Το Ισραήλ εκκένωσε πόλη στα σύνορα με το Λίβανο – H Αίγυπτος ανοίγει το πέρασμα στη Ράφα

«Υπάρχουν νεκροί στην εκκλησία που βομβαρδίστηκε», λέει η Χαμάς - Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ

Must Read

Θέμα ωρών φαίνεται πως είναι η χερσαία επιχείρηση στο έδαφος της Γάζας καθώς όπως ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων από την Κιριάτ Σμόνα, μια πόλη στο βόρειο τμήμα της χώρας κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο, όπου η κατάσταση είναι τεταμένη μετά την επίθεση της Χαμάς το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.

Οι ισραηλινές αρχές «ανακοίνωσαν την εφαρμογή σχεδίου για την απομάκρυνση των κατοίκων» της πόλης αυτής και τη μεταφορά τους «σε σπίτια υποδοχής που χρηματοδοτούνται από το κράτος», επεσήμανε ο στρατός.

Η Κιριάτ Σμόνα έχει περίπου 25.000 κατοίκους και βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα από τον συνοριακό φράκτη με τον Λίβανο.

Δείτε βίντεο:

 

Χθες, Πέμπτη, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι εξαπολύθηκε επίθεση με εκτοξευτήρα ρουκετών από το έδαφος του Λιβάνου, στην οποία απάντησε πλήττοντας «υποδομές της Χεζμπολάχ». Επίσης o ισραηλινός στρατός προχώρησε σε αεροπορικές επιδρομές εναντίον της περιοχής από την οποία έγινε η επίθεση.

Από την αρχή του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου από τις συγκρούσεις στα ισραηλινολιβανέζικα σύνορα έχουν σκοτωθεί περίπου 20 άνθρωποι από την πλευρά του Λιβάνου, κυρίως μαχητές, αλλά και ένας δημοσιογράφος του Reuters και δύο άμαχοι. Από την πλευρά του Ισραήλ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον τρεις άνθρωποι.

Δείτε βίντεο:

 

Η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για το ενδεχόμενο εξάπλωσης της σύρραξης, με την εμπλοκή σε αυτή του λιβανέζικου, σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ, που στηρίζεται από το Ιράν.

«Βρισκόμαστε σε κατάσταση συναγερμού και επαγρύπνησης στα βόρεια. Αν η Χεζμπολάχ κάνει ένα σοβαρό λάθος, θα απαντήσουμε με ιδιαίτερη ισχύ», προειδοποίησε την Τρίτη ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού.

Δείτε βίντεο:

Η Αίγυπτος ανοίγει το πέρασμα στη Ράφα

Εξελίξεις αναμένονται και στο καυτό ζήτημα της ανθρωπιστικής βοήθειας που περιμένουν στη Γάζα καθώς νωρίτερα η Αίγυπτος αφαίρεσε τα φράγματα από μπετόν, που είχαν εγκατασταθεί στα σύνορα με την πολιορκούμενη Γάζα μετά τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ, δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή στις αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας, κάτι που φαίνεται πως δείχνει ότι θα διέλθει προσεχώς η ανθρωπιστική βοήθεια.

Κατά τη 14η ημέρα του πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, ο ΟΗΕ υπολογίζει πως οι περίπου 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι της Γάζας -οι μισοί είναι παιδιά- βρίσκονται στο χείλος της «καταστροφής» επειδή το Ισραήλ τους αρνείται κάθε πρόσβαση σε νερό, ηλεκτρικό και καύσιμα. Όσο για τα αποθέματα τροφίμων, σύντομα θα έχουν εξαντληθεί.

Το Ισραήλ αρνείται κατηγορηματικά να ανοίξει τα μεθοριακά περάσματα με τη Γάζα. Όμως οι Αμερικανοί κατάφεραν να πείσουν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή βοήθειας από την Αίγυπτο μέσω του περάσματος της Ράφα, του μοναδικού ανοίγματος της Γάζας προς τον κόσμο που δεν βρίσκεται στα χέρια του Ισραήλ.

