Συνεχίζονται οι σφοδρές μάχες στο Σουδάν – Αναφορές για εγκλωβισμένους σε ελληνική εκκλησία

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ διακόπτει προσωρινά τις δραστηριότητές του - Ανοίγει ανθρωπιστικός διάδρομος για τρεις ώρες κάθε μέρα

Must Read

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στο Σουδάν όπου μαίνονται σφοδρές μάχες μεταξύ του σουδανικού στρατού και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης, με τις δύο πλευρές να δηλώνουν ότι δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις.

Μια ημέρα αφού ξέσπασαν οι εχθροπραξίες, 56 άμαχοι έχουν χάσει τη ζωή τους και 595 άλλοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις σε διάφορες περιοχές του Σουδάν, όπως ανακοίνωσε νωρίς σήμερα η ένωση γιατρών της χώρας.

Από τα επεισόδια έχουν τραυματιστεί μεταξύ άλλων δύο Έλληνες, ενώ τουλάχιστον 15 ακόμη φέρεται να είναι εγκλωβισμένοι σε εκκλησία την ώρα που οι σφαίρες πέφτουν «βροχή» έξω από τον ναό. Οι δύο τραυματίες φέρουν τραύματα από ρουκέτα στα κάτω άκρα και μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Νουβίας παντός Σουδάν και Ερυθραίας, κ. Σάββα, πρόκειται για έναν 55χρονο και έναν 42χρονο αντίστοιχα.

Όπως δήλωσε στον Alpha, οι δύο Έλληνες έχουν τραυματιστεί στα πόδια, ο ένας μάλιστα έχει και τραύμα στο μάτι, χωρίς όμως να κινδυνεύει να χάσει την όρασή του. Αμφότεροι βρίσκονται στο νοσοκομείο, αλλά δεν έχουν έρθει σε επικοινωνία μαζί τους, καθώς λόγω της κατάστασης που επικρατεί δεν είναι εφικτό.




«Είμαστε εγκλωβισμένοι»

«Εχουμε πρόβλημα. Εχω κόσμο που έχει εγκλωβιστεί εδώ μέσα από το πρωί του Σαββάτου που τελέστηκε η ακολουθία. Δεν μας είχε ενημερώσει κανείς ότι θα συμβεί κάτι στο Σουδάν» πρόσθεσε ο μητροπολίτης Nουβίας, Σάββας.

Αναφερόμενος στους δύο Έλληνες τραυματίες μετά από έκρηξη ρουκέτας είπε: «Νοσηλεύονται στο νοσοκομείο, έχουν προγραμματίσει για σήμερα χειρουργείο. Ο ένας έχει τραυματιστεί στα κάτω άκρα και ο άλλος στο ένα κάτω άκρο, την κοιλιά και πάνω από το μάτι. Οι γιατροί λένε ότι είναι σταθερή η κατάστασή τους».




Πράσινο φως από τον στρατό για τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων

Ο στρατός του Σουδάν ενέκρινε πρόταση των Ηνωμένων Εθνών να ανοίξει ένα ασφαλές πέρασμα για επείγουσες ανθρωπιστικές περιπτώσεις για τρεις ώρες κάθε μέρα αρχής γενομένης από τις 16:00 τοπική ώρα (17:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα, όπως ανέφερε σε μια ανακοίνωση.

Ο στρατός επιβεβαίωσε ωστόσο ότι θα διατηρήσει το δικαίωμα να αντιδράσει αν «η ανταρτική παραστρατιωτική οργάνωση διαπράξει οποιεσδήποτε βιαιότητες».

Το Συμβούλιο Ειρήνης και Ασφάλειας της Αφρικανικής Ένωσης, που συνεκλήθη εκτάκτως, απέρριψε σθεναρά οποιαδήποτε εξωτερική ανάμιξη που θα μπορούσε να περιπλέξει την κατάσταση στο Σουδάν.

Αίγυπτος – Νότιο Σουδάν προσφέρονται να μεσολαβήσουν

Η Αίγυπτος και το Νότιο Σουδάν προσφέρθηκαν σήμερα να μεσολαβήσουν ανάμεσα στον στρατό του Σουδάν και στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, που ξεκίνησαν να πολεμούν στο Χαρτούμ και σε άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα χθες, όπως ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε η αιγυπτιακή προεδρία.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Αιγύπτιος πρόεδρος Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και ο ομόλογός του τού Νότιου Σουδάν Σάλβα Κίιρ σήμερα, οι δύο άμεσοι γείτονες του Σουδάν που διαθέτουν τη μεγαλύτερη επιρροή κάλεσαν τις δύο πλευρές στη μάχη εξουσίας να «επιλέξουν τη φωνή της λογικής (και) του ειρηνικού διαλόγου», αναφέρει η δήλωση.




Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ σταματά τις επιχειρήσεις του στη χώρα

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε σήμερα ότι διέκοψε προσωρινά τις επιχειρήσεις του στο Σουδάν μετά τον θάνατο τριών υπαλλήλων του σε συγκρούσεις ανάμεσα στον στρατό του Σουδάν και στις παραστρατιωτικές Δυνάμεις Ταχείας Υποστήριξης, μία ημέρα νωρίτερα.

«Ενόσω θα επανεξετάζουμε την εξελισσόμενη κατάσταση ασφαλείας, είμαστε αναγκασμένοι να σταματήσουμε προσωρινά όλες τις επιχειρήσεις στο Σουδάν», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η εκτελεστική διευθύντρια του WFP Σίντι Μακέιν.

«Το WFP είναι δεσμευμένο στο να παρέχει αρωγή στον σουδανικό λαό που αντιμετωπίζει άμεση επισιτιστική ανασφάλεια, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε την εργασία μας που σώζει ζωές αν η ασφάλεια και η ασφάλεια των ομάδων και εταίρων μας δεν είναι εξασφαλισμένη».

Τρεις νεκροί – Δύο τραυματίες

Τρεις υπάλληλοι του WFP σκοτώθηκαν και δύο τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στην Καμπκαμπίγια στο Βόρειο Νταρφούρ. Το WFP δήλωσε στο Reuters πως οι υπάλληλοί του που σκοτώθηκαν ήταν και οι τρεις Σουδανοί.

Ο Φόλκερ Πέρτες, επικεφαλής της αποστολής των Ηνωμένων Εθνών UNITAMS δήλωσε σήμερα πως οι τρεις υπάλληλοι του WFP σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις στην Καμπκαμπίγια στο Βόρειο Νταρφούρ χθες.

«Είμαι επίσης συγκλονισμένος από τις αναφορές για βλήματα που έπληξαν εγκαταστάσεις του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανισμών, καθώς και από τις αναφορές για λεηλασία εγκαταστάσεων του ΟΗΕ και άλλων ανθρωπιστικών οργανισμών σε αρκετές τοποθεσίες στο Νταρφούρ», προσέθεσε στη δήλωσή του ο Πέρτες, που είναι επίσης ειδικός απεσταλμένος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Σουδάν.

Η Μακέιν είπε επίσης πως είναι δύσκολο για το προσωπικό του WFP να επιχειρήσει αφότου αεροσκάφος της Ανθρωπιστικής Αεροπορικής Υπηρεσίας του ΟΗΕ (UNHAS) υπέστη “σημαντικές ζημιές” στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ στο Σουδάν σε ανταλλαγή πυρών που σημειώθηκε χθες.

Το επεισόδιο επηρέασε σοβαρά την ικανότητα του οργανισμού να μετακινεί ανθρωπιστικούς εργαζόμενους και να παρέχει βοήθεια στο Σουδάν, είπε.

Στο μεταξύ, σε μια άλλη εξέλιξη, το Συμβούλιο Ειρήνης και Σταθερότητας της Αφρικανικής Ένωσης συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση σήμερα προκειμένου να συζητήσει τις πολιτικές εξελίξεις και τις εξελίξεις στον τομέα της ασφάλειας στο Σουδάν, όπως ανέφερε στο Twitter.




Διαβάστε επίσης: 

Σουδάν: Δύο Έλληνες τραυματίες – Έπεσε ρουκέτα κοντά σε εκκλησία

Σουδάν. Οι πραξικοπηματίες είχαν συναντηθεί με δυτικούς αξιωματούχους λίγο πριν το πραξικόπημα!

Χάος στο Σουδάν: Παρέμβαση από ΗΠΑ, Κίνα – Τουλάχιστον 56 νεκροί και 595 τραυματίες από τις συγκρούσεις

«Δεν διαπραγματευόμαστε»! – Ο στρατός του Σουδάν δηλώνει ότι δεν θα υπάρξει διάλογος με τις παραστρατιωτικές δυνάμεις

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This