Διπλωματικός «πυρετός» μετά την τραγωδία στη Γάζα: «Μπαλάκι ευθυνών» μεταξύ Ισραήλ – Χαμάς

Αλληλοκατηγορίες Ισραήλ-Χαμάς. Ακυρώθηκε το ταξίδι του Μπάιντεν στην Ιορδανία μετά την αιματοχυσία. Κανονικά στο Ισραήλ θα μεταβεί ο αμερικανός πρόεδρος

Must Read

Παγκόσμιο σοκ έχει φέρει η επίθεση σε νοσοκομείο στη Γάζα, η οποία άφησε πίσω της, σύμφωνα με εκτιμήσεις, περισσότερους από 500 νεκρούς. Υπό τη σκιά της τραγωδίας της επίθεσης, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μεταβεί κανονικά στο Ισραήλ.

Άνθρωποι κάθε ηλικίας, πολλές γυναίκες και παιδιά, είχαν διακομιστεί στο νοσοκομείο του θρήνου όπου έγινε το χθεσινό μακελειό, προκειμένου να λάβουν -όσοι μέχρι τότε είχαν τραυματιστεί- ιατρική φροντίδα. Παράλληλα, στον χώρο του νοσοκομείου βρίσκονταν και άμαχοι– κυρίως γυναικόπαιδα για να βρουν καταφύγιο θεωρώντας ότι το νοσοκομείο είναι ένα ασφαλές σημείο. Οι παλαιστινιακές αρχές το αποδίδουν στους Ισραηλινούς, ενώ από την μεριά του το Ισραήλ κάνει λόγο για επίθεση στο νοσοκομείο από την Ισλαμική Τζιχάντ, δίνοντας μάλιστα στη δημοσιότητα και αποδείξεις μέσω video για τους ισχυρισμούς του. 

 

 

 

 

Την ίδια ώρα, η τετραμερής σύνοδος που θα διεξαγόταν σήμερα Τετάρτη 18/10, στην Ιορδανία με τη συμμετοχή του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, του Ιορδανού βασιλιά Αμπντάλα Β΄, του προέδρου της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς αναβλήθηκε επ’ αόριστον, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος θα βρεθεί κανονικά στο Ισραήλ. Παράλληλα, η επίθεση στο νοσοκομείο στη Γάζα, έφερε την αντίδραση του Ιράν, το οποίο είναι έτοιμο να επέμβει άμεσα στον πόλεμο της Μέσης Ανατολής. Ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραΐσι δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά πως«οι φλόγες των αμερικανοϊσραηλινών βομβών, οι οποίες ερρίφθησαν απόψε πάνω σε παλαιστίνιους αρρώστους και τραυματίες στο νοσοκομείο αλ Μουαμντάνι στη Γάζα, σύντομα θα καταβροχθίσουν τους σιωνιστές». Η Χαμάς κατηγορεί τις Ισραηλινές δυνάμεις, οι οποίες αρνούνται ότι είναι πίσω από την επίθεση, και κάνουν λόγο για λανθασμένο πυραυλικό πλήγμα από τη Χαμάς. Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς, κήρυξε τριήμερο πένθος μετά την φονική επιδρομή, ενώ εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας χαρακτηρίζει την επίθεση «γενοκτονία» και «ανθρωπιστική καταστροφή».

Ο ισραηλινός στρατός, αφού προηγουμένως είχε δηλώσει πως ερευνά το θέμα δηλώνει τώρα ότι δεν ευθύνεται για τον καταγγελλόμενο βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα και τον αποδίδει σε λάθος χτύπημα από την πλευρά της ισλαμικής παραθέτοντας μάλιστα και βίντεο από κάμερες παρακολούθησης πάνω από τη Γάζα. «Υπάρχουν πολλά αεροπορικά πλήγματα, πολλές ρουκέτες που χάνουν το στόχο τους και πολλές ψευδείς ανακοινώσεις από τη Χαμάς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπός του. Αργότερα ο πρωθυπουργός Μπενιαμιν Νετανιάχου δήλωσε πως βάρβαροι τρομοκράτες στη Γάζα πραγματοποίησαν επίθεση σε νοσοκομείο του θύλακα. Εκπρόσωπος της Ισλαμικής Τζιχάντ απορρίπτει τους ισραηλινούς ισχυρισμούς τονίζει πως πρόκειται για ψέμματα με τον ηγέτη της ΧΑΜΑΣ, να δηλώνει πως η σφαγή στο νοσοκομείο αποτελεί σημείο καμπής και υποδηλώνει την ωμότητα του Ισραήλ, ενώ επιρρίπτει ευθύνες και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

