Ο ισραηλινός στρατός προελαύνει στο έδαφος της Γάζας – Τελεσίγραφο για εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κουντς

Οι ΗΠΑ επιμένουν ότι οι όμηροι της Χαμάς παραμένουν προτεραιότητά τους

Must Read

Το Ισραήλ προχωρά ακάθεκτο στη δεύτερη φάση του πολέμου με τη Χαμάς, με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) να προελαύνουν όλο και πιο βαθιά στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, επιδιδόμενες σε σφοδρές συγκρούσεις με τους -αποφασισμένους για όλα – μαχητές της παλαιστινιακής παραστρατιωτικής οργάνωσης.

«Στη διάρκεια της νύχτας αυξήσαμε τον αριθμό των δυνάμεων του στρατού που εισέρχονται στην Λωρίδα της Γάζας και αυτές εντάχθηκαν σε αυτές που πολεμούν ήδη εκεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, Ντάνιελ Χαγκάρι, επισημαίνοντας πως «οι άμαχοι στη βόρεια Γάζα και την Πόλη της Γάζας θα πρέπει να μετακινηθούν -προσωρινά- νότια του ποταμού Wadi Gaza, σε μια ασφαλέστερη περιοχή, όπου μπορούν να λάβουν νερό, τρόφιμα και φάρμακα». Ο ίδιος ανέφερε πως ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επιβεβαιωθεί ότι πιάστηκαν όμηροι από τη Χαμάς στην επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος ανήλθε στους 239.

Την ίδια ώρα, ο εφιάλτης δεν έχει τέλος για τους εκατομμύρια εγκλωβισμένους και εκτοπισμένους αμάχους του παλαιστινιακού αυτού θυλάκου, με το Υπουργείο Υγείας της Χαμάς να ανακοινώνει σήμερα πως οι νεκροί ξεπέρασαν τους 8.000, με τους μισούς εξ αυτών να είναι παιδιά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Κι αυτό τη στιγμή που η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε σήμερα ότι έλαβε νέες προειδοποιήσεις από τις ισραηλινές αρχές για άμεση εκκένωση του νοσοκομείου Αλ Κουντς, στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο τουλάχιστον 16.000 άμαχοι, στην συντριπτική πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, αναφέροντας, παράλληλα, πως «από σήμερα το πρωί υπήρχαν επιδρομές σε απόσταση 50 μέτρων από το νοσοκομείο».

Από την πλευρά του, το Ισραήλ φέρεται πως ετοιμάζεται να επιτρέψει μεγάλη αύξηση της βοήθειας στη Γάζα τις ερχόμενες μέρες, καθώς, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, δεσμεύτηκε να μεταφέρει 100 φορτηγά βοήθειας την ημέρα στη Γάζα, μέσω της συνοριακής διάβασης με την Αίγυπτο.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) ανάρτησαν στην πλατφόρμα X βίντεο που αποτυπώνει άρμα μάχης του Ισραήλ να επιχειρεί εντός της Γάζας πλαισιωμένο από στρατιώτες. «Καθώς συνεχίζουμε να επεκτείνουμε τις χερσαίες επιχειρήσεις μας στη βόρεια Γάζα: Η Ισραηλινή Αεροπορία καθοδηγούμενη από στρατιώτες των IDF, έπληξε δομές της Χαμάς. Χτυπήθηκαν θέσεις εκτόξευσης αντιαρματικών πυραύλων και θέσεις παρατήρησης. Πολλοί τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν», αναφέρεται στην ανάρτηση.

Μάλιστα, σε βίντεο που φέρεται να τραβήχτηκε χθες Σάββατο και αναρτήθηκε στα social media, στρατιώτες των IDF εμφανίζονται να τοποθετούν μια ισραηλινή σημαία στην οροφή ενός ξενοδοχείου στη Γάζα. «Στρατιώτες του 52 Τάγματος της Ταξιαρχίας 401 ανεμίζουν την ισραηλινή σημαία στην καρδιά της Γάζας, δίπλα στην παραλία», ακούγεται να λέει ένας στρατιώτης στο βίντεο, που τραβήχτηκε αρκετά μίλια βόρεια της κεντρικής πόλης της Γάζας. «Δεν θα συγχωρήσουμε, ούτε θα ξεχάσουμε και δεν θα σταματήσουμε μέχρι τη νίκη», σημειώνεται στο εν λόγω βίντεο.

