Επείγουσα έκκληση προς τις υπερδυνάμεις: Να εξαλείψουν τα πυρηνικά τους, προτού εξοντώσουν εμάς!

Πάνω από 100 ιατρικές επιθεωρήσεις προειδοποιούν για «ακραία κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Must Read

Πάνω από 100 ιατρικές επιθεωρήσεις σε όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και οι θεωρούμενες ως εγκυρότερες, απηύθυναν μια σπάνια κοινή έκκληση για κατεπείγουσα δράση ώστε να εξαλειφθούν τα πυρηνικά όπλα, καθώς θεωρούν πως η απειλή μιας πυρηνικής καταστροφής είναι «σημαντική και αυξανόμενη».

Την προσεχή Κυριακή είναι η 78η επέτειος της πρώτης χρήσης πυρηνικού όπλου εναντίον αμάχων, όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν στις 6 Αυγούστου 1945 μια ατομική βόμβα στην ιαπωνική πόλη Χιροσίμα.

Σήμερα και ενώ οι δείκτες του Ρολογιού της Κρίσης είναι πιο κοντά στα μεσάνυχτα από ποτέ, οι αναφορές και οι συγκαλυμμένες απειλές του Βλαντίμιρ Πούτιν για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, οι επανειλημμένες πυραυλικές δοκιμές της Βόρειας Κορέας και η παρεμπόδιση πρωτοβουλιών για τη μη διάδοση των πυρηνικών, κάνει πιο επιτακτική από ποτέ την έκκληση αυτή.

«Ο κίνδυνος είναι μεγάλος και αυξανόμενος», γράφουν από κοινού σε ένα κύριο άρθρο οι διευθυντές 11 ιατρικών επιθεωρήσεων πρώτης γραμμής, μεταξύ των οποίων οι BMJ, Lancet, JAMA και New England Journal of Medicine.

  • Μεταξύ άλλων, αναφέρουν:

«Τα πυρηνικά οπλισμένα κράτη πρέπει να εξαλείψουν τα πυρηνικά τους οπλοστάσια προτού εξοντώσουν εμάς. Η κοινότητα της υγείας έπαιξε αποφασιστικό ρόλο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου και πιο πρόσφατα στην ανάπτυξη της Συνθήκης για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων.

Πρέπει να ανταποκριθούμε ξανά σε αυτήν την πρόκληση ως επείγουσα προτεραιότητα, συνεργαζόμενοι με ανανεωμένη ενέργεια για τη μείωση των κινδύνων πυρηνικού πολέμου και την εξάλειψη των πυρηνικών όπλων.

Ένας πυρηνικός πόλεμος μεγάλης κλίμακας μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα μπορούσε να σκοτώσει 200 εκατομμύρια ανθρώπους ή περισσότερους στο εγγύς μέλλον και ενδεχομένως να προκαλέσει έναν παγκόσμιο «πυρηνικό χειμώνα» που θα μπορούσε να σκοτώσει 5-6 δισεκατομμύρια ανθρώπους, απειλώντας την επιβίωση της ανθρωπότητας.

Μόλις πυροδοτηθεί ένα πυρηνικό όπλο, η κλιμάκωση σε ολοκληρωτικό πυρηνικό πόλεμο θα μπορούσε να συμβεί γρήγορα. Η πρόληψη οποιασδήποτε χρήσης πυρηνικών όπλων αποτελεί συνεπώς επείγουσα προτεραιότητα για τη δημόσια υγεία και πρέπει επίσης να ληφθούν θεμελιώδη βήματα για την αντιμετώπιση της βασικής αιτίας του προβλήματος — με την κατάργηση των πυρηνικών όπλων».

«Το γεγονός ότι όλες αυτές οι πρώτης γραμμής επιθεωρήσεις συμφώνησαν να δημοσιεύσουν το ίδιο κύριο άρθρο υπογραμμίζει την ακραία κατάσταση έκτακτης ανάγκης που δημιουργεί η σημερινή πυρηνική κρίση», δήλωσε ο Κρις Ζιελίνσκι της Παγκόσμιας Ένωσης Εκδοτών Ιατρικού Τύπου.

