Προσγειώθηκαν τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη στην Αίγυπτο – Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες εγκλωβισμένων Ελλήνων

Η μία χώρα μετά την άλλη απομακρύνει τους υπηκόους της από το Σουδάν

Must Read

Επί αιγυπτιακού εδάφους βρίσκονται τα δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j που είχαν απογειώθεί με προορισμό την Αίγυπτο στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, καθώς προσγειώθηκαν σε αεροδρόμιο στη νότια Αίγυπτο, όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΕΘΑ.

Νωρίτερα το υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε τον απεγκλωβισμό της πρώτης ομάδας Ελλήνων, ανάμεσά τους και οι δύο τραυματίες, που αποχώρησαν από το Σουδάν με προορισμό το Τζιμπουτί, με τη βοήθεια της Γαλλίας.




«Φοβόμουν μην μας πυροβολήσουν»

Δραματικές ώρες για τους Έλληνες στο Σουδάν που αναζητούν τρόπο διαφυγής από την εμπόλεμη ζώνη. Η μαρτυρία της ομογενούς Αλεξάνδρας Καλουμέτη στον ΣΚΑΪ συγκλονίζει. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ χάλια. Ήταν ο στρατός, τα τανκς είχαμε και τα παιδιά με τα κεφάλια κάτω, κρατούσαν τα όπλα τους, πυροβολούσαν και το αυτοκίνητο», ανέφερε αρχικά.

Η κ. Καλουμέτη εδώ και εννέα ημέρες ήταν εγκλωβισμένη στη Μητρόπολη στο Χαρτούμ και προσπάθησε μαζί με άλλους Έλληνες να φτάσει στη γαλλική πρεσβεία αλλά χωρίς αποτέλεσμα. «Η κατάσταση είναι πάρα πολύ χάλια. Ήταν ο στρατός, τα τανκς είχαμε και τα παιδιά με τα κεφάλια κάτω, κρατούσαν τα όπλα τους, πυροβολούσαν και το αυτοκίνητο».

«Είχαμε τον τρόμο μην μας πυροβολήσουν, δηλαδή εγώ νόμιζα ότι θα πάθω κάτι. Ότι θα με πυροβολήσουν στο κεφάλι» λέει περιγράφοντας τα δραματικά της εκκένωσης όπου προσπάθησαν να φύγουν με δικά τους αυτοκίνητα και την ώρα που διέσχιζαν τους δρόμους του Χαρτούμ οι σφαίρες έπεφταν “βροχή”.

«Παραλίγο να μας χτυπήσουν. Είχαμε την άσπρη σημαία υψωμένη. Δεν νομίζω να τα καταφέρουμε. Μας είπαν από πρεσβείες να γυρίσουμε πίσω επειδή μπορεί να μας επιτεθούν και να μας χτυπήσουν. Πυροβολούν και δεν τους ενδιαφέρει τίποτα. Μας είπαν ότι καλύτερο είναι να γυρίσετε πίσω. Γυρίσαμε πίσω και δεν ξέρουμε εάν θα έρθει αυτοκίνητο να μας πάρει. Το δικό μας αυτοκίνητο το χτύπησαν στον δρόμο και τώρα δεν μπορούμε να βρούμε τρόπο να πάμε στη γαλλική πρεσβεία για να πάμε στο αεροπλάνο. Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Ειδικά τώρα που είμαστε στο κέντρο», συμπληρώνει.




Χαρτούμ: Αναχώρησε το πρώτο αεροσκάφος που μεταφέρει 100 Γάλλους και πολίτες άλλων χωρών

Περίπου 100 Γάλλοι και πολίτες άλλων χωρών έχουν ήδη απομακρυνθεί από το Σουδάν και θα ακολουθήσουν άλλοι τόσοι, έγινε γνωστό σήμερα από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας.

«Ένα πρώτο αεροσκάφος αναχώρησε από το Χαρτούμ και αναμένεται να φτάσει στο Τζιμπουτί γύρω στις 18.00» ενώ ένα δεύτερο «βρίσκεται ήδη στην περιοχή και αναμένεται να απογειωθεί στις 17.30». Το καθένα τους μεταφέρει περίπου 100 άτομα, πρόσθεσαν οι πηγές αυτές, διευκρινίζοντας ότι η εκκένωση μπορεί να συνεχιστεί για μία ή δύο ημέρες ακόμη.

