Η Χαμάς καλεί σε «ιερό πόλεμο»!

Έντονη ανησυχία στη Δύση μετά την ανακοίνωση της τρομοκρατικής οργάνωσης, με την οποία υπενθυμίζει στους ομοθρήσκους της πως η σημερινή Παρασκευή και 13 «είναι ημέρα θυσίας, ηρωισμού και αφοσίωσης»

Must Read

Σοβαρά ερωτήματα, αλλά και έντονη ανησυχία στη Δύση προκαλεί τις τελευταίες ώρες η ανακοίνωση-κάλεσμα που απευθύνει προς τους μουσουλμάνους ανά τον κόσμο η Χαμάς. Ενα κείμενο, μέσω του οποίου αφενός προβάλλει το δράμα που βιώνει ο παλαιστινιακός λαός εδώ και δεκαετίες, αφετέρου υπενθυμίζει στους ομοθρήσκους της πως η σημερινή μέρα, η Παρασκευή (ημέρα προσευχής για τους μουσουλμάνους), «είναι ημέρα θυσίας, ηρωισμού και αφοσίωσης».

Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά το ερευνητικό ινστιτούτο Middle East Media Research Institute (MEMRI), η Χαμάς δεν κάνει κάτι άλλο από το να καλεί ανοιχτά τους μουσουλμάνους σε «ιερό πόλεμο», χαρακτηρίζοντας μάλιστα την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου 2023 ως Παγκόσμια Ημέρα Τζιχάντ!

Πάντα σύμφωνα με όσα αναφέρονται από το ερευνητικό ινστιτούτο MEMRI, η σχετική ανακοίνωση-τρόμος της Χαμάς υπογραμμίζει χαρακτηριστικά: «Δηλώνουμε ότι η Παρασκευή 13 Οκτωβρίου θα είναι ημέρα γενικής κινητοποίησης στον αραβικό και ισλαμικό κόσμο, αλλά και των ελεύθερων ανθρώπων ανά τον πλανήτη. Είναι μια ημέρα συσπείρωσης, υποστήριξης, αλληλεγγύης και ενεργού συμμετοχής. Είναι μια ημέρα αποκάλυψης των εγκλημάτων της κατοχής, απομόνωσης και αποτροπής όλων των επιθετικών μεθόδων της. Είναι μια ημέρα για να δείξουμε την αγάπη μας για την Παλαιστίνη, την Ιερουσαλήμ και το τέμενος Αλ Ακσα στην Ιερουσαλήμ».

Στην ανακοίνωσή της η τρομοκρατική οργάνωση τονίζει επιπλέον πως «είναι ημέρα θυσίας, ηρωισμού και αφοσίωσης, και για να κερδίσεις την τιμή της υπεράσπισης της πρώτης Qibla (σ.σ.: “πυξίδα” στα αραβικά) των μουσουλμάνων, του τρίτου ιερότερου τζαμιού. Καλούμε τους ελεύθερους ανθρώπους του κόσμου να κινητοποιηθούν σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό και να υποστηρίξουν τη δίκαιη υπόθεση και τα νόμιμα δικαιώματά τους για ελευθερία, ανεξαρτησία, και αυτοδιάθεση».

Ταυτόχρονα η Χαμάς δεν παρέλειψε να απευθύνει κάλεσμα και στους Παλαιστινίους της Δυτικής Οχθης -όπου το Ισραήλ συνεχίζει την εγκληματική πολιτική του με τους εποικισμούς, τροφοδοτώντας την ένταση που ήδη υπάρχει- να εξεγερθούν κατά των Ισραηλινών στρατιωτών. Δεν εξαίρεσε όμως ούτε τους Αραβες πολίτες του Ισραήλ, καθώς κάλεσε και αυτούς να εξεγερθούν με τη σειρά τους κατά της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Τα ερωτήματα που προκύπτουν βέβαια για το τι μέλλει γενέσθαι τις επόμενες ώρες αλλά και μέρες είναι πάρα πολλά, καθώς ανάλογα καλέσματα ξυπνούν εφιαλτικές μνήμες όχι μόνο στη Μέση Ανατολή, αλλά και στη Δύση – μνήμες που φέρνουν στο μυαλό όσα έκαναν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους την εποχή της Αραβικής Ανοιξης.

Ακόμη και ο χαρακτηρισμός της σημερινής μέρας ως «Κύματος του Αλ Ακσά» για αρκετούς «πρέπει να προκαλεί ανησυχία» καθώς η Χαμάς με τον τίτλο αυτόν αναφέρεται ευθέως στην αιφνιδιαστική, αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που προκάλεσε το περασμένο Σάββατο. Επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο πάνω από 1.300 Ισραηλινών -κυρίως αμάχων-, τον τραυματισμό πάνω από 3.000 ατόμων, αλλά και την αιχμαλωσία περίπου 130 πολιτών που σήμερα τελούν σε καθεστώς ομηρίας στην περίκλειστη Γάζα.

