Στα 6,4 δισ. ευρώ το κόστος του πολέμου για το Ισραήλ – Οι πρώτες εκτιμήσεις τραπεζικών κύκλων της χώρας

Must Read

Κάθε πόλεμος εκτός από τον πόνο και την καταστροφή έχει και τεράστιες οικονομικές συνέπειες. Αυτές έχουν αρχίσει να τις υπολογίζουν οι τράπεζες του Ισραήλ. Μια από τις μεγαλύτερες στη χώρα η Hapoalim που έχει επενδυσει μεγάλα κεφάλαια στις περιοχές στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας που δέχονται το μεγάλο βάρος των επιθέσεων της Χαμάς ανακοίνωσε ότι οι πρώτες εκτιμήσεις φθάνουν για το κόστος των συγκρούσεων φθάνει τα 6,8 δις δολάρια ή 6,4 δισ. ευρώ!

Ο υπολογισμός περιλαμβάνει τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία από την επιστράτευση 300.000 εφέδρων που έχει αντίκτυπο στη λειτουργία των επιχειρήσεων και των εργοστασίων της χώρας

«Προς το παρόν, είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθεί ο πόλεμος – εάν θα πυροδοτήσει μια χερσαία εκστρατεία για την κατάκτηση τμημάτων της Γάζας που θα διαρκέσει πολλές εβδομάδες, ή εάν θα ξεκινήσει μια εκστρατεία επίσης στο βορρά και πόσο χρόνο θα παραμείνουν υπό τα όπλα οι έφεδροι» δηλώνει ο επικεφαλής σρατηγικής της τράπεζας Μόντι Σαφίρ που υπολογίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμα θα αυξηθεί κατά 1,5% του ΑΕΠ.

Οδηγός για τις εκτιμήσεις είναι τα έξοδα προηγουμενων πολεμικών συρράξεων.

Ο πόλεμος με το Λίβανο το 2006 κράτησε 34 μέρες και το κόστος ήταν 2,4 δισ. δολάρια ή το 1,3% του ΑΕΠ, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελετών Εθνικής Ασφάλειας (INSS).

Στη μελέτη υπενθυμίζεται ότι το κόστος ενός πολέμου δεν περιορίζεται μόνο στο χρονικό διάστημα των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Επεκτείνεται καθώς θα πρέπει να αποκατασταθούν οι υποδομές, να ανοικοδομηθούν κατεστραμμένα κτίρια, αλλά και την επούλωση των πληγών που δημιουργεί στον πληθυσμό με τη φροντίδα των τραυματιών, τη συνταξιοδότηση των αναπήρων ή των οικογένειών που έχασαν μέλη τους και φυσικά η αναπλήρωση του πολεμικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε.

Η κεντρική τράπεζα του Ισραήλ δήλωσε ότι θα πουλήσει 30 δισ. δολάρια σε συνάλλαγμα για να στηρίξει το τοπικό νόμισμα που ήδη υποχώρισε κατά 2,5 σε σχέση με δολάριο.

Την Τρίτη, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει νέα αβεβαιότητα από τον πόλεμο και μπορεί να έχει επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου.

Η οικονομία της χώρας δεν έχει ανακάμψει τελείως από την ύφεση που δημιούργησε ο Covid-19 και ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This