Όταν ρωτήθηκαν για τα πυρά εναντίον μιας αυτοκινητοπομπής, από τα οποία, σύμφωνα με ορισμένα μέσα ενημέρωσης, τραυματίστηκε ένας Γάλλος, οι διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές είπαν ότι «δεν επιθυμούν να σχολιάσουν αυτού του είδους τις φήμες» ενώ «η επιχείρηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη».

«Δεν θα το κάναμε αν δεν είχαμε εγγυήσεις για την ασφάλεια εκ μέρους των αντιμαχόμενων πλευρών, τις οποίες επανέλαβαν πολλές φορές», πρόσθεσαν.

Μεταξύ των χωρών που ζήτησαν τη βοήθεια της Γαλλίας για να απομακρύνουν τους πολίτες τους, η πηγή του ΥΠΕΞ ανέφερε τη Γερμανία, την Ελβετία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, τον Νίγηρα, το Μαρόκο, την Αίγυπτο και την Αιθιοπία. Δεν διευκρίνισε όμως αν πολίτες αυτών των χωρών επιβαίνουν στα δύο αεροσκάφη.

Από το Άμστερνταμ, ο υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας Βόπκε Χούκστρα είπε ότι μια «χούφτα» Ολλανδοί κατάφεραν να φύγουν από το Χαρτούμ με γαλλικό αεροσκάφος, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για μια «πολύ περίπλοκη επιχείρηση» που γίνεται με τη βοήθεια της Γαλλίας, της Γερμανίας και άλλων χωρών. Ο Χούκστρα εξέφρασε την ελπίδα ότι μια μεγαλύτερη ομάδα θα καταφέρει να αναχωρήσει αργότερα απόψε με τα δύο στρατιωτικά αεροσκάφη που ανέπτυξε η Ολλανδία στην Ιορδανία την περασμένη εβδομάδα για να βοηθήσουν στην εκκένωση.

Συνολικά, 150 Ολλανδοί πολίτες έχουν ζητήσει από την κυβέρνησή τους να τους βοηθήσει να φύγουν, σύμφωνα με μια επιστολή που υποβλήθηκε σήμερα στο ολλανδικό κοινοβούλιο.

Γερμανία: Άρχισε την απομάκρυνση των πολιτών της

Σήμερα, όπως ανακοίνωσαν μέσω του Twitter τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, η Γερμανία άρχισε να απομακρύνει τους υπηκόους της από το Σουδάν.

«Ο στόχος μας είναι να απομακρύνουμε αεροπορικώς το μεγαλύτερο δυνατό αριθμό (γερμανών) υπηκόων από το Χαρτούμ, δεδομένης της επικίνδυνης κατάστασης στο Σουδάν. Στο μέτρο του δυνατού, θα πάρουμε μαζί και υπηκόους της ΕΕ και άλλων χωρών», προσθέτουν τα γερμανικά υπουργεία.

Το πρώτο στρατιωτικό αεροσκάφος που έστειλε η Γερμανία στο Σουδάν προσγειώθηκε στο Χαρτούμ λίγα λεπτά πριν από τις 17.00 (ώρα Ελλάδας) αλλά για την απομάκρυνση των Γερμανών και των πολιτών άλλων χωρών θα χρειαστεί κάποιος χρόνος, δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με το περιοδικό Der Spiegel, η Γερμανία επιχείρησε και την περασμένη Τετάρτη να απομακρύνει τους πολίτες της, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια. Τρία στρατιωτικά μεταγωγικά, που θα μπορούσαν να μεταφέρουν περίπου 150 ανθρώπους, κατευθύνθηκαν στο Σουδάν αλλά λόγω της κατάστασης εκεί αναγκάστηκαν να κάνουν αναστροφή.

Η εφημερίδα Bild γράφει σήμερα ότι η κυβέρνηση σχεδίαζε δύο αποστολές με στρατιωτικά αεροσκάφη A400M. Αλεξιπτωτιστές του γερμανικού στρατού αναπτύχθηκαν στην Ιορδανία για να βοηθήσουν, εφόσον χρειαστεί, στις εκκενώσεις.

