Νέο «κράξιμο» εκ Γερμανίας στην… Κυβέρνηση του 112: «Δεν αρκεί η εκκένωση»

Neues Deutschland : «Στον απόηχο των καταστροφικών πυρκαγιών στη Ρόδο, η οργή για την κυβέρνηση αυξάνεται στην Ελλάδα»

Must Read

«Φόβος, αναταραχή και αβεβαιότητα είναι μερικά από τα συναισθήματα που περιγράφουν την κατάσταση των κατοίκων της Ρόδου, που αναγκάστηκαν να δουν το νησί τους να καίγεται για περισσότερες από δέκα ημέρες χωρίς καμία βοήθεια από την πολιτεία», γράφει χαρακτηριστικά σε άρθρο της για τις καταστροφικές φωτιές στην Ελλάδα, η γερμανική εφημερίδα (σοσιαλιστικών αποχρώσεων) Neues Deutschland.

Το βερολινέζικο έντυπο, το οποίο έχει τίτλο στο άρθρο του, «Δασικές πυρκαγιές στην Ελλάδα: Δεν αρκεί η εκκένωση», σημειώνει ακόμα με έμφαση ότι «ο κόσμος παραπονέθηκε για έλλειψη πυροσβεστικής, υποδομών και βασικών ειδών διατροφής. Δεν μπορούσες παρά να βασιστείς στους άλλους νησιώτες, που άνοιξαν τα σπίτια τους και διέθεσαν τα αυτοκίνητά τους».

Στη συνέχεια κάνει μια αναφορά στις συνέπειες των πυρκαγιών και τις εκτάσεις που κάηκαν, τονίζοντας πως σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η καθαρή δασική έκταση που κάηκε στη Ρόδο υπολογίζεται σε 135.000 στρέμματα, ενώ σχολιάζει ότι οι περισσότερες καταστροφές σημειώθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες: 470.000 στρέμματα από τις επτά μεγάλες πυρκαγιές σε Κέρκυρα, Δερβενοχώρια, Αίγιο, Αττική (Κουβαράς), Νέα Αγχίαλο, Κάρυστο και Ρόδο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Δασικών Πυρκαγιών, το σύνολο των 550.000 στρεμμάτων καμένης έκτασης στις 31 Ιουλίου 2023, ξεπέρασε τον ετήσιο μέσο όρο στην Ελλάδα από το 2006 κατά 30%.

Ρόδος

Η Neues Deutschland ακολούθως, ανεβάζει τους τόνους της κριτικής της αναφερόμενη στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη και την πολιτική των εκκενώσεων (μέσω του 112):

«Η επανεκλεγείσα κυβέρνηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε επανειλημμένα την κλιματική αλλαγή ως κύρια αιτία. Βέβαια, λίγοι το αμφισβητούν αυτό, αλλά δεν απαντά στο ερώτημα γιατί δεν μπορούσε να περιοριστεί η έκταση της καταστροφής».

Και παραθέτει τη μόνη αλλαγή που έγινε μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι:

«Η μόνη αλλαγή από το 2018, όταν 104 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιές στον οικισμό Μάτι Αττικής, είναι η χρήση υπηρεσίας SMS (σ.σ. 112), η οποία ζητά από τους πληγέντες να εκκενώσουν τους οικισμούς τους. Η προτεραιότητα να σωθούν ζωές μέσω εκκένωσης οικισμών, παρουσιάζεται ως επιτυχία από την κυβέρνηση. Αυτό το σύστημα (σ.σ. η ειδοποίηση με sms) αποτέλεσε τη μόνη λύση και το καλοκαίρι του 2021, όταν κάηκε ο απίστευτος αριθμός  των πάνω από 1,3 εκατ. στρεμμάτων (σ.σ. σε Εύβοια, Αρχαία Ολυμπία, Ανατολική Μάνη, Βίλια, Βαρυμπόμπη, Σχίνος)».

Καίρια ερωτήματα για την έλλειψη μέτρων πυροπροστασίας, τις αποζημιώσεις των τουριστών, αλλά και την απουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη  από τα πύρινα μέτωπα και ειδικά αυτό της Ρόδου, έθεσε προ ημερών η επίσης γερμανική εφημερίδα, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), ενώ εν Ελλάδι, οι υποσχέσεις για νέα πυροσβεστικά αεροσκάφη και καλύτερη διαχείριση κρίσεων, έχουν αυξηθεί…

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This