«Καταστράφηκαν» όλα τα «δηλωμένα» αποθέματα χημικών όπλων λέει ο OPCW

Must Read

Ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) ανακοίνωσε χθες Παρασκευή ότι όλα τα δηλωμένα αποθέματα χημικών όπλων «καταστράφηκαν αμετάκλητα», μετά την επιβεβαίωση από πλευράς ΗΠΑ πως αποπερατώθηκε η διαδικασία εξάλειψης των δικών τους αποθεμάτων, που άρχισε το 1997.

«Το τέλος της καταστροφής όλων των δηλωμένων αποθεμάτων χημικών όπλων αποτελεί σημαντικό βήμα», υπογράμμισε στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του ο Φερνάντο Άριας, ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωνε νωρίτερα πως τα τελευταία αποθέματα χημικών όπλων, τα οποία βρίσκονταν στην αποθήκη Μπλου Γκρας του αμερικανικού στρατού, στην πολιτεία Κεντάκι (κεντροανατολικά), καταστράφηκαν και ότι οι ΗΠΑ αποπεράτωσαν τη διαδικασία που ξεκίνησε πριν από 26 χρόνια με σκοπό να απαλλαγεί ο κόσμος από αυτά.

Ο Οργανισμός με έδρα τη Χάγη διαβεβαίωσε πως το μέτρο αυτό των ΗΠΑ, «του τελευταίου κράτους που κατείχε» δηλωμένα αποθέματα, σημαίνει ότι «όλα τα δηλωμένα αποθέματα χημικών όπλων έχει επαληθευτεί πως καταστράφηκαν αμετάκλητα».

Ωστόσο πρόσφατες περιπτώσεις χρήσης χημικών όπλων υποδεικνύει πως ο κόσμος πρέπει να συνεχίσει να επαγρυπνεί, προειδοποίησε ο OPCW, ο οποίος έχει λάβει βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Τα τελευταία χρόνια, ο Οργανισμός κατηγόρησε τη Συρία πως διέπραξε επιθέσεις με χημικά όπλα κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε στη χώρα το 2011· ακόμη, ερεύνησε τη χρήση νευροτοξικού παράγοντα σοβιετικού σχεδιασμού εναντίον Ρώσου πρώην κατασκόπου στη Βρετανία και εναντίον του αντιπολιτευόμενου Αλεξέι Ναβάλνι στη Ρωσία.

«Πρόσφατες χρήσεις και απειλές χρήσης τοξικών χημικών ως όπλων δείχνουν ότι η αποτροπή της επανεμφάνισής τους θα παραμείνει προτεραιότητα» για τον OPCW, συνόψισε ο Άριας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This