Χαμάς: Εκεχειρία με αντάλλαγμα αιχμαλώτους – Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: «Σε 3 φάσεις η επιχείρηση εξόντωσης»

Επί θύραις ο Στρατός για την χερσαία επέμβαση - Νέα μέτωπα σε Λίβανο και Δυτική Όχθη

Must Read

Κατάπαυση του πυρός προτείνει η Χαμάς προκειμένου να παραδώσει τους αιχμαλώτους. Η πρόταση αυτή δεν έχει ακόμη γίνει αποδεκτή από το Ισραήλ, το οποίο ετοιμάζεται πυρετωδώς για την χερσαία επιχείρηση «Σιδερένιο Ξίφος».

Το BBC αναφέρει πως η Χαμάς δεν κρατά όλους τους ομήρους, καθώς κάποιοι βρίσκονται στα χέρια άλλων Ένοπλων Ομάδων. Οι τελευταίες πληροφορίες που έρχονται από τον ισραηλινό Στρατό (IDF) κάνουν λόγο για περισσότερους από 200 ομήρους.

 

 

 

Υπουργός Άμυνας του Ισραήλ: «Σε τρεις φάσεις η εξόντωση της Χαμάς»

Ο Γιοάβ Γκάλαντ παρουσίασε τα πολεμικά σχέδια και τους στόχους της ισραηλινής επιχείρησης στην Λωρίδα της Γάζας μιλώντας στην Κνεσέτ.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι πολεμικοί ισραηλινοί στόχοι περιλαμβάνουν την εξόντωση της Χαμάς μέσω της καταστροφής των στρατιωτικών και κυβερνητικών δομών, την πλήρη παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη και την δημιουργία ενός νέου «καθεστώτος ασφαλείας» στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο Γκάλαντ ανέφερε ότι ο πόλεμος θα έχει 3 κύριες φάσεις.

«Βρισκόμαστε στην πρώτη φάση, στην οποία διεξάγεται μια στρατιωτική εκστρατεία με (αεροπορικές επιδρομές) και αργότερα με (χερσαίους) ελιγμούς με στόχο (…) την καταστροφή της Χαμάς» εξήγησε.

Η δεύτερη φάση, συνέχισε, θα συνεχιστεί με μάχες χαμηλότερης έντασης καθώς τα στρατεύματα εργάζονται για να «εξαλείψουν θυλάκους αντίστασης».

«Η τρίτη φάση θα είναι η δημιουργία ενός νέου καθεστώτος ασφαλείας στην Λωρίδα της Γάζας, η παραίτηση του Ισραήλ από κάθε ευθύνη για την καθημερινή ζωή στην Λωρίδα της Γάζας και η δημιουργία μιας νέας πραγματικότητας ασφάλειας για τους πολίτες του Ισραήλ και τους κατοίκους της περιοχής που περιβάλλει τη Γάζα» κατέληξε.

Περισσότεροι από 4.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Επίσης, συνολικά 4.137 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους, ενώ περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Οι δυτικές χώρες φοβούνται ότι το δεύτερο μέτωπο θα μπορούσε να είναι ένας ευρύτερος πόλεμος στον Λίβανο, με την υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ και ένα τρίτο μέτωπο στην Δυτική Όχθη.

 

 

Οι χώρες που θα συμμετέχουν στην Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο

Ξεκινά αύριο Σάββατο στο Κάιρο με ευρεία διεθνή συμμετοχή η Σύνοδος Κορυφής Ειρήνης.

Στην Σύνοδο θα συμμετάσχουν οι ηγέτες του Κατάρ, της Τουρκίας, της Ελλάδας, του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, της Παλαιστίνης, των Εμιράτων, του Μπαχρέιν, του Κουβέιτ, της Σαουδικής Αραβίας, του Ιράκ, της Ιταλίας και της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

Συνελήφθη εκπρόσωπος της Χαμάς – Ετοιμάζονται για τα επόμενα στάδια του πολέμου οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ

Στα χέρια του Ισραήλ βρίσκεται από χθες το βράδυ εκπρόσωπος της Χαμάς ο οποίος συνελήφθη μαζί με ακόμα 59 μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης σε επιδρομές στη Δυτική Όχθη.