 

Την έντονη καταδίκη τους έσπευσαν  να εκφράσουν η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Βρετανία, Καναδάς και Γαλλία τον Εμανουέλ Μακρόν να ζητά άμεση ανθρωπιστική πρόσβαση στη Γάζα, ενώ τα «βαθιά συλλυπητήριά του για τις ζωές αθώων που χάθηκαν» εξέφρασε ο Αμερικάνος Πρόεδρος. «Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει επίθεση σε νοσοκομείο. Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη στοχοποίηση αμάχων. Η Γαλλία καταδικάζει την επίθεση στο αραβικό νοσοκομείο Al-Ahli στη Γάζα, η οποία είχε τόσα πολλά θύματα Παλαιστίνιους. Οι σκέψεις μας είναι μαζί τους. Πρέπει να χυθεί άπλετο φως γύρω από τα γεγονότα» σχολιάσε ο Μακρόν στο τουίτερ.

 

O Μπάιντεν εκφράζει την οργή 

Φυσικά  όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής από την Αίγυπτο και την Ιορδανία έως το Κατάρ τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία. Με μήνυμά  του ο Γ.Γ. του Παγκόσμιου Οργανισμού υγείας απαίτησε την άμεση προστασία των πολιτών και του νοσηλευτικού προσωπικού στον θύλακα της Γάζας. unicef και Γιατροί Χωρίς Σύνορα δήλωσαν αποτροπιασμό για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου Al-Ahli και διεθνείς οργανώσεις κάνουν λόγο για την πλέον ειδεχθή επίθεση σε νοσοκομειακό συγκρότημα για τον αιώνα που διανύουμε.

 

 

Ανακοίνωση Λευκού Οίκου

Κατόπιν συζητήσεως με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας και με αφορμή το τριήμερο πένθος που ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Αμπάς της Παλαιστινιακής Αρχής, ο Πρόεδρος Μπάιντεν θα αναβάλει το ταξίδι του στην Ιορδανία και την προγραμματισμένη συνάντηση με αυτούς τους δύο ηγέτες και τον Πρόεδρο Σίσι της Αιγύπτου. Ο Πρόεδρος έστειλε τα θερμά του συλλυπητήρια για τις αθώες ζωές που χάθηκαν από την έκρηξη στο νοσοκομείο στη Γάζα και ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Ανυπομονεί σε σύντομη προσωπική συνάντηση με αυτούς τους ηγέτες σύντομα και συμφώνησε να παραμείνει τακτικά και άμεσα σε επαφή με καθέναν από αυτούς τις επόμενες ημέρες.

 

 

Συνεδριάζει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Συνεδριάζει εκτάκτως στις 5 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών έπειτα από τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ αναμένεται να συζητήσουν σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από τη Βραζιλία στο πλαίσιο της προσπάθειας να υιοθετηθεί κοινή θέση για τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς.

 

Διαβάστε ακόμα:

Ντόμινο εξελίξεων μετά το λουτρό αίματος σε νοσοκομείο της Γάζας – Η Χαμάς κατηγορεί τους Ισραηλινούς που αποποιούνται την ευθύνη

Τρόμος στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ – Πύραυλοι της Χαμάς στόχευσαν το αεροσκάφος του Σολτς

Ο Ερντογάν δεν έχει αφήσει νοσοκομείο όρθιο στους Κούρδους και κατηγορεί το Ισραήλ για τον βομβαρδισμό στην Γάζα 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This