Δείτε βίντεο:

 

Μολονότι εδώ και ημέρες αεροπλάνα απ’ όλο τον κόσμο φέρνουν βοήθεια σε τρόφιμα και φάρμακα, κανένα από τα φορτία αυτά δεν έχει καταστεί μέχρι τώρα δυνατό να μπει στην Γάζα, όπου ο απολογισμός των ισραηλινών βομβαρδισμών ανέρχεται σε σχεδόν 3.800 νεκρούς, από τους οποίους τουλάχιστον 1.500 παιδιά, και περισσότερους από 12.000 τραυματίες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.Χθες, Πέμπτη, το Κάιρο ανακοίνωσε πως «η Ράφα θα ανοίξει την Παρασκευή», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Προηγουμένως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είχε δηλώσει πως πέτυχε από τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι να «αφήσει να περάσουν μέχρι 20 φορτηγά», ένας αριθμός εντελώς ανεπαρκής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος υπολογίζει σε τουλάχιστον 100 φορτηγά την ημέρα τις ανάγκες των κατοίκων της Γάζας – το 60% των οποίων εξαρτώνταν ήδη πριν από τον πόλεμο από τη διεθνή επισιτιστική βοήθεια.

Δείτε βίντεο:

 

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Μάθιου Μίλερ δήλωσε πως ο αμερικανός απεσταλμένος για τη βοήθεια στη Γάζα Ντέιβιντ Σάτερφιλντ «συνάντησε ισραηλινούς και αιγύπτιους αξιωματούχους για να δημιουργήσουν μηχανισμούς εφαρμογής της συμφωνίας».

Το Ισραήλ, το οποίο επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό της Γάζας εδώ και περισσότερο από 16 χρόνια, δεν σταματά να επαλαμβάνει πως φοβάται ότι από τη βοήθεια θα επωφεληθεί η Χαμάς και όχι οι άμαχοι και έθεσε τους όρους του: η βοήθεια θα πάει μόνο στους «αμάχους» και αποκλειστικά «στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας»,

Νεκροί στην εκκλησία που βομβαρδίστηκε, λέει η Χαμάς

Στο μεταξύ, παγκόσμιο σοκ προκάλεσε χθες ο βομβαρδισμός της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στην Γάζα.

Το υπουργείο Εσωτερικών της κυβέρνησης της Χαμάς ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι πολλοί εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι, που είχαν αναζητήσει καταφύγιο στον χώρο μιας εκκλησίας στην πόλη της Γάζας, σκοτώθηκαν και άλλοι τραυματίστηκαν έπειτα από ισραηλινή αεροπορική επιδρομή.

Σε ανακοίνωσή του το υπουργείο αναφέρει ότι από την επιδρομή «προκλήθηκε μεγάλος αριθμός μαρτύρων και τραυματιών» στον χώρο της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου.

Δείτε βίντεο:

 

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ισραηλινό πλήγμα έμοιαζε να έχει στόχο χώρο κοντά στην εκκλησία, στην οποία έχουν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι της πόλης της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι χθες διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή.

«Νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη) μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου τρομοκράτη της Χαμάς που είχε εμπλακεί στην εκτόξευση ρουκετών και οβίδων εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Το κέντρο αυτό «χρησίμευε για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εκεί βρισκόταν τρομοκρατική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», διευκρίνισε.

«Ανθρώπινη ασπίδα»

«Έπειτα από την επίθεση του ισραηλινού στρατού ο τοίχος μιας εκκλησίας που βρίσκεται στην περιοχή υπέστη ζημιές. Έχουμε ενημερωθεί ότι υπάρχουν πληροφορίες για θύματα και έχει ξεκινήσει η διαδικασία επιβεβαίωσης του συμβάντος», σημείωσε ο εκπρόσωπος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «η Χαμάς τοποθετείται σκοπίμως σε κατοικημένες περιοχές με αμάχους και χρησιμοποιεί τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας σαν ανθρώπινες ασπίδες», ενώ επανέλαβε το αίτημα του ισραηλινού στρατού για εκκένωση του βόρειου τμήματος του θύλακα.