Αποχωρούν Σουηδοί, Ιταλοί, Ελβετοί και Νορβηγοί

Η Ιταλία ξεκίνησε επίσης την επιχείρηση για την απομάκρυνση περίπου 200 ανθρώπων, από τους οποίους οι 140 είναι Ιταλοί και οι υπόλοιποι Ελβετοί και μέλη της πρεσβείας του Βατικανού στο Χαρτούμ, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι.

Η Σουηδία έχει στείλει περίπου 150 στρατιώτες για να βοηθήσουν στην απομάκρυνση διπλωματών και πολιτών, της ενώ και η Νορβηγία αποσύρει το διπλωματικό προσωπικό της από τη χώρα.

Σ.Μισέλ: Ξεκίνησαν οι πρώτες εκκενώσεις διπλωματών και των πολιτών της ΕΕ

«Οι πρώτες εκκενώσεις διπλωματών και των πολιτών μας της ΕΕ ξεκίνησαν από το Χαρτούμ» αναφέρει ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ευχαρίστησε τόσο τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ και τους Ευρωπαίους διπλωμάτες «για τις συνεχείς προσπάθειες και την ανθεκτικότητά τους», όσο και τη Γαλλία «που ηγήθηκε αυτής της δουλειάς» και το Τζιμπουτί.

Σούνακ: Η Βρετανία απομάκρυνε το διπλωματικό προσωπικό της

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ ανακοίνωσε σήμερα πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του απομάκρυναν από το Σουδάν τα μέλη του βρετανικού διπλωματικού προσωπικού και τις οικογένειές τους.

«Οι βρετανικές ένοπλες δυνάμεις προχώρησαν σε μια περίπλοκη και ταχεία απομάκρυνση από το Σουδάν των βρετανών διπλωματών και των οικογενειών τους, σ’ ένα πλαίσιο κλιμάκωσης της βίας και απειλών για το προσωπικό της πρεσβείας», έγραψε ο Ρίσι Σούνακ στο Twitter.

«Συνεχίζουμε να αναζητούμε όλες τις λύσεις για να βάλουμε τέλος στην αιματοχυσία στο Σουδάν και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των βρετανών υπηκόων που παραμένουν στη χώρα», πρόσθεσε ο επικεφαλής της συντηρητικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας διευκρίνισε πως το Ηνωμένο Βασίλειο πραγματοποίησε αυτή την επιχείρηση «μαζί με τις ΗΠΑ, τη Γαλλίας και άλλους συμμάχους». Σ’ αυτή συμμετείχαν «περισσότερα από 1.200 μέλη» των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων.

Απομακρύνθηκαν 600 Τούρκοι

Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα επαναπατρίσει τους πολίτες της που βρίσκονται σε εμπόλεμες ζώνες δια ξηράς «περνώντας από μια τρίτη χώρα». Η απομάκρυνση περίπου 600 Τούρκων ξεκίνησε σήμερα από δύο συνοικίες του Χαρτούμ και από το Ουάντ Μαντάνιμ μια πόλη 200 χιλιόμετρα νοτίως της σουδανικής πρωτεύουσας. Η εκκένωση της συνοικίας Καφούρι, στο βόρειο Χαρτούμ, αναβλήθηκε «μέχρι νεωτέρας» λόγω μιας έκρηξης που σημειώθηκε κοντά στο σημείο συγκέντρωσης των Τούρκων, όπως ανακοίνωσε η τουρκική πρεσβεία.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Χαρτούμ είπε σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης ότι 140 από τους περίπου 300 Ρώσους κατοίκους του Σουδάν εξέφρασαν την επιθυμία να φύγουν. Προς το παρόν είναι αδύνατον να εφαρμοστεί το σχέδιο εκκένωσης, επειδή «περιλαμβάνει το πέρασμα συνόρων», εξήγησε.

