Ντόμινο εξελίξεων μετά το λουτρό αίματος σε νοσοκομείο της Γάζας – Η Χαμάς κατηγορεί τους Ισραηλινούς που αποποιούνται την ευθύνη

Ορατός ο κίνδυνος να «ναυαγήσει» η διπλωματική προσέγγιση Δύσης και Μέσης Ανατολής

Must Read

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι φαίνεται να είναι η πυραυλική επίθεση στο νοσοκομείο Al-Ahli Arabi Baptist Hospital στο κέντρο της Γάζας, καθώς η πληροφορία ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα από αυτήν να έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 1.500 άμαχοι, στην συντριπτική πλειοψηφία τους γυναίκες και μικρά παιδιά που είχαν βρει καταφύγιο στο χώρο του νοσοκομείου, «πυροδότησε» μια αλυσίδα από ραγδαίες εξελίξεις, όλες τους δυσάρεστες.

Οι εικόνες απο το νέο αυτό λουτρό αίματος που αποτυπώνουν όλη τη φρίκη του πολέμου, σοκάρουν και προκαλούν οργή, με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, να ανακοινώνει πως κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος, την ώρα που το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά πως φέρει την ευθύνη για το συγκεκριμένο αιματοκύλισμα.

Ο εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας, Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, έκανε λόγο για «γενοκτονία», ενώ ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός, Μοχάμαντ Στάγεχ, καταδίκασε την επίθεση αυτή ως ένα «φριχτό έγκλημα», τονίζοντας ότι οι χώρες που στηρίζουν το Ισραήλ φέρουν ευθύνη. Απο την πλευρά του, ο ηγέτης της παλαιστινιακής Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, δήλωσε ότι υπεύθυνες για την επίθεση είναι οι ΗΠΑ, τονίζοντας ότι η Ουάσινγκτον έδωσε στο Ισραήλ «την κάλυψη για την επιθετικότητά του».

«Η σφαγή στο νοσοκομείο επιβεβαιώνει τη βαρβαρότητα του εχθρού και την έκταση του αισθήματος ήττας του», είπε, προσθέτοντας ότι η επίθεση θα είναι «ένα νέο σημείο καμπής». Ο Χανίγια κάλεσε όλο τον παλαιστινιακό λαό «να βγει έξω και να έρθει αντιμέτωπος με την κατοχή και τους εποίκους». Κάλεσε επίσης όλους τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους να οργανώσουν διαδηλώσεις κατά του Ισραήλ.

Με τη σειρά της, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε αργά το βράδυ ότι η αυριανή ημέρα, η οποία συμπίπτει με την επίσκεψη του Τζο Μπάιντεν στη χώρα, θα είναι «ημέρα πρωτοφανούς οργής» κατά του Ισραήλ!

Στην απέναντι πλευρά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε το Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ στην Παλαιστίνη (Palestinian Islamic Jihad – PIJ) για τον βομβαρδισμό του νοσοκομείου στη Γάζα. «Μια ανάλυση των επιχειρησιακών συστημάτων του IDF δείχνει ότι ένα μπαράζ ρουκετών εκτοξεύτηκε από τρομοκράτες στη Γάζα, περνώντας σε κοντινή απόσταση από το νοσοκομείο Al Ahli στη Γάζα τη στιγμή που χτυπήθηκε. Πληροφορίες από πολλές πηγές που έχουμε στα χέρια μας δείχνουν ότι το Ισλαμικό Κίνημα Τζιχάντ είναι υπεύθυνο για την αποτυχημένη εκτόξευση πυραύλου που έπληξε το νοσοκομείο στη Γάζα», έγραψε ο Νετανιάχου στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter).

Νωρίτερα, ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων (IDF), υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ανέφερε πως διερευνώνται οι αναφορές για βομβαρδισμό νοσοκομείου στη Γάζα. «Υπάρχουν πολλές ψευδείς αναφορές από τη Χαμάς», υπογράμμισε μεταξύ άλλων, ενώ στα social media κυκλοφορεί από Ισραηλινούς ένα βίντεο, σύμφωνα με το οποίο η μοιραία ρουκέτα έφυγε από παλαιστινιακό έδαφος και το νοσοκομείο χτυπήθηκε από λάθος της Χαμάς.

Στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής η Λωρίδα της Γάζας

Κι όλα αυτά, την ώρα που ο χρόνος για τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ εξακολουθεί να μετράει αντίστροφα, με τη Λωρίδα της Γάζας να βρίσκεται από καιρό στο χείλος της ανθρωπιστικής καταστροφής, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες Παλαιστίνιοι εγκαταλείπουν τον βορρά και κατακλύζουν τον νότο, όπου ζουν κάτω από δραματικές συνθήκες, με τα αποθέματα τροφίμων, νερού και καυσίμων να εξαντλούνται.