 

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, από την αεροπορική επιδρομή υπέστη ζημιές η πρόσοψη της εκκλησίας και παρακείμενο οικοδόμημα. Όπως πρόσθεσαν οι αυτόπτες μάρτυρες, πολλοί τραυματίες διακομίστηκαν στο νοσοκομείο.

Ο Άγιος Πορφύριος είναι η πιο παλιά, ενεργή ακόμη εκκλησία στον παλαιστινιακό θύλακα. Βρίσκεται σε ιστορική συνοικία της παλιάς Γάζας και, σύμφωνα με την παράδοση, εκεί φυλάσσονται τα λείψανα του Αγίου Πορφυρίου, ο οποίος διετέλεσε επίσκοπος Γάζας τον 5ο αιώνα.

Δεν απέχει πολύ από το νοσοκομείο αλ Άχλι που επλήγη το βράδυ της Τρίτης, με αποτέλεσμα να βρουν τον θάνατο 471 άνθρωποι, σύμφωνα με απολογισμό της Χαμάς. Η ισλαμιστική οργάνωση κατηγόρησε το Ισραήλ για το μακελειό στο νοσοκομείο, ενώ ο ισραηλινός στρατός αποποιήθηκε την ευθύνη και κατηγόρησε τον παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ.

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ για τον βομβαρδισμό του ναού

Ανακοίνωση σχετικά με τον βομβαρδισμό της εκκλησίας στη Γάζα εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε αυτή αναφέρει:

«Εκφράζουμε τη βαθιά μας οδύνη για την απώλεια ζωών που προκλήθηκε από χτύπημα σε κτήριο παρακείμενο στο μοναστήρι του Αγίου Πορφυρίου στη Γάζα.

Η προστασία των αμάχων και η ασφάλεια των τόπων λατρείας και των θρησκευτικών ιδρυμάτων θα πρέπει να διασφαλίζονται και να γίνονται σεβαστές από κάθε πλευρά».

Δείτε βίντεο:

 

Έγκλημα πολέμου ο βομβαρδισμός, λέει το Πατριαρχείο

Ο βομβαρδισμός που σημειώθηκε χθες το βράδυ στην νότια Γάζα και έπληξε την ελληνορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Πορφυρίου, με δύο νεκρούς και τραυματίες, έχει προκαλέσει αποτροπιασμό στους κόλπους της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Μέση Ανατολή.

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων εξέδωσε ανακοίνωση, στον απόηχο των αντιδράσεων για την φρικιαστική αυτή εξέλιξη, χαρακτηρίζοντάς την «έγκλημα πολέμου».

«Στόχευση εκκλησιών και συνδεδεμένων ιδρυμάτων τους, εκτός από τα καταφύγια που παρέχουν για την προστασία αθώων πολιτών, ιδιαίτερα παιδιών και γυναικών που έχασαν τα σπίτια τους ως αποτέλεσμα των ισραηλινών βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών τις τελευταίες δεκατρείς ημέρες , αποτελεί έγκλημα πολέμου που δεν μπορεί να αγνοηθεί», ανέφερε σχετικά με τον βομβαρδισμό που έπληξε τον Άγιο Πορφύριο.

Τα μεσάνυχτα της Πέμπτης, τοποθετήθηκε και ο Αρχιεπίσκοπος Τιβεριάδος Αλέξιος, αναφορικά με την εξέλιξη αυτή.

«Χτύπησαν τα γραφεία και την είσοδο του μοναστηριού. Τα βομβάρδισαν με πύραυλο και κατέρρευσε όλο το κτήριο. Μέσα είχε πολλούς Χριστιανούς, πολλοί εκ των οποίων έχουν τραυματιστεί και έχουμε και νεκρούς», είπε και κατέληξε:

«Πρέπει να φέρουν μπουλντόζες, ώστε να δούμε πόσοι άνθρωποι καταπλακώθκαν».

Δείτε ακόμη:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This