Ισραήλ εναντίον όλων στη Μέση Ανατολή – Στο έλεος του Θεού η Γάζα παρά την ανθρωπιστική βοήθεια

Ένας Ισραηλινός στρατιώτης νεκρός και τρεις τραυματίες σε ενέδρα της Χαμάς - Πληθαίνουν διεθνώς οι διαδηλώσεις κατά του πολέμου

Must Read

Μετά και τις σημερινές δηλώσεις της ηγεσίας του Ισραήλ, όλα, πλέον, φοβούνται πως στη Μέση Ανατολή θα επικρατήσει γενικευμένη σύρραξη, με τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) πέρα από τη σύγκρουση με τους μαχητές της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας να δηλώνουν πανέτοιμες να «ανοίξουν» μέτωπα και με το Ιράν και τον Λίβανο, μέσω της εμπλοκής στον πόλεμο και της Χεζμπολάχ, καθώς και με τη Συρία.

Κι αυτό την ώρα που η έναρξη της πολυσυζητημένης χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Γάζα πηγαίνει από αναβολή σε αναβολή, ένεκα, σύμφωνα με πληροφορίες του CNN, και των πιέσεων από τις ΗΠΑ, κυρίως, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, που προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για διαπραγματεύσεις με τη Χαμάς για την απελευθέρωση -ακόμη και- όλων των αμάχων ομήρων.

Απειλές κατά του Ιράν, να μην ανακατευτεί στη σύγκρουση Ισραήλ – Χαμάς, εξαπέλυσε και ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος, πέραν της νέας τηλεφωνικής συνομιλίας του με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, πραγματοποίησε σήμερα και τηλεδιάσκεψη με θέμα την τρέχουσα κατάσταση στη Μέσα Ανατολή με ορισμένους από τους ηγέτες Συμμάχων του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένων των Τζαστίν Τριντό, Εμανουέλ Μακρόν, Όλαφ Σολτς, Τζόρτζια Μελόνι και Ρίσι Σουνάκ.

Οι Ισραηλινοί, πάντως, φέρονται να προετοιμάζονται για μια παρατεταμένη εκστρατεία, με τον ισραηλινό υπουργό Άμυνας Ιωάβ Γκαλάντ να υποστηρίζει ότι οι μάχες με τη Χαμάς μπορεί να διαρκέσουν «μήνες», αλλά «στο τέλος δεν θα υπάρχει πλέον Χαμάς».

Φόβοι για νέα Μοσούλη

Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του OPEN στο μέτωπο του πολέμου, Σωτήρη Δανέζη «αν ξεκινήσουν οι χερσαίες επιχειρήσεις του Ισραήλ, η χώρα κινδυνεύει να βρεθεί με τέσσερα ανοιχτά μέτωπα. Τη Γάζα νότια και δυτικά, το βόρειο μέτωπο με το Λίβανο και τη Χεζμπολάχ, τη Συρία, εξού και οι αεροπορικές επιδρομές των ισραηλινών αεροσκαφών και οι βομβαρδισμοί των αεροδρομίων σε Δαμασκό και Χαλέπι, και φυσικά τη Δυτική Όχθη όπου ζουν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Παλαιστίνιοι. Τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συλληφθεί πάνω από 580 Παλαιστίνιοι που ζουν εκεί, για σχέσεις με την τρομοκρατία».

«Η κατάσταση φοβίζει τη Δύση που προσπαθεί να ελέγξει τι εξελίξεις – δεν ξέρω αν το κάνει με ιδιαίτερη επιτυχία. Σήμερα ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ απείλησε ανοιχτά ότι η χώρα του “θα κόψει το κεφάλι του φιδιού” και θα επιτεθεί στο Ιράν, αν δεχτεί επίθεση από τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορά του», αναφέρει επίσης και προσθέτει πως «την ίδια ώρα η κυβέρνηση Νετανιάχου προσπαθεί να ισορροπήσει σε τεντωμένο σχοινί, από τη μία να ικανοποιήσει τους ετοιμοπόλεμους στρατηγούς που θέλουν να “ξεριζώσουν” τη Χαμάς και να εισβάλλουν με κάθε τρόπο στη Γάζα. Από την άλλη να δώσει χρόνο στις διαπραγματεύσεις στις οποίες παίρνουν μέρος ΗΠΑ και Κατάρ, για την απελευθέρωση των ομήρων και τέλος να ακούσει τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον, η οποία συνεχώς ζητά αυτοσυγκράτηση και αναζητά έναν άλλον τρόπο προσέγγισης σε αυτή την κρίση και θυμίζει τι έχει συμβεί στο παρελθόν για τους Αμερικανούς στο Ιράκ και τη Μοσούλη».

«Απίθανο να μην υπάρξει κάποια εισβολή στη Γάζα, αλλά κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει τον χρόνο, την ένταση και το μέγεθος», καταλήγει ο πολεμικός ανταποκριτής του OPEN.