Φωνές εντός του Ισραήλ για αποτυχία αποτροπής του μακελειού

Κύμα δηλώσεων παραδοχής των τεράστιων λαθών που έκανε η ισραηλινή πλευρά για να αποτρέψει την τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στα νότια της χώρας το περασμένο Σάββατο καταγραφόταν χθες στην επικαιρότητα, την ώρα που -σύμφωνα με πληροφορίες- πραγματοποιούνταν «προληπτικά» ισραηλινά χτυπήματα επί συριακού εδάφους.

Την Πέμπτη ο αρχηγός του ισραηλινού στρατού Χερτσί Χαλεβί παραδέχτηκε για πρώτη φορά λάθη του στρατού της χώρας του μετά τις επιθέσεις της Χαμάς, λέγοντας πως «οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν καθήκον τους την ασφάλεια της χώρας και των πολιτών αυτής και το πρωί του Σαββάτου δεν καταφέραμε να εκπληρώσουμε αυτό το καθήκον».

Ταυτόχρονα, χθες και ο Ισραηλινός υπουργός Παιδείας Γιοάβ Κις παραδέχτηκε πως έγιναν λανθασμένοι υπολογισμοί. Ο Κις, που με τις δηλώσεις του έγινε ουσιαστικά το πρώτο μέλος της ισραηλινής κυβέρνησης που παραδέχτηκε σοβαρά λάθη τα οποία οδήγησαν στο μακελειό αμάχων από τη Χαμάς, υπογράμμισε πως «αυτό συνέβη υπό τη διακυβέρνησή μας, θα βγάλουμε συμπεράσματα και θα λογοδοτήσουμε». Βέλη, όμως, εξαπέλυε την Πέμπτη και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ, που έκανε λόγο για «ασυγχώρητη αποτυχία» της κυβέρνησης Νετανιάχου.

Ολα αυτά συνέβαιναν σε πολιτικό επίπεδο, την ώρα που γινόταν γνωστό πως τόσο το αεροδρόμιο της Δαμασκού όσο κι εκείνο στο Χαλέπι της Συρίας τέθηκαν εκτός λειτουργίας έπειτα από επιθέσεις των Ισραηλινών. Την είδηση μετέδιδε αρχικά η κρατική τηλεόραση της Συρίας, με τα ρεπορτάζ να αναφέρουν πως οι διάδρομοι προσγείωσης και απογείωσης υπέστησαν ζημιές από τις επιθέσεις, ενώ, ευτυχώς, δεν υπήρξαν θύματα.

Σε ανάλογες περιπτώσεις επιδρομών, ο ισραηλινός στρατός δεν συνηθίζει να κάνει, άμεσα, κάποιο σχόλιο. Παρ’ όλα αυτά, όμως, παρατηρητές υπογράμμιζαν πως αν ευσταθούν οι πληροφορίες, τότε θα μιλάμε για τα πρώτα ισραηλινά πλήγματα στην επικράτεια άλλης χώρας και δη στη Συρία, έπειτα από την επίθεση της Χαμάς, το περασμένο Σάββατο. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως την περασμένη Τρίτη η ισραηλινή κυβέρνηση δήλωσε πως «αριθμός όλμων εκτοξεύθηκε από τη Συρία προς το βόρειο Ισραήλ».

Τέλος, ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, τα βλέμματα όλων παραμένουν στραμμένα στο Ιράν. Ηδη ο Ιρανός πρόεδρος κάλεσε τις μουσουλμανικές χώρες να συντονιστούν απέναντι στο Ισραήλ, έπειτα από επικοινωνία που είχε με τον Σύρο ομόλογό του, ενώ επικοινωνία υπήρξε και με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας. Από την πλευρά του, ο Αραβικός Σύνδεσμος κάλεσε το Ισραήλ να σταματήσει τις επιθέσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

Δημοσκόπηση κόλαφος για τον Νετανιάχου

Βαριά εκτεθειμένος απέναντι στην ισραηλινή κοινή γνώμη, η οποία δεν… αγοράζει καταπώς φαίνεται, το κυβερνητικό αφήγημα του πολέμου είναι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Ο έτσι κι αλλιώς «πολυτραυματίας» πολιτικά Ισραηλινός πρωθυπουργός, που όσο τουλάχιστον διαρκούν οι εχθροπραξίες με τους Παλαιστίνιους μπορεί να αισθάνεται σχετικά ασφαλής καθώς κερδίζει πολύτιμο πολιτικό χρόνο.