Νότια Κορέα και η Ιαπωνία, ετοιμάζονται επίσης να απομακρύνουν τους πολίτες τους, αναπτύσσοντας δυνάμεις σε γειτονικές χώρες. Η Ινδονησία «λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα» για να βγάλει με ασφάλεια τους Ινδονήσιους από το Σουδάν ενώ η Ινδία «συνεργάζεται στενά με τους εταίρους της» για τον ίδιο σκοπό, ανέφεραν τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών. Η Ινδία έχει στείλει ένα πολεμικό πλοίο στο Πορτ Σουδάν και δύο στρατιωτικά αεροσκάφη στην Τζέντα, στο πλαίσιο αυτής της προετοιμασίας ενώ προέτρεψε του πολίτες της να αποφεύγουν «αχρείαστα ρίσκα».

Οι αραβικές χώρες απομακρύνουν τους πολίτες τους

Η Αίγυπτος ξεκίνησε τη μεταφορά των πολιτών της από το Πορτ Σουδάν και το Ουάντι Χάλφα, στον βορρά του Σουδάν. Νωρίτερα, προέτρεψε τους Αιγύπτιους που βρίσκονται στο Χαρτούμ να παραμείνουν στην ασφάλεια των σπιτιών τους, μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση. Το Κάιρο τόνισε ότι χρειάζεται να οργανωθεί προσεκτικά μια ασφαλής επιχείρηση ώστε οι 10.000 Αιγύπτιοι που ζουν στο Σουδάν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

Σύμφωνα με τις αιγυπτιακές αρχές, ένας Αιγύπτιος διπλωμάτης τραυματίστηκε από πυρά, ωστόσο δεν είναι γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για την κατάστασή του.

Από το Σάββατο, η Σαουδική Αραβία παρέλαβε 91 Σαουδάραβες και περίπου 60 πολίτες από 12 άλλες χώρες. Το Κουβέιτ ανέφερε ότι όλοι οι πολίτες του που ήθελαν να φύγουν από το Σουδάν έφτασαν ήδη στην Τζέντα, ενώ το Κατάρ ευχαρίστησε το Ριάντ για τη βοήθεια που προσέφερε. Σε μια ανακοίνωσή του, ο στρατός του Σουδάν κατηγόρησε τις RSF ότι επιτέθηκαν και λεηλάτησαν το κομβόι των Καταριανών διπλωματών που κατευθύνονταν στο Πορτ Σουδάν, ωστόσο το Κατάρ δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για αυτήν την πληροφορία. Δεν είναι σαφές αν επρόκειτο για την ίδια ομάδα διπλωματών που έφυγε για τη Σαουδική Αραβία.

Το Ιράκ ανακοίνωσε ότι 14 πολίτες του μεταφέρθηκαν «σε ασφαλή τοποθεσία στο Πορτ Σουδάν» και συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση και των υπολοίπων από το Χαρτούμ, ενώ το διπλωματικό προσωπικό είχε ήδη αναχωρήσει το Σάββατο.

Η Ιορδανία ξεκίνησε την απομάκρυνση περίπου 300 πολιτών της ενώ ο Λίβανος ανακοίνωσε ότι 60 πολίτες του αναχώρησαν οδικώς και είναι «ασφαλείς».

Η πρεσβεία της Τυνησίας στο Χαρτούμ ανακοίνωσε ότι η επιχείρηση επαναπατρισμού των Τυνήσιων θα ξεκινήσει αύριο, Δευτέρα.

Η Λιβύη έκανε γνωστό ότι 83 πολίτες, της, μεταξύ των οποίων διπλωμάτες, μέλη των οικογενειών τους, φοιτητές και υπάλληλοι τραπεζών, έφτασαν στο Πορτ Σουδάν και θα επαναπατριστούν από εκεί.

Τουλάχιστον 420 νεκροί από τις συγκρούσεις

Από τις συγκρούσεις στο Χαρτούμ μεταξύ του στρατού του Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) του Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκλό, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 420 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 3.700.

Διαβάστε επίσης:

Αποχώρησε η πρώτη ομάδα Ελλήνων από το Σουδάν – Ανάμεσά τους και δύο τραυματίες

Xτυπήθηκε το γαλλικό κομβόι στο Σουδάν – Ανάμεσα τους Έλληνες και Κύπριοι

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This