Πολύνεκρη τραγωδία στη Μούρθια: Δύο από τα κλαμπ που τυλίχθηκαν στις φλόγες λειτουργούσαν παράνομα

Ο δήμος δεν γνώριζε ότι συνέχιζαν να λειτουργούν κανονικά, καθώς τούς το είχε απαγορεύσει από το 2022

Must Read

Το γεγονός ότι τα δύο από τα τρία παρακείμενα κλαμπ στην περιοχή Αταλάγιας, στα περίχωρα της πόλης Μούρθια στην Ισπανία, τα οποία τα ξημερώματα της Κυριακής τυλίχθηκαν στις φλόγες, οδηγώντας στο θάνατο τουλάχιστον 13 ανθρώπους, λειτουργούσαν χωρίς άδεια, γνωστοποίησαν σήμερα τα ισπανικά ΜΜΕ.

Η ενδιαφέρουσα, αν μη τι άλλο, αυτή πληροφορία έρχεται στο φως την ώρα που η Ισπανία ακόμη προσπαθεί να συνέλθει από το αναπάντεχο σοκ της φονικής φωτιάς που ξέσπασε σε κλαμπ της πόλης αυτής στα νοτιοανατολικά της χώρας και γρήγορα επεκτάθηκε σε άλλα δύο, εγκλωβίζοντας μέσα τους εκατοντάδες θαμώνες, κάποιοι από τους οποίους δεν κατάφεραν να βγουν σώοι. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ο Δήμος της Μούρθια το 2022 είχε διατάξει να κλείσουν τα δυο από τα τρία αυτά νυχτερινά αυτά κέντρα, καθώς οι ιδιοκτήτες τους είχαν προχωρήσει σε κάποιες μετατροπές, με αποτέλεσμα να χρειάζονται διαφορετική άδεια λειτουργίας, την οποία, όμως, δεν είχαν εξασφαλίσει όλο αυτό το διάστημα.

Από τη μεγάλη αυτή πυρκαγιά, τη φονικότερη εδώ και δεκαετίες στην Ισπανία, περισσότερο επλήγησαν το κλαμπ «Teatre» και το κλαμπ «Fonda Milagros», με το δεύτερο να είναι εκείνο απ’ όπου ξεκίνησε η φωτια, τα αίτια της οποίας παραμένουν άγνωστα. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν σήμερα σε συνέντευξη Τύπου πως το «Teatre», το οποίο είχε άδεια λειτουργίας ως νυχτερινό κέντρο και κουζίνα από το 2008, είχε ζητήσει ειδική άδεια, αφού οι εγκαταστάσεις του χωρίστηκαν στα δυο το 2019.

Όμως, τον Ιανουάριο του 2022, ο δήμος εξέδωσε διαταγή παύσης κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς ο χωρισμός του κτιρίου απαιτούσε την υποβολή αίτησης, ώστε να εκδοθεί μια εντελώς διαφορετική άδεια. Το «Teatre» κατέθεσε ένσταση κατά της απόφασης, η οποία απορρίφθηκε, και η εντολή να κλείσει εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2022.

«Θα κάνουμε όσους μπορεί να ήταν υπεύθυνοι να λογοδοτήσουν», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Αντόνιο Ναβάρο, δημοτικός σύμβουλος αστικού σχεδιασμού της Μούρθια, προσθέτοντας πως οι δημοτικές αρχές δεν γνώριζαν πως τα κλαμπ παρέμεναν ανοικτά, παρά την εντολή κλεισίματος. Επισήμανε δε πως δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί το εάν τοπικοί επιθεωρητές είχαν επισκεφθεί πρόσφατα τους χώρους, προκειμένου να εφαρμόσουν τη εντολή.

Έρχεται ομαδική αγωγή από συγγενείς των θυμάτων

Όλα τα θύματα βρέθηκαν στο κλαμπ «La Fonda», η οροφή του οποίου κατέρρευσε λόγω της έντασης της φωτιάς, δήλωσε ο Ντιέγκο Σεράλ, εκπρόσωπος της ισπανικής εθνικής αστυνομίας. Ο δικηγόρος της επιχείρησης, Φρανθίσκο Αντάν, δήλωσε στους δημοσιογράφους πως κανείς δεν είχε ενημερώσει το κλαμπ ότι δεν είχε άδεια εν ισχύ. «Στην πραγματικότητα, πριν από έναν χρόνο, χρειάστηκε να γίνουν ορισμένες τροποποιήσεις, ως αποτέλεσμα μιας επιθεώρησης», πρόσθεσε. Οπως δήλωσαν τοπικοί αξιωματούχοι, ο Δήμος της Μούρθια θα συμμετάσχει στην αγωγή εναντίον του συγκεκριμένου κλαμπ.

Η μόνη «ευχάριστη» είδηση από όλη αυτή την τραγική ιστορία, είναι το γεγονός ότι οι διασώστες δεν έχουν βρει άλλα πτώματα και δεν υπάρχουν αγνοούμενοι, σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής του περιφερειακού γραφείου της κεντρικής κυβέρνησης, Φρανθίσκο Χιμένεθ, στη δημόσια τηλεόραση TVE. Σύμφωνα, πάντως, με αξιωματούχους, μέχρι σήμερα έχουν ταυτοποιηθεί οι σοροί μόλις τριών από τα 13 συνολικά θύματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This