Οπως προκύπτει από δημοσκόπηση «χαστούκι» για τον «Μπίμπι», που δημοσίευσε η «Jerusalem Post», τέσσερις στους πέντε πολίτες της χώρας δηλώνουν ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Νετανιάχου είναι αυτοί που ευθύνονται για τα γεγονότα του περασμένου Σαββάτου. Δηλαδή για τη μαζική εισβολή των τρομοκρατών της Χαμάς και τις σφαγές που διέπραξαν σε βάρος αμάχων στο νότιο Ισραήλ. Μάλιστα, το 86% των ερωτηθέντων -ανάμεσά τους και το 79% των πολιτικών υποστηρικτών του κυβερνητικού συνασπισμού- δήλωσε απερίφραστα πως η επίθεση από τη Χαμάς δεν είναι κάτι άλλο παρά «αποτυχία της ηγεσίας της χώρας».

Οπως έγραφε η έγκυρη εφημερίδα «Jerusalem Post», στη δημοσκόπηση συμμετείχαν συνολικά 620 Ισραηλινοί Εβραίοι από διάφορες περιοχές της χώρας. Από αυτούς, το 56% δήλωσε ότι πιστεύει πως ο Νετανιάχου πρέπει να παραιτηθεί στο τέλος του πολέμου, ενώ το 28% των ψηφοφόρων του κυβερνητικού συνασπισμού δήλωσε πως συμφωνεί με αυτήν την άποψη. Συγχρόνως, το 52% των ερωτηθέντων είπε ότι θα επιθυμούσε σε μελλοντικό χρόνο να παραιτηθεί και ο υπουργός Αμυνας της χώρας, Γιόαβ Γκαλάντ.

Τέλος, οι περισσότεροι ερωτηθέντες δήλωσαν ότι δεν εμπιστεύονται την παρούσα κυβέρνηση να ηγηθεί του πολέμου στη Γάζα. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε πριν από τη χθεσινή συμφωνία Νετανιάχου με την αντιπολίτευση για σχηματισμό κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης.

Στην αντεπίθεση το Ισραήλ, χτυπά αδιακρίτως τη Γάζα

Ακόμη και η λέξη «κόλαση» δεν αρκεί να περιγράψει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι Ισραηλινοί ξεσπούν με λυσσαλέο τρόπο σε βάρος των άμαχων Παλαιστίνιων την οργή τους μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της Χαμάς το περασμένο Σάββατο.

MIDEAST ISRAEL PALESTINIANS GAZA CONFLICT

Ο ρυθμός του βομβαρδισμού της Γάζας είναι αδιάλειπτος, η συχνότητα των ριπών μοιάζει ρυθμισμένη με το ρολόι του θανάτου: κάθε 30 δευτερόλεπτα το ισραηλινό πυροβολικό βάλλει εναντίον κάποιου στόχου που μόλις και μετά βίας διακρίνεται, κάπου στη Λωρίδα της Γάζας.

«Περίπου 6.000 βόμβες έχουν ριφθεί στη Λωρίδα της Γάζας, με 4.000 τόνους εκρηκτικά» από την έναρξη της ισραηλινής απάντησης στην επίθεση που εξαπέλυσε το περασμένο Σάββατο η Χαμάς, σκοτώνοντας «εκατοντάδες τρομοκράτες» ανέφερε χθες η ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, δίνοντας ουσιαστικά τη διάσταση όσων συμβαίνουν. Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς ανέρχεται σε τουλάχιστον 1.417, εκ των οποίων 447 παιδιά και 248 γυναίκες, ενώ 6.268 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Πάντως είναι δύσκολο να πει κανείς αν η πρωτοφανής απάντηση που υποσχέθηκε να δώσει το Ισραήλ στη Χαμάς άρχισε να αποδίδει καρπούς, πέντε ημέρες μετά την επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης στο ισραηλινό έδαφος και τον θάνατο τουλάχιστον 1.200 ανθρώπων. «Η Χαμάς είναι το Ισλαμικό Κράτος και θα τη συντρίψουμε, θα την καταστρέψουμε όπως ο κόσμος κατέστρεψε το Ισλαμικό Κράτος» διαβεβαίωνε χθες ο Νετανιάχου, δείχνοντας πως αδιαφορεί για όσα λέει και ο ΟΗΕ, που χθες υπογράμμιζε ότι τα ισραηλινά πλήγματα στον θύλακα ισοδυναμούν με «συλλογική τιμωρία».

Τα πυραυλικά πλήγματα όμως είναι η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη αφορά τον πλήρη αποκλεισμό της Γάζας, καθώς το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη πολιορκία. Ο θύλακας διαθέτει ακόμη καύσιμα προκειμένου να λειτουργούν οι γεννήτριες (ακόμη και στα νοσοκομεία), αλλά αυτά ενδέχεται να τελειώσουν μέσα σε μερικές ώρες, προειδοποιούσε μάταια η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC- ΔΕΕΣ), καθώς την ίδια στιγμή ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ Ισραελ Κατς κυνικά δήλωνε: «Οχι νερό ούτε καύσιμα στη Γάζα όσο οι όμηροι δεν απελευθερώνονται».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This