Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο στο Ισραήλ: Διαψεύδει ο Νετανιάχου την εκεχειρία – Πάνω από 4.000 νεκροί

Παραμένει κλειστό το πέρασμα της Ράφα - Δραματικές ώρες πριν τη χερσαία επίθεση στη Γάζα

Must Read

Ασύλληπτο είναι το ανθρωπιστικό δράμα στην περιοχή. Ένα εκατομμύριο εκτοπισμένοι και χωρίς ανθρωπιστική βοήθεια. Στη 10η ημέρα μπήκε σήμερα, Δευτέρα 16/10, ο πόλεμος στο Ισραήλ μετά την αιφνιδιαστική επίθεση της Χαμάς. 199 οι όμηροι της Χαμάς, πάνω από 4.000 συνολικά οι νεκροί. 

Η κυβέρνηση εθνικής ενότητας του Ισραήλ αναμένεται να συνεδριάσει στις 8 μ.μ. για να ξεκινήσει η εισβολή στη Λωρίδα της Γάζας, εκεί όπου βρίσκονται ήδη εκατοντάδες άρματα μάχης και αναμένουν το «πράσινο φως» για την μεγαλύτερη στρατιωτική επιχείρηση από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, το 1973. Παράλληλα, διαψεύστηκε τόσο από το Ισραήλ, όσο και από τη Χαμάς, το ενδεχόμενο ανθρωπιστικής εκεχειρίας. Την ίδια ώρα, στους 199 και όχι 155 ανέρχονται οι όμηροι της Χαμάς, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε νεότερη ενημέρωσή του ο στρατός του Ισραήλ. Ο Ισραηλινός στρατός ανέφερε επίσης πως από την επίθεση της Χαμάς προς το Ισραήλ έχουν σκοτωθεί 291 στρατιώτες του, και επανέλαβε πως δεν υπάρχει καμιά συμφωνία για εκεχειρία στην νότια Λωρίδα της Γάζας. Συνολικά οι νεκροί στο έδαφος του Ισραήλ από τις επιθέσεις της Χαμάς είναι 1.300, σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό. Λόγω των εξελίξεων υπάρχει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ για τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και το φόβο ευρύτερης ανάφλεξης. Την ίδια ώρα το υπουργείο Υγείας της Λωρίδας της Γάζας αναφέρει πως μέχρι στιγμής από τους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς έχουν σκοτωθεί 2.750 άνθρωποι και 9.700 έχουν τραυματιστεί.

 

Συγκεκριμένα, σύγχυση επικρατεί τις τελευταίες ώρες σχετικά με την αναφερόμενη εκεχειρία που ανακοινώθηκε νωρίτερα στη νότια Γάζα, έπειτα από υποτιθέμενη συμφωνία ανάμεσα σε ΗΠΑ, Ισραήλ και Αίγυπτο. Μισή ώρα αφότου πηγές ασφαλείας στην Αίγυπτο διέρρευσαν ότι η συμφωνία επρόκειτο να εφαρμοστεί στις 9 σήμερα το πρωί, το γραφείο του Μπενιαμίν Νετανιάχου διέψευσε κάτι τέτοιο.

 

Το γραφείο Τύπου της Χαμάς είπε επίσης στο Reuters ότι δεν έχει καμία πληροφορία για ανθρωπιστική εκεχειρία. Ο Ισραηλινός πρόεδρος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχει καμία συμφωνία για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα και πιθανότητα εξόδου».

 

 

Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή να παραμένει «εύφλεκτη». Εκκενώνεται από κατοίκους όλη η περιοχή στα σύνορα Ισραήλ – Λιβάνου σε ακτίνα 2 χιλιομέτρων, έπειτα από εντολή του Ισραηλινού υπουργείου άμυνας.

 

 

Μέχρι να αποσαφηνιστεί η κατάσταση η αγωνία του κόσμου θα συνεχίζεται, όπως και οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις του Άντονι Μπλίνκεν ο οποίος συναντήθηκε με αξιωματούχους των δύο χωρών με δεδομένη την δραματική κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, όπου σύμφωνα με στοιχεία του ισραηλινού στρατού, έχουν μετακινηθεί προς τον Νότο 600.000 άμαχοι Παλαιστίνιοι. Στο πλαίσιο της συμφωνίας αναμένεται να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας και τα φορτηγά με την ανθρωπιστική βοήθεια που παρέμεναν για μέρες στα σύνορα μετά από την άρνηση του Ισραήλ. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ οι άμαχοι Παλαιστίνιοι που βρίσκονται για δεύτερη εβδομάδα αντιμέτωποι με ασταμάτητους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων μετά το αιματοκύλισμα της Χαμάς καλούνται να εκκενώσουν το βόρειο τμήμα του μικρού παλαιστινιακού θύλακα (έκτασης 362 τετραγωνικών χιλιομέτρων). Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι εκτοπίστηκαν, από το σύνολο των 2,4 εκατ. κατοίκων του. Το να διατάσσεται «1,1 εκατ. άνθρωποι να πάνε από τον βορρά στον νότο σε τόσο βραχύ χρονικό διάστημα θα προκαλέσει ανθρωπιστική τραγωδία», τόνισε ακόμα ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

 

 

Έξι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν σκοτωθεί  

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έξι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς έχουν σκοτωθεί μέχρι στιγμής στις επιθέσεις του στη Λωρίδα της Γάζας. Μεταξύ αυτών που σκοτώθηκαν βρίσκονται μέλη της πολιτικής, όπως και της στρατιωτικής πτέρυγας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος που κυβερνά τη Γάζα, διευκρίνισε εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων.

 

 

Στην ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού κατονομάζονται επίσης δύο υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς που φέρεται να σκοτώθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Οικονομίας της Χαμάς Τζάουαντ Αμπού Σαμάλα και ο Ζακάρια Αμπού Μάαμαρ, ο οποίος φέρεται ότι ήταν υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις. Το Ισραήλ κατηγορεί τον Σαμάλα ότι διαχειριζόταν τους πόρους για τους μαχητές της Χαμάς και ότι ηγείτο των επιχειρήσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ. Επιπλέον σκοτώθηκε ο επικεφαλής αεροπορικής επίβλεψης στην Πόλη της Γάζας. Ο στόχος των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, στις οποίες προέβη σε αντίποινα για το χειρότερο μακελειό αμάχων στην ιστορία του, είναι να εξαλείψει την ηγεσία της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. Ωστόσο σημαντικό μέρος της ηγεσίας της Χαμάς δεν ζει στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά στο εξωτερικό. Για παράδειγμα, ο πολιτικός ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια ζει στο Κατάρ.

 

 

Στο Ισραήλ ο Όλαφ Σολτς

Ο Γερμανός καγκελάριος θα ταξιδέψει αύριο στο Ισραήλ, όπως μετέδωσε το δίκτυο ntv επικαλούμενο κυβερνητικές πηγές. Εκπρόσωπος της κυβέρνησης δεν προχώρησε άμεσα σε κάποιο σχόλιο. Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Ισραήλ, όπου εξέφρασε την ισχυρή στήριξη του Βερολίνου προς τη χώρα να υπερασπιστεί τον εαυτό της απέναντι στην επίθεση που εξαπέλυσε η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. 

Διαβάστε ακόμα:

Διαψεύδει ο Νετανιάχου την εκεχειρία στη νότια Γάζα! 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This