Την σύλληψη επιβεβαίωσε στο CNN η ισραηλινή υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet χαρακτηρίζοντας τον συλληφθέντα, Χασάν Γιούσεφ «ως ύποπτο που ενεργούσε για λογαριασμό της Χαμάς».

Η σύλληψη έγινε στο σπίτι του στην Μπεϊτούνια, «στο πλαίσιο μιας ευρείας κλίμακας εκστρατείας συλλήψεων στη Δυτική Όχθη», αναφέρει η ανακοίνωση της Λέσχης Παλαιστινίων Κρατουμένων.

Ποιος είναι ο Χασάν Γιούσεφ

Πρόκειται για ηγετική πολιτική προσωπικότητα ο οποίος διετέλεσε ο επίσημος εκπρόσωπος της Χαμάς στη Δυτική Όχθη.

Είχε συλληφθεί και στο παρελθόν και έχει περάσει 24 χρόνια σε ισραηλινές φυλακές κατηγορούμενος μεταξύ άλλων όπως υποκίνηση, είσοδο στην Ιερουσαλήμ χωρίς άδεια και επειδή είναι μέλος της Χαμάς.

Προ των πυλών η χερσαία επιχείρηση

Στο μεταξύ όλα είναι έτοιμα για την χερσαία επιχείρηση.

Όπως δήλωσε σήμερα το πρωί ο εκπρόσωπος των Ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμνεων, Ντάνιελ Χαγκάρι «ετοιμάζονται (σ.σ. οι δυνάμεις) για τα επόμενα στάδια της μάχης», χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες πληροφορίες.

Ο Χαγκάρι είπε πως ξεπερνούν τους 100 οι αγνοούμενοι απο την επίθεση της Χαμάς.

Στο πλευρό των στρατιωτών βρέθηκε τόσο ο πρωθυπουργός της χώρας όσο και ο υπουργός Άμυνας.

Δείτε βίντεο:

 

«Ολόκληρο το έθνος του Ισραήλ στέκεται πίσω σας. Θα συνεχίσουμε να πολεμάμε σαν λιοντάρια και θα δώσουμε βαρύ πλήγμα στους εχθρούς μας, ώστε να πετύχουμε την τελική νίκη», είπε ο Νετανιάχου.

«Θα είμαστε ακριβείς και θανατηφόροι και θα συνεχίσουμε μέχρι να ολοκληρώσουμε την αποστολή. Τώρα βλέπετε τη Γάζα από απόσταση, σύντομα θα τη δείτε από μέσα. Η εντολή θα δοθεί» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γιόαβ Γκάλαντ.

Στους 18 οι νεκροί στην εκκλησία, λέει η Χαμάς

Στους 18 έφτασαν οι χριστιανοί Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό της ελληνορθόδοξης εκκλησίας του Αγίου Πορφυρίου στην Γάζα χθες ανέφερε σήμερα το γραφείο τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι επεσήμαναν ότι τουλάχιστον 500 άνθρωποι – μουσουλμάνοι και χριστιανοί – είχαν αναζητήσει καταφύγιο στην εκκλησία.

Το Πατριαρχείο προς το παρόν δεν έχει ανακοινώσει απολογισμό νεκρών.

Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το ισραηλινό πλήγμα έμοιαζε να έχει στόχο χώρο κοντά στην εκκλησία, στην οποία έχουν αναζητήσει καταφύγιο πολλοί κάτοικοι της πόλης της Γάζας.

Δείτε βίντεο:

 

Ο ισραηλινός στρατός παραδέχθηκε σήμερα ότι χθες διεξήγαγε αεροπορική επιδρομή στην περιοχή.

