Με «προίκα» ομαδική αγωγή για την πτώχευση της First Republic Bank έφυγε από τις ΗΠΑ η νέα τραπεζίτρια του Ερντογάν!

Κατηγορείται για παραβίαση της τραπεζικής νομοθεσίας και παραπλάνηση τραπεζικών πελατών

Must Read

Η Χαφιζέ Γκάιε Ερκάν, πρώην στέλεχος της Wall Street και νυν επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, φαίνεται ότι για λόγους κάθε άλλο παρά «πατριωτικούς», αποφάσισε να επιστρέψει στην πατρίδα της και να πει το «ναι» στον Ταγίπ Ερντογάν για την ανάληψη της νέας της θέσης, η οποία έγινε σήμερα και επισήμως.

Όπως αποκαλύφθηκε, η 41χρονη κατηγορείται στις ΗΠΑ για παραβίαση της τραπεζικής νομοθεσίας και παραπλάνηση τραπεζικών πελατών για το διάστημα της θητείας της στην First Republic Bank, σε μια ανοιχτή υπόθεση, σύμφωνα με έγγραφα που κοινοποίησε ένας Τούρκος δημοσιογράφος με έδρα τις ΗΠΑ.

Η Ερκάν, η πρώτη γυναίκα που ηγείται της κεντρικής τράπεζας στην Τουρκία, έχει διακεκριμένο υπόβαθρο, αφού προηγουμένως υπηρέτησε ως συν-διευθύνων σύμβουλος της First Republic Bank και ως διευθύνων σύμβουλος στην Goldman Sachs.

Ωστόσο, η σχέση της με την First Republic Bank έχει εγείρει ανησυχίες λόγω της εμπλοκής της τράπεζας σε μια τραπεζική κρίση που οδήγησε στη χρεοκοπία της, μετά από σημαντική αύξηση των επιτοκίων. Αργότερα αποκαλύφθηκε ότι περίπου το 70% των καταθέσεων της τράπεζας ήταν ανασφάλιστες.

Σύμφωνα με τον Razi Canikligil, ανταποκριτή της τουρκικής εφημερίδας Hürriyet στις ΗΠΑ, η Ερκάν αντιμετωπίζει επί του παρόντος μια ομαδική αγωγή που έχει κατατεθεί από πελάτες της First Republic Bank.

Η μήνυση, που κατατέθηκε στις 24 Απριλίου 2023, ισχυρίζεται ότι η Ερκάν και μια ομάδα άλλων, παραβίασαν τους τραπεζικούς νόμους και έκαναν ψευδείς και παραπλανητικές δηλώσεις. Ο Canikligil μοιράστηκε ένα αντίγραφο της καταγγελίας που κατατέθηκε στο δικαστήριο, στο Twitter του.

Η αγωγή εναντίον της Ερκάν και άλλων κατηγορουμένων, ισχυρίζεται ότι κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων για τα κέρδη της τράπεζας και σε δελτία τύπου, έγιναν παραπλανητικές δηλώσεις σχετικά με την οικονομική ευρωστία, το κεφάλαιο, τη ρευστότητα και την πιστωτική ποιότητα της τράπεζας.

Οι επενδυτές και οι πελάτες καθησυχάστηκαν για τα θεμελιώδη μεγέθη και τη σταθερότητα της τράπεζας, παρά την επακόλουθη κατάρρευση του ιδρύματος.

 

Ο διορισμός της Ερκάν ως επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει οικονομικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και της ανάγκης σταθεροποίησης της τουρκικής λίρας.

Αναλυτές και επενδυτές έχουν ήδη  γνωστοποιήσει ότι θα παρακολουθούν στενά τις ενέργειες και τις αποφάσεις της, ιδιαίτερα λόγω της συνεχιζόμενης αγωγής και της διαμάχης γύρω από τη θητεία της στην First Republic Bank.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This