Εκλογές στην Τουρκία: Διαγράφεται νίκη Ερντογάν – Θρίλερ με την τελική διαφορά του από τον Κιλιτσντάρογλου

Ο Τούρκος πρόεδρος δεν κατάφερε τελικά να κρατήσει το ποσοστό του πάνω από το 50%

Must Read

Με την ενσωμάτωση να βρίσκεται σχεδόν στο 90%, ο Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να προηγείται του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, με το ποσοστό του, ωστόσο, να βρίσκεται, πλέον -οριακά- κάτω από το -απαιτούμενο για τη νίκη- 50%, πράγμα που σημαίνει πως οδηγούμαστε σε θρίλερ όσον αφορά στην ανάδειξη νικητή στις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, καθώς όλα δείχνουν πως πλέον οδηγούμαστε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση.

Με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, ο Ερντογάν θα είναι σίγουρα πρώτος. Ωστόσο, με το ποσοστό του να έχει πέσει, πλέον, στο 49,86%, με καταμετρημένο το 91% των ψήφων, δεν φαίνεται να καταφέρνει να εξασφαλίζει την επανεκλογή του από την αποψινή βραδιά, οπότε θα χρειαστεί να πάει –για πρώτη φορά στην προεδρική του καριέρα– και σε δεύτερο γύρο, ο οποίος θα διεξαχθεί την τελευταία Κυριακή του τρέχοντος.

Αξίζει να σημειωθεί πως το ποσοστό του Ερντογάν ξεκίνησε από περίπου 60-65% στις 18:00 το απόγευμα της Κυριακής, μία ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες, με την ενσωμάτωση του 90% των ψήφων στις 23:00 να έχει πέσει κάτω από το 50%. Μάλιστα, το ποσοστό του Τούρκου προέδρου εξακολουθεί να μειώνεται με αργούς ρυθμούς, οπότε διαρκώς απομακρύνεται η νίκη του από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση.

Μία επίσης ενδιαφέρουσα λεπτομέρεια αφορά τον απόλυτο αριθμό ψήφων. Ο Ερντογάν προηγείται του Κιλιτσντάρογλου κατά σχεδόν 3 εκατομμύρια ψήφους, με τον -τρίτο- Ογάν να έχει συγκεντρώσει σχεδόν 2 εκατομμύρια ψήφους. Ως εκ τούτου, με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία, ακόμη και στην περίπτωση όπου όλοι οι ψηφοφόροι του Ογάν ψηφίσουν Κιλιτσντάρογλου στον 2ο γύρο, αυτό δεν αρκεί στον επικεφαλής του συνασπισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης για να ρίξει από τον «θρόνο» του τον νυν πρόεδρο.




Οι κάλπες στη γειτονική χώρα, τόσο για τις προεδρικές εκλογές, όσο και για τις βουλευτικές, έκλεισαν στις 5 το απόγευμα και αμέσως ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων, στα περισσότερα από 200.000 εκλογικά κέντρα. Στους εκλογικούς καταλόγους ήταν εγγεγραμμένοι σχεδόν 65 εκατ. Τούρκοι πολίτες, με τη συμμετοχή να φτάνει στο εντυπωσιακό 93,6%.




Ερντογάν: «Προσπάθησαν να σφετεριστούν την εθνική βούληση»

Για μια «μεγάλη γιορτή της Δημοκρατίας» κάνει λόγο σε νέα του ανάρτηση στο Twitter ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο των πρώτων αποτελεσμάτων των τουρκικών εκλογών, σύμφωνα με τα οποία προς ώρας προηγείται με 50,3% του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (PΛK) και συνυποψήφιο του για την προεδρία.

Παράλληλα, σχολίασε πως η προσπάθεια να ανακοινωθούν βιαστικά αποτελέσματα συνεπάγεται τον σφετερισμό της εθνικής βούλησης και εξέφρασε την ικανοποίηση του για τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα.

«Το γεγονός ότι οι εκλογές της 14ης Μαΐου διεξήχθησαν με τη μορφή μιας μεγάλης γιορτής δημοκρατίας με ειρήνη και ησυχία είναι έκφραση της δημοκρατικής ωριμότητας της χώρας μας. Ενώ οι εκλογές διεξήχθησαν σε τόσο θετικό και δημοκρατικό κλίμα και η καταμέτρηση των ψήφων συνεχίζεται, η προσπάθεια να ανακοινωθούν βιαστικά αποτελέσματα σημαίνει σφετερισμός της εθνικής βούλησης. Είμαστε ικανοποιημένοι που η εύνοια του έθνους μας αντικατοπτρίζεται στη συνεχιζόμενη καταμέτρηση ψήφων. Ζητώ από όλους όσοι εργάζονται για την καταμέτρηση των ψήφων να παραμείνουν στις κάλπες, ό,τι και να γίνει, μέχρι να οριστικοποιηθούν επίσημα τα αποτελέσματα. Συγχαίρω όλους τους πολίτες μου που ψήφισαν στο όνομα της δημοκρατίας και συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία και εκφράζω την ευγνωμοσύνη μου σε κάθε έναν από αυτούς», αναφέρει συγκεκριμένα στην ανάρτησή του ο Τούρκος Πρόεδρος.

Κιλιτσντάρογλου: «Η μυθοπλασία του 60% έπεσε κάτω από το 50%»

Νέο μήνυμα μέσω Twitter έστειλε και ο επικεφαλής του συνασπισμού των κομμάτων της αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «μυθοπλασία», η οποία ξεκίνησε με 60% και έπεσε κάτω από το 50%.

«Η μυθοπλασία, που ξεκίνησε με 60 τοις εκατό, έχει πλέον πέσει κάτω από το 50. Οι παρατηρητές ψηφοδελτίων και τα στελέχη των εκλογικών επιτροπών δεν πρέπει ποτέ να εγκαταλείπουν τις θέσεις τους. Δεν θα κοιμηθούμε απόψε, λαέ μου. Προειδοποιώ το YSK, πρέπει να παρέχετε εισαγωγή δεδομένων στις επαρχίες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This