IDF: Κάτω από νοσοκομείο η επιχειρησιακή βάση της Χαμάς – Αναγνωριστικές επιθέσεις στην Γάζα

«Χρησιμοποιεί τους ασθενείς και τους εργαζομένους του Σίφα ως ανθρώπινες ασπίδες»

Must Read

Σποραδικές χερσαίες επιθέσεις πραγματοποιεί τα τελευταία 24ωρα το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, αναγνωριστικού κυρίως χαρακτήρα, εν όψει της μαζικής επιχείρησης του Στρατού «Σιδερένιο Ξίφος». Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) ανακαλύπτουν τις επιχειρησιακές βάσεις της Χαμάς και τα κατά τόπους αρχηγεία της οργάνωσης στις υπόγειες στοές που έχει κατασκευάσει στον παλαιστινιακό θύλακο.

Σήμερα, εκπρόσωπος των IDF, ο αντιναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι, ανέφερε ότι η κύρια βάση επιχειρήσεων της Χαμάς βρίσκεται κάτω από το Νοσοκομείο Σίφα στην πόλη της Γάζας.

Όπως τόνισε, η οργάνωση έχει πολλές υπόγειες εγκαταστάσεις κάτω από το μεγαλύτερο νοσοκομείο στην Λωρίδα της Γάζας. Οι εγκαταστάσεις αυτές χρησιμοποιούνται από τους ηγέτες της για να κατευθύνουν επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ.

Ο αντιναύαρχος πρόσθεσε πως το Ισραήλ διαθέτει πληροφορίες πως υπάρχουν πολλές σήραγγες έξω από το νοσοκομείο που οδηγούν στην υπόγεια βάση, ώστε οι αξιωματούχοι της Χαμάς να μην χρειάζεται να μπουν στο νοσοκομείο για να φτάσουν στο αρχηγείο τους. Ωστόσο, πρόσθεσε, ότι υπάρχει και μια είσοδος στο υπόγειο συγκρότημα μέσα από έναν θάλαμο του νοσοκομείου.

 Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, η εσωτερική ασφάλεια της Χαμάς έχει ένα κέντρο διοίκησης μέσα στο νοσοκομείο Σίφα, από το οποίο κατευθύνει ρουκέτες στο Ισραήλ και όπου αποθηκεύει οπλισμό. Ανέφερε, δε, ότι η Χαμάς τροφοδοτεί με ενέργεια την υπόγειά βάση της μέσω της ενεργειακής υποδομής του νοσοκομείου.

 Ο εκπρόσωπος του Στρατού του Ισραήλ κατηγόρησε την Χαμάς ότι χρησιμοποιεί τους ασθενείς και τους εργαζομένους του νοσοκομείου -διαθέτει 1.500 κλίνες και περίπου 4.000 άτομα προσωπικό- ως ανθρώπινες ασπίδες.

Σε ό,τι αφορά τις πληροφορίες που επικαλέστηκε, υποστήριξε ότι έχουν συλλεχθεί από τις μυστικές υπηρεσίες και την υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet, ενώ έχουν διαβιβαστεί και σε άλλες χώρες.

Στην ουρά επί ώρες για λίγο νερό στην Λωρίδα της Γάζας – Βίντεο ντοκουμέντο του Guardian

Η έλλειψη βασικών μέσων διαβίωσης στην Λωρίδα της Γάζας επισημαίνεται με δραματικούς τόνους από τα Ηνωμένα Έθνη και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στον παλαιστινιακό θύλακο βρίσκονται σε αποκλεισμό από το Ισραήλ 2,5 εκατομμύρια κάτοικοι, οι οποίοι αντιμετωπίζουν ήδη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση.

Στο βιντεοληπτικό υλικό από drone που δημοσίευσε ο βρετανικός Guardian τα πλάνα συγκλονίζουν. Άνθρωποι εμφανώς ταλαιπωρημένοι σχηματίζουν ουρά έξω από σταθμό υδροδότησης του Προγράμματος Ανάπτυξης του ΟΗΕ για να γεμίσουν δοχεία και μπουκάλια με φρέσκο νερό.