Το κείμενο αυτό δημοσιεύεται την ίδια εβδομάδα που συνεδριάζει στη Βιέννη η προπαρασκευαστική επιτροπή για την επανεξέταση της Συνθήκης του ΟΗΕ για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Όπλων (TNP), που τέθηκε σε ισχύ το 1970.

Μια νέα εξέταση -η 10η- αυτής της σημαντικής συνθήκης το 2022 δεν είχε καταλήξει σε κοινή δήλωση και οι ΗΠΑ είχαν αποδώσει αυτή την αποτυχία στην «κυνική κωλυσιεργία» της Ρωσίας.

Οποιαδήποτε χρήση πυρηνικού όπλου «θα ήταν καταστροφική για την ανθρωπότητα», σημειώνεται ακόμα στο άρθρο.

«Ακόμη κι ένας ‘περιορισμένος’ πυρηνικός πόλεμος με μόνο 250 από τα 13.000 πυρηνικά όπλα που υπάρχουν στον κόσμο θα μπορούσε να σκοτώσει 120 εκατομμύρια ανθρώπους και να προκαλέσει μια παγκόσμια κλιματική διαταραχή που θα οδηγούσε σε πυρηνικό λιμό και θα έθετε σε κίνδυνο δύο δισεκατομμύρια ανθρώπους», σύμφωνα με τους συντάκτες του άρθρου.

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης (SIPRI), τα εννέα κράτη που είναι επί του παρόντος γνωστά ότι κατέχουν πυρηνικά όπλα διέθεταν 9.576 πυρηνικά όπλα στην αρχή του 2023, ελαφρώς υψηλότερα από το σύνολο των 9.490 τον Ιανουάριο του περασμένου έτους.

Οι ΗΠΑμόνη χώρα που έχει χρησιμοποιήσει ποτέ πυρηνικά όπλα σε πόλεμο- και η Ρωσία ελέγχουν περίπου το 90% του παγκόσμιου πυρηνικού οπλοστασίου.

Καμία από τις χώρες με πυρηνικά όπλα δεν έχει υποστηρίξει τη Συνθήκη για την Απαγόρευση των Πυρηνικών Όπλων, μια νομικά δεσμευτική διεθνή συμφωνία που απαγορεύει στους υπογράφοντες να χρησιμοποιούν, να απειλούν να χρησιμοποιούν, να αναπτύξουν, να αποθηκεύουν ή να μεταφέρουν ατομικά όπλα.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά σε τρία άμεσα βήματα από την πλευρά των πυρηνικών κρατών και των συμμάχων τους:

  • πρώτον, να υιοθετήσουν μια πολιτική μη πρώτης χρήσης·
  • δεύτερον, να θέσουν τα πυρηνικά τους όπλα εκτός κατάστασης άμεσης εκτόξευσης (σ.σ. «hair trigger alert») και
  • τρίτον, να παροτρύνουν όλα τα κράτη που εμπλέκονται στις τρέχουσες συγκρούσεις να δεσμευτούν δημόσια και αναμφίβολα ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν πυρηνικά όπλα σε αυτές τις συγκρούσεις.

«Τους ζητάμε περαιτέρω να εργαστούν για τον οριστικό τερματισμό της πυρηνικής απειλής υποστηρίζοντας την επείγουσα έναρξη διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών με πυρηνικά όπλα για μια επαληθεύσιμη, χρονικά δεσμευμένη συμφωνία για την εξάλειψη των πυρηνικών τους όπλων», προσθέτει ακόμα το άρθρο.

  • Δείτε ολόκληρο το άρθρο-έκκληση που δημοσιεύεται ταυτόχρονα σε πολλά ιατρικά περιοδικά:
PIIS014067362301526X

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This