«Νωρίτερα σήμερα (σ.σ. χθες, Πέμπτη) μαχητικά αεροσκάφη του ισραηλινού στρατού επιτέθηκαν στο κέντρο διοίκησης και ελέγχου ενός τρομοκράτη της Χαμάς που είχε εμπλακεί στην εκτόξευση ρουκετών και οβίδων εναντίον του Ισραήλ», δήλωσε εκπρόσωπος του στρατού.

Το κέντρο αυτό «χρησίμευε για να εξαπολύονται επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και εκεί βρισκόταν τρομοκρατική υποδομή της τρομοκρατικής οργάνωσης Χαμάς», διευκρίνισε.

Το Σάββατο η ανθρωπιστική βοήθεια;

Την στιγμή που κορυφώνεται η ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα η διεθνής βοήθεια αναμένεται ότι θα μπορέσει να εισέλθει στη Λωρίδα της Γάζας «αύριο (Σάββατο) ή εκεί γύρω», δήλωσε ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης Μάρτιν Γκρίφιθς.

«Διεξάγουμε προχωρημένες διαπραγματεύσεις σε βάθος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη για να εγγυηθούμε την έναρξη το συντομότερο δυνατόν μιας επιχείρησης αρωγής στη Γάζα», δήλωσε ο Γκρίφιθς, τον οποίο επικαλέσθηκε εκπρόσωπος του Γραφείου Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA) στη Γενεύη.

Δείτε βίντεο:

 

Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει να ανοίξει το πέρασμα, το οποίο αποτελεί το μοναδικό σύνορο της Γάζας που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ, ώστε να καταστεί δυνατό να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στους περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατοίκους του θύλακα.

Δεκάδες φορτηγά που μεταφέρουν βοήθεια περιμένουν για να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας, όμως τα σύνορα εξακολουθούν να είναι κλειστά.

100 με 300 θύματα στο νοσοκομείο

Ο αριθμός των θυμάτων από το χτύπημα στο νοσοκομείο Αχλί Αράμπ την Τρίτη στη Γάζα είναι «πιθανόν στο κατώτερο επίπεδο του εύρους μεταξύ 100 και 300 θανάτων», σύμφωνα με έκθεση αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, σε αποσπάσματα του οποίου είχε πρόσβαση αργά χθες, Πέμπτη, το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στην έκθεση που υποβλήθηκε στο Κογκρέσο υποστηρίζεται ότι, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν, το Ισραήλ «πιθανόν δεν βομβάρδισε το νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας».

«Επεξεργαζόμαστε ακόμα τον αριθμό των νεκρών και η εκτίμησή μας μπορεί να εξελιχθεί, αλλά ο απολογισμός αυτός αντιπροσωπεύει σε κάθε περίπτωση μια συγκλονιστική απώλεια σε ανθρώπινες ζωές», εκτίμησε το ODNI, το γραφείο που συντονίζει το σύνολο των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν παρατήρησαν «παρά μόνο μικρές ζημιές σε δομικά στοιχεία του νοσοκομείου». «Δεν υπάρχουν ευδιάκριτες ζημιές στο κεντρικό κτίριο του νοσοκομείου ούτε κρατήρας», αναφέρεται στα αποσπάσματα της έκθεσης αυτής.

Σύμφωνα με στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών, «Παλαιστίνιοι μαχητές στη Λωρίδα της Γάζας εκτίμησαν ότι η έκρηξη πιθανόν προκλήθηκε από αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας ή πυραύλου από τον Ισλαμικό Τζιχάντ», σύμφωνα με τα αποσπάσματα του εγγράφου που διάβασε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η Χαμάς κατηγόρησε το Ισραήλ –το οποίο το αρνείται– ότι βομβάρδισε την Τρίτη το νοσοκομείο Αχλί Αράμπ στη Γάζα. Το χτύπημα αυτό προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 471 ανθρώπων μεταξύ αυτών που, έχοντας εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω της σύγκρουσης, είχαν βρει καταφύγιο στον περίβολο του νοσοκομείο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Δείτε βίντεο:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This