Δείτε το βίντεο

 

Έκκληση ΟΗΕ και ΠΟΥ για καύσιμα και ανθρωπιστική βοήθεια

Νέες εκκλήσεις απηύθυναν τα Ηνωμένα Έθνη για άμεση προμήθεια στην Γάζα καυσίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για τους κατοίκους που όταν επιβιώνουν από τους βομβαρδισμούς, κινδυνεύουν από την πείνα, την δίψα και τις ασθένειες.

Χθες το υπουργείο Υγείας στην Λωρίδα της Γάζας ανακοίνωσε 7.028 νεκρούς, ανάμεσά τους 2.900 παιδιά, από την έναρξη των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών.

Η σημερινή εκτίμηση του ΠΟΥ για τους νεκρούς που βρίσκονται κάτω από τα ερείπια είναι εφιαλτική. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, περίπου 1.000 μη ταυτοποιημένα πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα συντρίμμια στην Γάζα, τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στους επίσημους απολογισμούς των θυμάτων.

Θα απελευθερώσει ομήρους η Χαμάς; Η οδηγία που δόθηκε σε νοσοκομεία του Ισραήλ – Σειρήνες ήχησαν πάλι στο Τελ Αβίβ

Αναταραχή προκάλεσε η οδηγία που έδωσε το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ σε τέσσερα νοσοκομεία να δημιουργήσουν ειδικές εγκαταστάσεις για να υποδεχθούν τους ομήρους όταν θα απελευθερωθούν από την Χαμάς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα τέσσερα νοσοκομεία είναι το Sheba Tel Hashomer στο Ramat Gan, το Soroka στο Be’er Sheva, το Wolfson στη Χολόν και το Νοσοκομείο Παίδων Schneider στο Petah Tikva.

Είναι χαρακτηριστικό πως το Υπουργείο Υγείας όρισε εξειδικευμένη μονάδα για παιδιά ομήρους με την συγκεκριμένη εγκατάσταση να αφορά την θεραπεία παιδιών τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

Δείτε βίντεο:

 

Το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ έχει δώσει ειδικές κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με την διαχείριση των ομήρων εφόσον απελευθερωθούν.

Σύμφωνα με αυτές, η μεταχείριση θα πραγματοποιείται μόνο σε καθορισμένες εγκαταστάσεις και όχι σε δημόσιους χώρους νοσοκομείων και πρέπει να περιλαμβάνει εγκαταστάσεις για οικογένειες επαναπατριζόμενων αιχμαλώτων.

Στις εγκαταστάσεις δεν θα μπορούν να πλησιάζουν άτομα τα οποία δεν είναι μέλη του  ιατρικού προσωπικού, της ασφάλειας ή των οικογενειών των επιστρεφόμενων αιχμαλώτων.

Δείτε βίντεο:

 

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι επιθέσεις της Χαμάς στο Ισραήλ.

Νωρίτερα, σειρήνες ακούστηκαν μετά από αρκετές μέρες στο Τελ Αβίβ και ρουκέτες έπεσαν σε κτίριο  με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τρεις άνθρωποι.

Δείτε βίντεο:

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Επειγόντων Περιστατικών του Ισραήλ, ένας 20χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο  με ήπια τραύματα στο κεφάλι και στα άκρα ενώ διασώστες παρέχουν τις πρώτες βοήθειες σε δύο άλλους τραυματίες.

https://twitter.com/FreeGaza_1/status/1717870340322570715?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1717870340322570715%7Ctwgr%5E7c533db6d4ea09c72d383d4f832c945f982619d9%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.protothema.gr%2Fworld%2Farticle%2F1428979%2Fpolemos-sto-israil-seirines-sto-tel-aviv-treis-traumaties-apo-rouketa-pou-eplixe-diamerisma%2F

Εισήλθε εκ νέου βοήθεια στη Γάζα 

Μια ιατρική ομάδα και 10 φορτηγά με βοήθεια εισήλθαν σήμερα στην Λωρίδα της Γάζας μέσω της Ράφα, του συνοριακού περάσματος με την Αίγυπτο, μεταφέροντας νερό, τρόφιμα και φάρμακα, δήλωσε στο Reuters Παλαιστίνιος συνοριακός αξιωματούχος.