Στο μεταξύ, ζωτικής σημασίας ανθρωπιστική βοήθεια συσσωρεύεται στα κλειστά σύνορα της Γάζας, παρά τις διπλωματικές προσπάθειες να ανοίξει ένας διάδρομος με την Αίγυπτο, καθώς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποίησαν ότι εξαντλούνται οι ζωτικές προμήθειες για εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους. Η Γάζα βρίσκεται υπό πολιορκία από το Ισραήλ για περισσότερο από μία εβδομάδα, ως απάντηση στη φονική εισβολή της Χαμάς, της ισλαμιστικής τρομοκρατικής ομάδας που ελέγχει τον παράκτιο αυτό θύλακο, όπου συνωστίζονται 2,2 εκατομμύρια ψυχές.

Κάποιοι από τους κατοίκους του συγκεντρώνονται στο πέρασμα της Ράφα μεταξύ Αιγύπτου και Γάζας, ελπίζοντας να τους αφήσουν να φύγουν, καθώς οι κρίσιμες προμήθειες εξαντλούνται και οι οικογένειες αντιμετωπίζουν αφυδάτωση και πείνα. Οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν συντρίψει και το ιατρικό σύστημα στη Γάζα, με το παλαιστινιακό Υπουργείο Υγείας να προτρέπει τον κόσμο να δώσει αίμα, λόγω σοβαρών ελλείψεων φαρμάκων και εξοπλισμού.

 

 

Τα πλήγματα του Ισραήλ έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω του περάσματος της Ράφα. Παλαιστίνιος αξιωματούχος των συνόρων είπε στο CNN ότι είχαν τοποθετηθεί τσιμεντένιες πλάκες στη διάβαση, εμποδίζοντας όλες τις πύλες. Η Αίγυπτος, εν τω μεταξύ, ισχυρίζεται ότι λόγω των βομβαρδισμών οι δρόμοι παραμένουν μη προσβάσιμοι.

Το Ισραήλ έχει επιτεθεί σε περίπου 5.000 στόχους της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την 7η Οκτωβρίου και ματαίωσε «μεγάλο αριθμό» άλλων πληγμάτων, σε μια προσπάθεια να αποφύγει τις απώλειες μεταξύ αμάχων Παλαιστινίων, ανέφερε ένας Ισραηλινός αξιωματούχος, ο οποίος, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, δεν διευκρίνισε πόσα πλήγματα ματαιώθηκαν κατά τους πολυήμερους βομβαρδισμούς στη Γάζα, από τους οποίους έχουν σκοτωθεί περίπου 3.000 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές. Πρόσθεσε μόνο ότι η κάθε επιχείρηση του στρατού «εγκρίνεται στο ανώτατο επίπεδο».

 

 

Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, το Ισραήλ δήλωσε ότι είναι αποφασισμένο να εξοντώσει τη Χαμάς στη Γάζα «ακόμη και αν χρειαστούν μήνες ή χρόνια».

Στην Ιορδανία ο Μπάιντεν για συναντήσεις με ηγέτες της Μέσης Ανατολής

Εν μέσω αυξανόμενης διεθνούς πίεσης για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, καταφτάνει αύριο, Τετάρτη 18 Οκτωβρίου, στη Μέση Ανατολή ο Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα έχει συνομιλίες με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου στο έδαφος του Ισραήλ και κατόπιν θα μεταβεί στην Ιορδανία για την σύνοδο ΗΠΑ – Ιορδανίας – Αιγύπτου, που αρχικά θα ήταν τετραμερής με τη συμμετοχή της Παλαιστίνης. Ωστόσο, ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, ξεκαθάρισε ότι δεν θα παρευρεθεί, μετά το μακελειό στο νοσοκομείο της Γάζας.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν τα επιχειρησιακά σχέδια του Ισραήλ, η στρατηγική για την εξάρθρωση της Χαμάς, το θέμα των ομήρων και η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα. Αυτό το θέμα θα τεθεί, κυρίως, στη σύνοδο κορυφής του Αμάν με την Ιορδανία και την Αίγυπτο να κρατούν ήδη σκληρή στάση στο θέμα των προσφύγων.

 

 

Οι επιδιώξεις του Μπάιντεν στις επαφές με τον Ιορδανό Βασιλιά Αμπντάλα και τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντούλ Φατάχ αλ Σίσι είναι να αναδείξει τη σημασία που δίνει η Ουάσιγκτον στην εν εξελίξει σύγκρουση, που απειλεί να βάλει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή, ιδίως αν εμπλακεί περεταίρω το Ιράν. Ο Αμερικανός ηγέτης θα στείλει ισχυρό μήνυμα στήριξης στο Ισραήλ, αλλά και προειδοποιητικό μήνυμα στην Τεχεράνη να μείνει έξω από αυτόν τον πόλεμο, που μέχρι στιγμής έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 4.500 ανθρώπους.

Σε μία προσπάθεια επίδειξης ισχύος για αποτρεπτικούς λόγους, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι θέτει 2.000 στρατιώτες σε κατάσταση πλήρους ετοιμότητας για ανάπτυξη στο Ισραήλ, ταυτόχρονα με δύναμη ταχείας επέμβασης του σώματος των πεζοναυτών. Αξίζει να σημειωθεί πως στο Κογκρέσο συντάσσεται σχέδιο νόμου, το οποίο θα εξουσιοδοτεί τον πρόεδρο Μπάιντεν να χρησιμοποιήσει στρατιωτική βία, σε περίπτωση γενίκευσης της κρίσης.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This