«Φλέγεται» η Μέση Ανατολή – Δεκάδες νεκροί και εκατοντάδες τραυματίες

Εκτοξεύτηκαν περισσότεροι από 2.200 πύραυλοι - Έκκληση για τερματισμό της βίας από τα Ηνωμένα Έθνη

Must Read

Ημέρα πολέμου ξημέρωσε στο Ισραήλ από τη στιγμή που ένοπλοι της Χαμάς εξαπέλυσαν αιφνιδιαστικά επίθεση στη χώρα με αποτέλεσμα να σκοτωθούν – μέχρι στιγμής – τουλάχιστον 100 Ισραηλινοι και να τραυματιστούν δεκάδες.

Νωρίτερα το μεσημέρι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ ενέκρινε χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κήρυξε πόλεμο θέτοντας σαν πρωταρχικό στόχο του στρατού του Ισραήλ την πλήρη εκκαθάριση των εδαφών της χώρας από τους ένοπλους της Χαμάς.

Όπως μεταδίδει το ισραηλινό δίκτυο N12 NEWS, 800 είναι οι τραυματίες ενώ ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί δραματικά.

Την ίδια ώρα, ο επιχειρησιακός ηγέτης της Χαμάς και ιδρυτής της στρατιωτικής πτέρυγας Κασάμ της οργάνωσης, ο Σαλάχ αλ Αρούρι, δήλωσε ότι η οργάνωση κρατάει αιχμαλώτους αρκετούς Ισραηλινούς ώστε να υποχρεώσει το Ισραήλ να απελευθερώσει όλους τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στις φυλακές του.

Την αιχμαλωσία Ισραηλινών στρατιωτών αλλά και πολιτών από την Χαμάς επιβεβαίωσε ο ισραηλινός στρατός τονίζοντας πως κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας.

Από πλευράς Παλεστινίων, αξιωματούχοι Υγείας στη Γάζα, ανακοίνωσαν ότι περίπου 198 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς.

Σύμφωνα με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις εκτοξεύτηκαν περισσότεροι από 2.200 πύραυλοι, με τις σειρήνες να ηχούν ασταμάτητα στην Ιερουσαλήμ, στο Τελ Αβίβ αλλά και στο νότιο Ισραήλ.

Η ισραηλινή αστυνομία προτρέπει τους πολίες να παραμείνουν σε προστατευμένες περιοχές αλλά και «να αποφεύγουν να πλησιάζουν τις σκηνές και να αποφεύγουν να αγγίζουν υπολείμματα ρουκετών που ενδέχεται να περιέχουν εκρηκτικά ή παρόμοιους κινδύνους».

Ηνωμένα Έθνη: Έκκληση για άμεσο τερματισμό της βίας

Για άμεσο τερματισμό της βίας στη Γάζα μετά την επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς εναντίον του Ισραήλ καλεί τις δύο πλευρές ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή, Φόλκερ Τουρκ.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δήλωσε σοκαρισμένος από τις πληροφορίες ότι εκατοντάδες ρουκέτες ερίφθησαν σήμερα προς το Ισραήλ και ότι αιχμαλωτίστηκαν ισραηλινοί πολίτες, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Αυτή η επίθεση έχει φρικτό αντίκτυπο στους ισραηλινούς αμάχους. Οι άμαχοι δεν θα πρέπει ποτέ να είναι στόχος επιθέσεων», ανέφερε ο Τουρκ.

Παράλληλα κάλεσε το Ισραήλ να λάβει προληπτικά μέτρα για να αποφευχθούν θύματα μεταξύ των αμάχων. «Καλώ για τον άμεσο τερματισμό της βίας και απευθύνομαι προς όλες τις πλευρές και τις σημαντικές χώρες στην περιοχή να αποκλιμακώσουν για να αποφευχθεί περαιτέρω αιματοχυσία», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Μέση Ανατολή Τορ Γουένσλαντ καταδίκασε σήμερα τις επιθέσεις και προειδοποίησε λέγοντας πως «αυτός είναι ένας επικίνδυνος γκρεμός και κάνω έκκληση σε όλους να απομακρυνθούν από το χείλος του». Ο ίδιος ζήτησε από όλες τις πλευρές να προστατεύσουν τους αμάχους.

Στο πλευρό του Ισραήλ οι ΗΠΑ

Σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν «ενημερώθηκε» από τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας για την «τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς» κατά του Ισραήλ και συνεχίζει να παρακολουθεί την κατάσταση.

Οι ΗΠΑ στηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του και παράλληλα καταδικάζουν τις επιθέσεις της Χαμάς, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν και τον υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν.

«Δεν υπάρχει ποτέ καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με την κυβέρνηση και τον λαό του Ισραήλ και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας για τις ισραηλινές ζωές που χάθηκαν σε αυτές τις επιθέσεις», τόνισε ο Μπλίνκεν σε δήλωση που κυκλοφόρησε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Θα παραμείνουμε σε στενή επαφή με τους Ισραηλινούς εταίρους μας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του», συμπλήρωσε.

Από την πλευρά του ο Λόιντ Όστιν ανέφερε: «Μέσα στις επόμενες ημέρες το υπουργείο Άμυνας θα εργαστεί για να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ έχει ό,τι χρειάζεται για να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να προστατεύσει τους αμάχους από την βία χωρίς διάκριση και την τρομοκρατία».

Γαλλία: Ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε χώρους λατρείας και εβραϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα

Υπό τον φόβο αντιποίνων η Γαλλία ενίσχυσε σήμερα την ασφάλεια γύρω από χώρους λατρείας και εβραϊκά εκπαιδευτικά ιδρύματα στη χώρα και δη στο Παρίσι και τα προάστια του, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν.

Όπως επισήμανε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουλούζη, «κατόπιν αιτήματος του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, έχουμε ήδη δώσει εντολές στους νομάρχες να προστατεύσουν τους κοινοτικούς χώρους και μόλις επιστρέψω στο Παρίσι, θα προεδρεύσω μιας συνάντησης ασφαλείας για να γνωρίζω τις δυσκολίες που θα μπορούσαμε να έχουμε σε εθνικό επίπεδο».

Παράλληλα διευκρίνισε ότι «είναι εξαιρετικά προσεκτικός» σε ό,τι αφορά στην προστασία χώρων λατρείας όπως συναγωγές, αλλά και σχολεία.

«Αυξημένη επαγρύπνηση» ζήτησε ο αρχηγός της Αστυνομίας στο Παρίσι, Λοράν Νούνιες, από το προσωπικό του σε όλη τη μητροπολιτική περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας.

Lufthansa: Μείωση πτήσεων προς το Ισραήλ

Η Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα, σύμφωνα με δήλωση εκπροσώπου της αεροπορικής εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ότι μείωσε τις πτήσεις του προς το Ισραήλ μετά την έναρξη μιας αιφνιδιαστικής στρατιωτικής επίθεσης από τη Χαμάς.

«Δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης ασφαλείας στο Τελ Αβίβ», η εν λόγω αεροπορική εταιρεία διατηρεί μόνο μία πτήση από τη Φρανκφούρτη και «όλες οι άλλες πτήσεις της Lufthansa από και προς το Τελ Αβίβ ακυρώθηκαν για σήμερα», διευκρίνισε ο ίδιος.

Δείτε επίσης:

Τουλάχιστον 40 νεκροί μετά την επίθεση στο Ισραήλ – Ξεκίνησαν οι μάχες του ισραηλινού στρατού

Σε κήρυξη πολέμου προέβη ο Νετανιάχου μετά την επίθεση με ρουκέτες στο Ισραήλ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This