Όπως δήλωσε ο ισραηλινός στρατός, τις τελευταίες 24 ώρες έπληξαν 450 στόχους της Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων κέντρων διοίκησης, παρατηρητηρίων και θέσεων εκτόξευσης αντιαρματικών κατευθυνόμενων πυραύλων, καθώς και άλλους 150 υπόγειους στόχους στο βόρειο τμήμα της περιοχής. Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας ανακοίνωσαν, επίσης, ότι χτύπησαν και έναν πυρήνα στο νότιο Λίβανο, που ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει επίθεση με αντιαρματικό κατευθυνόμενο πύραυλο κοντά στη βόρεια κοινότητα Avivim. Το περιστατικό έρχεται εν μέσω επανειλημμένων επιθέσεων με πυραύλους και ρουκέτες από την τρομοκρατική οργάνωση Χεζμπολάχ στο βόρειο Ισραήλ.

ΗΠΑ: Προτεραιότητά μας οι όμηροι

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν ανέφερε σήμερα ότι οι διαπραγματεύσεις για τους ομήρους «συνεχίζονται», με τις ΗΠΑ να βρίσκονται σε επαφή με το Ισραήλ και τους περιφερειακούς εταίρους, ούτως ώστε να εξασφαλίσουν την απελευθέρωσή τους.

«Παρόλο που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε το Ισραήλ να κινείται επί τόπου, αυτό δεν έχει αλλάξει τη βασική μας άποψη ότι αυτό πρέπει να παραμείνει ύψιστης προτεραιότητας», είπε σχετικά, μιλώντας στο δίκτυο ABC.

Μιλώντας, εξάλλου, για τη δυσχερή θέση των οικογενειών των ομήρων, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας τόνισε τα εξής: «Είναι αδύνατο να καταλάβει κανείς τι περνούν χωρίς να γνωρίζουν την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι κάτι που μας βαραίνει συναισθηματικά, αλλά προσπαθούμε να παραμείνουμε όσο το δυνατόν πιο συγκεντρωμένοι και ξεκάθαροι στην επίτευξη του στόχου της επιστροφής των ανθρώπων στην πατρίδα», τόνισε, προσθέτοντας ότι ένας από τους σκοπούς των «ανθρωπιστικών παύσεων» που έχουν προωθήσει οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ στις μάχες στη Γάζα, είναι για να μπορέσουν οι όμηροι να απελευθερωθούν με ασφάλεια.

Ο Σάλιβαν λέει ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν, επίσης, να εργάζονται για την απελευθέρωση των πολλών εκατοντάδων Αμερικανών πολιτών που θέλουν να φύγουν από τη Γάζα – ένας στόχος που έχει συναντήσει επανειλημμένα εμπόδια εν μέσω της αδιαλλαξίας του Ισραήλ, της Αιγύπτου και της Χαμάς.

Sky News: Αλλαγή στρατηγικής από το Ισραήλ

Για «αξιοσημείωτη αλλαγή» της ισραηλινής τακτικής έκανε σήμερα λόγο ο ανταποκριτής του Sky News στη Μέση Ανατολή, Alistair Bunkall, την ώρα που στο έδαφος της Γάζας εξελίσσονται σφοδρές συγκρούσεις ανάμεσα στα αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Όπως αναφέρει, υπήρξε μια «μεγάλη ανταλλαγή πυρών» νωρίτερα σήμερα μεταξύ μαχητών της Χαμάς και ισραηλινών στρατιωτών στο πέρασμα του Ερέζ, στα βορειοανατολικά της Γάζας, το οποίο είναι το πέρασμα εκείνο που καταστράφηκε, κατά τη διάρκεια των επιθέσεων της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσε, οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις βρίσκονται τώρα «σταθερά στη Γάζα», αντί να υποχωρούν μετά από κάθε επίθεση, όπως έκαναν σε προηγούμενες επιδρομές, εξηγώντας πως διεξάγουν αποστολές εντός της βόρειας Γάζας και της πόλης της Γάζας. «Έχουν πει στους κατοίκους της Γάζας, ότι η πόλης τους είναι, πλέον, πεδίο μάχης. Οπότε, νομίζω, ότι περιμένουμε να περάσουν μέσα από τους δρόμους, μέσα από τα σπίτια». Θα προσπαθήσουν να στοχεύσουν τον τεράστιο «ιστό αράχνης» των υπόγειων σηράγγων, όπου πιστεύεται ότι εδρεύουν ανώτεροι διοικητές της Χαμάς, πρόσθεσε.

«Θα είναι πολύ δύσκολο. Ο αστικός πόλεμος είναι περίπου το πιο δύσκολο είδος πολέμου για κάθε στρατό, αλλά επιχειρώντας σε ένα μέρος όπως η Γάζα, όπου η Χαμάς θα έχει προετοιμαστεί γι’ αυτό, υποθέτει κανείς ότι θα είναι έτοιμη γι’ αυτό», κατέληξε ο Bunkall, θεωρώντας ότι, πιθανότατα θα υπάρχουν παγίδες στους δρόμους και η Χαμάς θα είναι έτοιμη να στήσει ενέδρα στους Ισραηλινούς στρατιώτες, σε κάθε ευκαιρία.

 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This