Τα τρία σενάρια για την Κύπρο μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ 

Τα «δώρα» που πήρε «αβασάνιστα» η Τουρκία και το σκοτεινό μονοπάτι στο οποίο μπαίνει η Μεγαλόνησος

Must Read

Τι πραγματικά συνέβη στο Βίλνιους για την Κύπρο, μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου του ΝΑΤΟ; Σε διπλωματικό επίπεδο, από αυτά που έχουν γίνει γνωστά, σημαντικότερα είναι η απογύμνωση της Κύπρου από το όνομά της και το ευρωπαϊκό «ναι» στη συνέχιση της ευρωενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

  • Νικ. Σταυρουλάκις

Ως προς το πρώτο: Με συντεταγμένες και όχι με το όνομά της θα αναφέρεται στο εξής η Κύπρος στο ΝΑΤΟ! Η Αθήνα με τη «σθεναρή», ανεξάρτητη υπερήφανη στάση που πάντοτε επιδεικνύει απέναντι στην «αδελφή» Κύπρο, έβγαλε σε ακόμα μία περίπτωση «τον σκασμό» στην απαίτηση της Τουρκίας η Μεγαλόνησος να χαρακτηρίζεται με σύστημα συντεταγμένων.

Αυτό συνέβη, λένε οι πληροφορίες, διότι το απαίτησε η κατοχική Τουρκία, η οποία δεν δέχεται καν την ύπαρξη της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και δεν θα επιθυμούσε να επαναληφθεί η «πλάνη» της Ε.Ε., στην οποία η Κύπρος έχει ενταχθεί με το επίσημο όνομά της (Κυπριακή Δημοκρατία) και μάλιστα με ολόκληρη την επικράτειά της, με αναστολή του κοινοτικού κεκτημένου στον Βορρά.

Σε προηγούμενη παρέμβαση της «κυριακάτικης δημοκρατίας» αναφέραμε διεργασίες που φέρνουν πιο κοντά την Κύπρο στο ΝΑΤΟ, αφού η Λευκωσία έχει εκπληρώσει και με το παραπάνω τις «δυτικές» υποχρεώσεις της στη ρωσοουκρανική διένεξη.

Η Άγκυρα αξίωσε από τους νατοϊκούς να απαλειφθεί η όποια αναφορά στους χάρτες του Βορειοατλαντικού Συμφώνου της Κύπρου με το όνομά της. Στην Ελλάδα σχεδόν όλα τα κόμματα, πλην της Ελληνικής Λύσης, δεν εξέδωσαν την παραμικρή ανακοίνωση.

Θα πρέπει να δούμε εάν η εξέλιξη αυτή έχει σχέση με τις στρατηγικές επιδιώξεις της Τουρκίας στην περιοχή, γιατί το παραμύθι έχει και συνέχεια. Και εξηγούμεθα: Η πρωτοβουλία ανήκει στη «μάνα του νατοϊκού λόχου», τις ΗΠΑ. Με βάση το σχέδιο που παρουσίασαν οι Αμερικανοί στους εταίρους τους στη Συμμαχία, δόθηκε η δυνατότητα διπλής ονομασίας των Στενών από τα κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ. Οταν λέμε στενά, εννοούμε τα Δαρδανέλια, τα οποία οι σύμμαχοι έχουν πλέον τη δυνατότητα να τα αναφέρουν ως «τουρκικά» ή ως «Στενά» (χωρίς προσδιορισμό).

Η εξέλιξη είναι ένα μικρό «πείραγμα» της Συνθήκης του Μοντρέ και στον βαθμό που τα Στενά αποχαρακτηρίζονται από «τουρκικά» σε «Στενά» (αορίστως) υποδηλώνει… αποστασιοποιήσεις ή και μελλοντικές εξελίξεις, ήδη δρομολογημένες αλλά ακόμα μη σκιαγραφημένες στον ορίζοντα…

Οι χάρτες

Το θέμα είναι ότι η «μπάλα» πήρε μαζί της και την Κύπρο κατ’ απαίτηση της Άγκυρας… Σε σχέση με τη χώρα μας, περιοχές που περιγράφονται στους νέους επιχειρησιακούς χάρτες του ΝΑΤΟ θα αποδίδονται με γεωγραφικές συντεταγμένες. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα γίνεται αναφορά στην Κυπριακή Δημοκρατία, που τόσο ενοχλεί την τουρκική πλευρά, η οποία αρχίζει σε λίγες ημέρες (στην επέτειο της τουρκικής εισβολής) νέα εκστρατεία για το Κυπριακό με πανηγυρική κάθοδο του Ερντογάν στα Κατεχόμενα, από όπου θα εξαγγείλει τη νέα διεθνή διπλωματική εκστρατεία της Άγκυρας για το Κυπριακό, συνδεδεμένη άρρηκτα με την πολιτική των δύο κρατών και τη θεωρία περί «εκλιπούσης Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το δεύτερο σημαντικό που ακούστηκε στο Βίλνιους είναι η αναβίωση της ευρωτουρκικής ενταξιακής διαδικασίας. Πώς χωράνε δυο καρπούζια σε μια μασχάλη; Στο ΝΑΤΟ η Τουρκία απαιτεί η Κύπρος να παρουσιάζεται ως «συντεταγμένη», την ώρα που ζητά να καταστεί μέλος της Ε.Ε., στην οποία ανήκει και η Κύπρος, την οποία όμως δεν αναγνωρίζει…

Τρεις, συνεπώς, οι δυνατές εξελίξεις:

  1. Ή θα υποχρεωθεί να αναγνωρίσει την Κύπρο εντασσόμενη στην Ε.Ε.
  2. Ή ελπίζοντας ότι στο μεταξύ θα έχει περάσει ως μοναδική λύση το εξάμβλωμα των δύο κρατών.
  3. Ή η Κύπρος θα καταστεί «σύστημα συντεταγμένων» και στην Ε.Ε.

Θα μου πεις και τώρα σύστημα συντεταγμένων είναι, αφού η Ε.Ε. καταδέχεται να διατηρεί έδαφός της υπό τουρκική κατοχή.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This