Πούτιν: «Επιδιώκουν διαμελισμό της Ρωσίας»

Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, κατηγορώντας τους εχθρούς του Κρεμλίνου και στέλνοντας μήνυμα προς τη Δύση, στη σύντομη ομιλία του κατά την έναρξη των εκδηλώσεων της επετείου της νίκης επί του ναζισμού

Must Read

Να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία υποσχέθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κατηγορώντας τους εχθρούς του Κρεμλίνου ότι επιδιώκουν τον διαμελισμό της Ρωσίας και στέλνοντας μήνυμα στη Δύση, κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων της επετείου της νίκης επί του ναζισμού.

«Ενας πραγματικός πόλεμος εξαπολύθηκε για άλλη μια φορά εναντίον της πατρίδας μας» δήλωσε ο Πούτιν στη σύντομη ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία, κατά την έναρξη της ετήσιας στρατιωτικής παρέλασης για τον εορτασμό της σοβιετικής νίκης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αξίζει να σημειωθεί πως η επίδειξη ήταν σαφώς μικρότερη από ό,τι τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνοντας μόνο ένα άρμα -ένα Τ-34 της εποχής του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου- και πολύ λιγότερα τεθωρακισμένα οχήματα και εκτοξευτές πυραύλων, ενώ η παραδοσιακή υπερπτήση από πολεμικά αεροπλάνα και ελικόπτερα ακυρώθηκε. Ο Πούτιν περπάτησε από το Κρεμλίνο ως την Κόκκινη Πλατεία υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να παρακολουθήσει την παρέλαση.

Επιδιώκοντας να εδραιώσει τη δημόσια υποστήριξη για την αγωνιώδη επίθεση που διεξάγει εδώ και 14 μήνες εναντίον του γείτονά του, ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τα στρατεύματα στο μέτωπο έχουν τη μοίρα της Ρωσίας στα χέρια τους. «Σήμερα, ο πολιτισμός βρίσκεται και πάλι σε ένα αποφασιστικό σημείο καμπής. Ενας πραγματικός πόλεμος έχει εξαπολυθεί εναντίον της πατρίδας μας. Αποκρούσαμε τη διεθνή τρομοκρατία, θα προστατεύσουμε τους κατοίκους του Ντονμπάς».

«Σπέρνουν τη ρωσοφοβία»

Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν είπε ότι οι «δυτικές παγκοσμιοποιητικές ελίτ» σπέρνουν τη ρωσοφοβία και τον επιθετικό εθνικισμό, προκαλούν αιματηρές συγκρούσεις και πραξικοπήματα, σπέρνουν το μίσος, καταστρέφουν τις παραδοσιακές οικογενειακές αξίες που κάνουν τον άνθρωπο άνθρωπο, ενώ ο ουκρανικός λαός έχει γίνει «όμηρος ενός κρατικού πραξικοπήματος» και των φιλοδοξιών της Δύσης, ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Είμαστε υπερήφανοι για τους συμμετέχοντες στην ειδική στρατιωτική επιχείρηση και για όλους όσοι πολεμούν στην πρώτη γραμμή» είπε ο Πούτιν, αναφερόμενος στον εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία, χρησιμοποιώντας τον όρο που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο ήδη από την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής. «Δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό τώρα από το στρατιωτικό σας έργο. Σήμερα, η ασφάλεια της χώρας μας εξαρτάται από εσάς. Το μέλλον της κρατικής μας υπόστασης και του λαού μας εξαρτάται από εσάς». Ο Πούτιν υπογράμμισε ότι η Ρωσία επιθυμεί «ένα ειρηνικό μέλλον» και σημείωσε ότι όλη η χώρα στηρίζει «την ειδική στρατιωτική επιχείρηση».

Ενώ η στρατιωτική παρέλαση διεξήχθη χωρίς επεισόδια, οι φετινοί εορτασμοί της Ημέρας της Νίκης στη Ρωσία έχουν μειωθεί δραστικά, λόγω των αυξημένων ανησυχιών για την ασφάλεια, μετά την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Κρεμλίνο την περασμένη εβδομάδα, και της αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης. Οι στρατιωτικές παρελάσεις ακυρώθηκαν σε περισσότερες από 20 ρωσικές πόλεις, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε ούτε μία πορεία του Αθάνατου Συντάγματος – που γίνεται στη μνήμη των νεκρών του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου και συνήθως την παρακολουθούν εκατομμύρια άνθρωποι.

Παρά τα ζητήματα ασφαλείας, τον Ρώσο πρόεδρο συνόδευσαν στην Κόκκινη Πλατεία επτά ηγέτες πρώην σοβιετικών δημοκρατιών, της Αρμενίας, της Λευκορωσίας, του Καζακστάν, του Κιργιστάν, του Τατζικιστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Τουρκμενιστάν. Ενώπιον βετεράνων και ενστόλων, ο Πούτιν στην ομιλία του συνέδεσε τον σημερινό πόλεμο στην Ουκρανία με τη νίκη της Σοβιετικής Ενωσης επί του ναζισμού το 1945 και επιτέθηκε στη Δύση.

Κιμ: Η Ρωσία θα «επικρατήσει»

Μήνυμα με αφορμή την επέτειο έστειλε ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας. Ο Κιμ Γιονγκ Ουν εκτίμησε ότι η Ρωσία θα «επικρατήσει» στη μάχη κατά των «ιμπεριαλιστών», όπως τους χαρακτήρισε σε δηλώσεις του, που φαίνεται ότι στόχο έχουν την Ουκρανία και τους δυτικούς υποστηρικτές της, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες.

«Στέλνουμε θερμές ευχές σε εσάς, τον ρωσικό στρατό και τον λαό της Ρωσίας, για τον ιερό τους αγώνα να διατηρήσουν την παγκόσμια ειρήνη» έγραψε σε επιστολή του προς τον Ρώσο πρόεδρο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA. Ο Κιμ συνεχάρη τον Πούτιν για την Ημέρα της Νίκης λέγοντας ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προστατεύει την «αυτονομία» και τη «σταθερότητα της περιοχής».

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This