Κραυγή αγωνίας στο Ισραήλ: Στην τελική ευθεία η χερσαία επιχείρηση στη Γάζα

Νέοι βομβαρδισμοί και πλήγματα κοντά σε νοσοκομεία. Εξαπλώνονται ανεμοβλογιά, ψώρα και ασθένειες. Με το σταγονόμετρο η ανθρωπιστική βοήθεια

Must Read

Ήταν η πιο αιματηρή νύχτα αποδείχθηκε η χθεσινή στη Γάζα, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη το θρίλερ με τις πιέσεις των αμερικανών στο Ισραήλ να αναστείλουν τη χερσαία επιχείρηση.

 

Την ίδια ώρα, οι ισραηλινοί εμφανίζονται ενοχλημένοι από τη συνεχή πίεση των αμερικανών διότι η πίεση της ισραηλινής κοινής γνώμης για την χερσαία η πόλη είναι τεράστια και μονόδρομος για το Νετανιάχου. Όμως οι αμερικανοί θεωρούν δεδομένο πως όταν ξεκινήσει η χερσαία εισβολή, τότε ξαφνικά θα ανοίξουν κι άλλα μέτωπα για το Ισραήλ και κάτι τέτοιο θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Παράλληλα, οι σφοδροί βομβαρδισμοί συνεχίζονται, με τα πλήγματα κοντά σε νοσοκομεία να είναι πολλά. Οι ηγέτες των ΗΠΑ, Καναδά, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Βρετανίας σε έκτακτη κοινή δήλωσή τους επαναβεβαίωσαν την υποστήριξή τους προς το Τελ Αβίβ, αλλά το προέτρεψαν επίσης να τηρήσει το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο για την προστασία των αμάχων.

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει έναν καταιγισμό αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας, το Λίβανο και τη Συρία. Μάλιστα, καλεί τους κατοίκους της Γάζας να μετακινηθούν νότια αλλιώς θα θεωρηθούν συνεργάτες της Χαμάς, πλήττοντας μεταξύ άλλων ξανά τον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας. Ανησυχία προκαλεί και το νέο μέτωπο, στη Δυτική Όχθη, όπου χτυπήθηκε τέμενος, με το Ισραήλ να υποστηρίζει ότι έπληξε υπόγειο τούνελ της Χαμάς μέσα σε τζαμί. Μέσα στη νύχτα, σύμφωνα με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA τα ξημέρωματα της Δευτέρας, ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν με «αρκετούς πυραύλους» τον περιβάλλοντα χώρο των νοσοκομείων Σίφα, Αλ Κουντς και κατόπιν το Ινδονησιακό Νοσοκομείο, βόρεια στο πολιορκημένο θύλακα της Γάζας. Στο τελευταίο σύμφωνα με τον διευθυντή του υπάρχουν τραυματισμοί και ζημιές.

 

Οι σφοδρότεροι βομβαρδισμοί από την αρχή του πολέμου

Ένοπλοι της Χαμάς συγκρούστηκαν με ισραηλινά στρατεύματα στο εσωτερικό της Γάζας, σε μια από τις πρώτες συγκρούσεις μεταξύ των δύο πλευρών στο έδαφος εντός της Λωρίδας. Η Χαμάς δήλωσε ότι οι μαχητές της κατέστρεψαν δύο ισραηλινές στρατιωτικές μπουλντόζες και ένα τανκ σε ενέδρα, αναγκάζοντας τα ισραηλινά στρατεύματα να υποχωρήσουν στο Ισραήλ χωρίς τα οχήματά τους. Οι ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανέφεραν μόνο ότι «έπεσαν πυροβολισμοί εναντίον στρατιωτών των IDF που επιχειρούσαν δυτικά του φράχτη». Γονείς γράφουν στα πόδια των παιδιών τα ονόματά τους, ώστε να μπορούν να ταυτοποιηθούν σε περίπτωση τραυματισμού ή θανάτου. Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 266 Παλαιστίνιοι, εκ των οποίων τα 117 παιδιά, σκοτώθηκαν από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές τις τελευταίες 24 ώρες στον θύλακα, τον οποίο το Ισραήλ έχει θέσει υπό «πλήρη πολιορκία» από τις 7 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με ανταποκριτές η Γάζα ζει τον σφοδρότερο βομβαρδισμό των τελευταίων δύο εβδομάδων, με τους γιατρούς των νοσοκομείων να κάνουν λόγο για «αιματηρή μέρα» συγκλονισμένοι από τον αριθμό των θυμάτων.

 

Πυροδοτούνται και άλλα μέτωπα;

Στη γειτονική Συρία, όπου ο κύριος περιφερειακός υποστηρικτής της Χαμάς, το Ιράν έχει στρατιωτική παρουσία, ισραηλινοί πύραυλοι έπληξαν τα διεθνή αεροδρόμια σε Δαμασκό και Χαλεπι νωρίς την Κυριακή, θέτοντας και τα δύο εκτός λειτουργίας, ενώ δύο εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης. Κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ με τον Λίβανο, η υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα Χεζμπολάχ συγκρούστηκε με τις ισραηλινές δυνάμεις υποστηρίζοντας τη Χαμάς, στην πιο θανατηφόρα κλιμάκωση της βίας από τις εχρθοπραξίες Ισραήλ – Χεζμπολάχ το 2006.

 

Με τη βία γύρω από τα αυστηρά φυλασσόμενα σύνορά του να αυξάνεται, το Ισραήλ πρόσθεσε την Κυριακή 14 κοινότητες κοντά στο Λίβανο και τη Συρία στο σχέδιο έκτακτων εκκενώσεων στο βόρειο τμήμα της χώρας. Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες τον θάνατο έξι ακόμη στρατιωτών της, ανεβάζοντας σε 26 τον αριθμό των μελών της που σκοτώθηκαν από την 7η Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό επλήγησαν δύο τρομοκρατικούς πυρήνες στην πλευρά του Λιβάνου, όπου σχεδιαζόταν η εκτόξευση πυραύλων.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Ισραήλ εναντίον όλων στη Μέση Ανατολή – Στο έλεος του Θεού η Γάζα παρά την ανθρωπιστική βοήθεια

Ισραηλινός αναλυτής: «Η επιχείρηση στην Γάζα θα διαρκέσει δύο μήνες» 

Η Χαμάς πανηγυρίζει για πλήγμα κατά του Ισραήλ μέσα στη Λωρίδα της Γάζας 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This