξω αυτή τη στιγμή, είμαστε 60-70 Έλληνες στο Σουδάν».

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΥΠΕΞ, από την πρώτη στιγμή που επιδεινώθηκε η κατάσταση ασφαλείας στο Σουδάν, λόγω των εκεί ενόπλων συγκρούσεων, το Υπουργείο εξέδωσε αμέσως Ανακοίνωση με την οποία ζητήθηκε από τους Έλληνες που βρίσκονται στο Σουδάν να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.




«Ταυτόχρονα, κατόπιν οδηγιών του Υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, η Πρεσβεία μας στο Κάιρο η οποία έχει παράλληλη διαπίστευση στο Σουδάν, βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας κ.κ.Σάββα. Επιπλέον ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο επικοινώνησε με τον επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Σουδάν (Χαρτούμ) και συμφωνήθηκε η παροχή βοήθειας από την Αντιπροσωπεία της ΕΕ, για την ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Ο Πρέσβυς της Ελλάδας στο Κάιρο βρίσκεται σε επικοινωνία και με την Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας στο Χαρτούμ».

Όπως γίνεται γνωστό από την ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, με εντολή του Νίκου Δένδια ενεργοποιήθηκε αμέσως η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του ΥΠΕΞ η οποία βρίσκεται σε επικοινωνία και συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη -μέλη της ΕΕ μέσω του συστήματος Προξενικής Συνεργασίας. Η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων είναι σε επικοινωνία και με τον Μητροπολίτη Σάββα.

«Βασικό μέλημα σε αυτή τη χρονική στιγμή παραμένει η ασφάλεια των Ελλήνων στο Σουδάν. Είναι απαραίτητο να τηρηθούν όσα αναφέρονται στις χθεσινές σχετικές οδηγίες που δόθηκαν από το ΥΠΕΞ. Οι δύο Έλληνες τραυματίες βρίσκονται σε νοσηλευτικό ίδρυμα και μέχρι τούδε δεν υπάρχουν πληροφορίες για άλλους Έλληνες τραυματίες. Για οτιδήποτε νεότερο θα υπάρξει σχετική ενημέρωση», καταλήγει η ανακοίνωση.




Μητροπολίτης Σάββας: «Κινδυνεύουμε ακόμη και να ανοίξουμε την πόρτα»

Ο Μητροπολίτης Νουβίας και παντός Σουδάν, Σάββας μίλησε στην ΕΡΤ3 για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στο Σουδάν, καθώς παραμένουν για δεύτερη ημέρα εγκλωβισμένα περίπου 15 άτομα στη Μητρόπολη, όπου είχαν πάει το πρωί του Μ. Σαββάτου για τη Θεία Λειτουργία.

«Η κατάσταση έχει ενταθεί, δυστυχώς είναι χειρότερα από ότι εχθές δεν υποχωρεί καμία από τος δύο πλευρές και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί για πολύ ακόμη. Είμαστε μέσα στο κτήριο της Μητρόπολης, 15 άτομα όλων των ηλικιών, Έλληνες ορθόδοξοι, Σουδανοί, Αιθίοπες και μια γυναίκα από την Ρωσία με το παιδάκι της. Μέχρι στιγμής έχουμε τα βασικά πράγματα αλλά αν κρατήσει για πολύ η κατάσταση, δεν ξέρω για πόσο ακόμα θα έχουμε. Δεν έχουμε ρεύμα και νερό σε όλο το Σουδάν. Έχουμε επικοινωνήσει με την Ελληνική Πρεσβεία στο Κάιρο, είναι ενήμερο το Πατριαρχείο, η διπλωματική αντιπροσωπεία της ευρωπαϊκής ένωσης και προσπαθούν να βρουν τρόπο, αλλά είναι δύσκολο γιατί το κτήριο είναι στο επίκεντρο της διαμάχης. Κινδυνεύουμε ακόμη και να ανοίξουμε την πόρτα».

Για τους Έλληνες τραυματίες, ο σεβασμιότατος ανέφερε: «Είναι σταθερή η κατάσταση τους, δεν εμπνέει ανησυχία και οι γιατροί είπαν ότι θα μπορέσουν να προχωρήσουν σε χειρουργείο μόλις ανοίξουν τα καταστήματα για να προμηθευτούν ιατρικά υλικά, καθώς είναι κλειστά λόγω της κατάστασης. Μόνο ο στρατός κυκλοφορεί έξω».

Για την κατάσταση των υπόλοιπων Ελλήνων, ενημέρωσε ότι «όλοι είναι καλά, εκτός από το σπίτι ενός ζευγαριού που το χτύπησε ρουκέτα, αλλά δεν υπήρξε κανένας τραυματισμός», ενώ σε ότι αφορά τη δική του εκτίμηση για την ένταση, σχολίασε: «Κανείς δεν ξέρει και δεν περίμενε να ενταθούν τα προβλήματα αυτές τις ημέρες. Ήταν πολύ επικίνδυνο να κάνουμε και την Αναστάσιμη Λειτουργία».




«Είμαστε στο πάτωμα χαμηλά από παράθυρα, να μη μας πάρει καμία ξώφαλτση»

Την ίδια στιγμή, κάποια από τα μέλη της ελληνικής κοινότητας στο Χαρτούμ μίλησαν στον ΑΝΤ1 και περιέγραψαν τη δραματική κατάσταση που βιώνουν και το πώς κατάφεραν να μεταφέρουν τους τραυματίες στο νοσοκομείο:

«Γινόταν ο χαλασμός…όλο το βράδυ δε κοιμήθηκα, το σπίτι σειόταν, μπαίναμε σούπερ μάρκετ εκείνη τη στιγμή πέφτανε οι πυροβολισμοί πολύ κοντά μας, δεν το περιμέναμε. Τα αφήσαμε όλα βγήκαμε έξω και προσπάθησα να πάω στο σπίτι ενός φίλου μου. Είμαι εγκλωβισμένος βασικά στο σπίτι του φίλου μου το οποίο είναι δίπλα εκεί που γίνεται η ιστορία. Πολύ βαριά όπλα χρησιμοποιούσαν και ελικόπτερα που χτυπούσαν σημεία», είπε ο κύριος Νικόλας, που ψώνιζε στο σούπερ μάρκετ την ώρα που ξέσπασαν οι σφοδρές εχθροπραξίες.




Ένας άλλος Έλληνας που βοήθησε στη μεταφορά των δύο τραυματιών συμπατριωτών μας, περιγράφει τα όσα συνέβησαν:

«Τυχεροί μέσα στην ατυχία τους, έχουν τραύματα στα πόδια τους, το ένα τραύμα στα πόδια, είναι αρκετά σοβαρό, είναι και οι δύο στο νοσοκομείο... Με τη βοήθεια των φίλων των Σουδανών εδώ τους βάλαμε στο αυτοκίνητο και τους πήγαμε στο νοσοκομείο. Είμαστε στο πάτωμα χαμηλά από παράθυρα, να μη μας πάρει καμία ξώφαλτση».

Διαβάστε ακόμη:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This