Οι πρώτες συγκρούσεις μέσα στη Λωρίδα της Γάζας

Στο μεταξύ, κατά τη διάρκεια σημερινής επιχείρησης των Ισραηλινών στη Λωρίδα της Γάζας, ένας Ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε και ακόμη τρεις τραυματίστηκαν, όταν τα οχήματα στα οποία επέβαιναν χτυπήθηκαν από αντιαρματικά πυρά, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), με τη Χαμάς να καυχιέται πως οι Ισραηλινοί έπεσαν σε ενέδρα μαχητών της.

Αυτή ήταν, προφανώς, μια ακόμη επιδρομή από αυτές που πραγματοποιούν τα ισραηλινά στρατεύματα πέρα από τα σύνορα, με σκοπό να «καθαρίσουν» την περιοχή και να συγκεντρώσουν πληροφορίες σχετικά με αγνοούμενους και αιχμαλώτους που κρατούνται από την παραστρατιωτική οργάνωση στον παλαιστινιακό θύλακο, εν αναμονή της χερσαίας επιχείρησης των Ισραηλινών εντός της Γάζας.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι συνολικά 212 άνθρωποι κρατούνται όμηροι στη Λωρίδα της Γάζας, με τον υποναύαρχο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπο του ισραηλινού στρατού να υποστηρίζει πως στη διάρκεια της νύκτας από τα ισραηλινά πλήγματα σκοτώθηκαν δεκάδες Παλαιστίνιοι μαχητές, περιλαμβανομένου του αναπληρωτή επικεφαλής των δυνάμεων εκτόξευσης ρουκετών της Χαμάς.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον διαβλέπει μία «δυναμική κλιμάκωσης» στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, κυρίως εξαιτίας των ενεργειών του Ιράν και των οργανώσεων τις οποίες υποστηρίζει στην ευρύτερη περιοχή. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ ‘Οστιν προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν να δράσουν» στρατιωτικά εναντίον οποιασδήποτε «οργάνωσης» ή «χώρας» που «θα προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να εκμεταλλευτεί αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση», χωρίς, ωστόσο, να αναφέρει συγκεκριμένα το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ που το Ισραήλ κατηγόρησε ότι «σέρνουν τον Λίβανο στον πόλεμο».
Ο ίδιος ανακοίνωσε πως θα προμηθεύσει το Ισραήλ με αντιπυραυλικό σύστημα THAAD (Terminal High Altitude Area Defense) και περισσότερους πυραύλους Patriot, σε απάντηση των πρόσφατων επιθέσεων κατά αμερικανικών στρατευμάτων που αποδίδονται στο Ιράν. «Κατόπιν διεξοδικών συζητήσεων με τον πρόεδρο Μπάιντεν σχετικά με πρόσφατα κλιμακούμενες ενέργειες από το Ιράν και από προσκείμενες στην Τεχεράνη δυνάμεις στη Μέση Ανατολή, διέταξα σήμερα σειρά πρόσθετων μέτρων για την περαιτέρω ενίσχυση των θέσεων των ΗΠΑ στην περιοχή», αναφέρει σχετικά η ανακοίνωση του Αμερικανού ΥΠΑΜ.

Παράλληλα, έθεσε σε κατάσταση επιφυλακής επιπλέον στρατιωτικές δυνάμεις, οι οποίες, εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα είναι έτοιμες να αναπτυχθούν στην περιοχή.

«Στο χείλος του γκρεμού» η Γάζα

Μέρα με τη μέρα η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας γίνεται και πιο δραματική για τους κατοίκους της, εκτοπισμένους και μη, να λιμοκτονούν και τον ΟΗΕ να στέλνει σήμερα Κυριακή επείγον αίτημα για καύσιμα, τονίζοντας ότι η πόλη της Γάζας θα ξεμείνει από αυτά μέσα στις επόμενες 72 ώρες, κάτι που, ουσιαστικά, θα «επικυρώσει» την ανθρωπιστική καταστροφή.

«Χωρίς καύσιμα, δεν θα υπάρχει νερό, δεν θα λειτουργούν νοσοκομεία και αρτοποιεία. Χωρίς καύσιμα, η βοήθεια δεν θα φτάσει σε πολλούς πολίτες που έχουν απελπιστική ανάγκη. Χωρίς καύσιμα, δεν θα υπάρξει ανθρωπιστική βοήθεια», δήλωσε σχετικά ο γενικός επίτροπος της υπηρεσίας, Φιλίπ Λαζαρινί, με τον διευθυντή της υπηρεσίας του ΟΗΕ στη Γάζα, Τόμας Γουάιτ, να ξεκαθαρίζει ότι τα καύσιμα είναι το βασικό αγαθό που έχουν ανάγκη οι υπηρεσίες.

Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι σήμερα μπήκε μια δεύτερη αυτοκινητοπομπή φορτηγών με ανθρωπιστική βοήθεια προς της Γάζα, καθώς αξιωματούχοι του ΟΗΕ υποστηρίζουν ότι θα απαιτούνταν τουλάχιστον 100 φορτηγά την ημέρα για να καλυφθούν οι επείγουσες ανάγκες.

Την ίδια ώρα το «σφυροκόπημα» από τις ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας στη Γάζα, μόνο το τελευταίο 24ωρο να έχουν χάσει τη ζωή τους 266 Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων 117 παιδιά. Οπως τόνισε ο ίδιος, από την έναρξη της σύγκρουσης στις 7 Οκτωβρίου, από τις ισραηλινές επιθέσεις έχουν χάσει τη ζωή τους συνολικά 4.741 Παλαιστίνιοι άμαχοι και οι τραυματίες έχουν ξεπεράσει τους 15.898, με το 70% περίπου εξ αυτών να αφορά γυναίκες και παιδιά.

Σημειώνεται ότι το Ισραήλ εντείνει τις επιθέσεις στο βόρειο τμήμα της Γάζας, ενώ σε ένα ακόμη τελεσίγραφό του προειδοποίησε ότι όποιος παραμείνει κινδυνεύει να θεωρηθεί «συμπαθών της τρομοκρατίας».

Τεράστιο κύμα διαδηλώσεων συμπαράστασης στον λαό της Παλαιστίνης 

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν και σήμερα σε Ευρώπη και Αμερική με συνθήματα υπέρ των Παλαιστινίων, αλλά και της απελευθέρωσης των ομήρων από τη Χαμάς, την ώρα που το κύμα αλληλεγγύης προς τους αμάχους της Γάζας απλώνεται σε ολόκληρο τον κόσμο.

Στην Ουάσινγκτον χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν για να συμπαρασταθούν στον παλαιστινιακό λαό. «Είμαστε εδώ για να δείξουμε την υποστήριξή μας στον κόσμο μας στη Γάζα, που βομβαρδίζεται και πολιορκείται τις δύο τελευταίες εβδομάδες και τους έχουν κόψει όλα τα μέσα διαβίωσης, το νερό, το ρεύμα», ανέφερε ένας εκ των διαδηλωτών που πέρασαν μπροστά από τον Λευκό Οίκο, κρατώντας ομοιώματα νεκρών μωρών, παλαιστινιακές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα.

Εκατοντάδες ήταν οι διαδηλωτές που βγήκαν στους δρόμους και στη Φιλαδέλφεια, όπου απαίτησαν την επιστροφή των ομήρων που κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας από τη Χαμάς, την ώρα που στο Ντιτρόιτ, η τοπική κοινωνία παραμένει σοκαρισμένη από την άγρια δολοφονία της επικεφαλής εβραϊκής συναγωγής, η οποία βρέθηκε νεκρή με πολλαπλές μαχαιριές έξω από το σπίτι της, στη συνοικία Λαφαγιέτ Παρκ.

Στο Λονδίνο 100.000 πολίτες κατέλαβαν τους δρόμους στη μεγαλύτερη διαδήλωση που έγινε στην Ευρώπη υπέρ του λαού της Παλαιστίνης, ενώ ανάλογες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Μαντσεστερ, Εδιμβούργο και Γλασκόβη, εν μέσω, πάντως, προειδοποιήσεων της αστυνομίας, ότι όποιος υποστηρίξει την Χαμάς κινδυνέυει να συλληφθεί.

Στην Ισπανία διαδηλωτές έκαψαν την ισραηλινή σημαία, ενώ οι διαδηλώσεις ήταν μαζικές τόσο στη Βαρκελώνη, όσο και στη Μαδρίτη. «Δυστυχώς, στον εικοστό πρώτο αιώνα είναι οι άνθρωποι που πρέπει να μιλήσουν στο όνομα όλων αυτών των ανθρώπων που υποφέρουν και περνούν μια πολύ άσχημη περίοδο. Άνθρωποι που δεν έχουν μέρος να ζήσουν, να φάνε ή να καταφύγουν και βομβαρδίζονται και σκοτώνονται», δήλωσε διαδηλωτής.

Στη Φρανκφούρτη οι διαδηλωτές ξεπέρασαν τους 1.500, ενώ εκατοντάδες βρήκαν στους δρόμους και στο Βερολίνο, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις των Αρχών. «Είναι γενοκτονία αυτό που συμβαίνει. Δεν μπορείς να σκοτώνεις αθώους ανθρώπους. Δεν είναι δίκαιο. Δεν έχουν την ίδια δύναμη. Δεν μπορούν να πολεμήσουν το Ισραήλ», τόνισε χαρακτηριστικά διαδηλώτρια.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This