«Σήμερα το πρωί, ιατρική αντιπροσωπεία που συνίσταται από 10 ξένους γιατρούς εισήλθε, επιπλέον των 10 φορτηγών που εισήλθαν στην Λωρίδα της Γάζας μέσω του χερσαίου περάσματος της Ράφα, μεταφέροντας νερό, τρόφιμα και φάρμακα, ανεβάζοντας σε μόλις 84 τον συνολικό αριθμό των φορτηγών (που έχουν εισέλθει στον παλαιστινιακό θύλακα) από την έναρξη του πολέμου», διευκρίνισε ο αξιωματούχος.

Λίγο νωρίτερα σήμερα η Λιν Χέιστινγκς, η συντονίστρια του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσε από τη Γενεύη ότι γύρω στα οκτώ φορτηγά με τρόφιμα, φάρμακα και νερό αναμενόταν να περάσουν σήμερα στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς ένας συνδυασμός τεχνικών, πολιτικών και ζητημάτων ασφαλείας εμποδίζει την παράδοση βοήθειας.

Η ίδια σημείωσε ότι ενδελεχείς διαπραγματεύσεις διεξάγονται με το Ισραήλ για να διασφαλιστεί η διέλευση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στον πολιορκούμενο από το Ισραήλ παλαιστινιακό θύλακα, αφού ανέφερε ότι μέχρι σήμερα είχαν περάσει γύρω στα 74 φορτηγά με βοήθεια σε αυτόν.

«Επιπλέον των τεχνικών ζητημάτων και των ζητημάτων ασφαλείας, υπάρχουν επίσης πολιτικά ζητήματα», επισήμανε επίσης η Χέιστινγκς στις δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στη Γενεύη μέσω βιντεοσύνδεσης από την Ιερουσαλήμ. «Και υπάρχει μια κάποιου βαθμού πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ από την άποψη της εσωτερικής της πολιτικής», πρόσθεσε.

Ακόμη δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία για την μεταφορά καυσίμων στην Γάζα, και η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες δηλώνει ότι η απουσία καυσίμων θέτει εκεί σε κίνδυνο ζωτικής σημασίας ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.Αξιωματούχοι προσπαθούν επίσης να αποφασίσουν για τον τρόπο που θα διανείμουν την ελάχιστη αυτή βοήθεια.

«Γνωρίζουμε για 1.000 ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και για πάνω από 100 παιδιά και μωρά που βρίσκονται σε θερμοκοιτίδες, άρα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να προσπαθήσουμε να ιεραρχήσουμε τις προτεραιότητες ανάλογα με το πού υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη», κατέληξε η Χέιστινγκς.

Εκτιμήσεις για 1000 μη ταυτοποιημένα πτώματα!

Την ίδια στιγμή, αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε σήμερα ότι η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ έχει λάβει εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες περίπου 1.000 μη ταυτοποιημένα πτώματα εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα ερείπια στη Γάζα, τα οποία δεν έχουν περιληφθεί στους επίσημους απολογισμούς των θυμάτων.

«Επίσης λαμβάνουμε αυτές τις εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι βρίσκονται κάτω από τα ερείπια, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί ακόμη» δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πίπερκορν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ για τις κατεχόμενες Παλαιστινιακές Περιοχές, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον απολογισμό των νεκρών στη Γάζα. Δεν διευκρίνισε την πηγή των πληροφοριών αυτών.

Οι υγειονομικές αρχές στη Γάζα έχουν ανακοινώσει ότι περισσότεροι από 7.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Δείτε επίσης:

Συγκλονίζει έγκυος στην Γάζα: «Γέννησα μέσα σε βομβαρδισμούς, το παιδί μου είναι η ελπίδα μέσα στον πόλεμο»
 
Οι μισοί Ισραηλινοί δεν θέλουν να γίνει άμεσα η χερσαία επιχείρηση – Εκρήξεις και στην Αίγυπτο!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This