Στο έλεος (και) της κακοκαιρίας οι πολιορκημένοι Παλαιστινίοι στη Λωρίδα της Γάζας

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις ένα ακόμη βάσανο για τους ήδη εξαθλιωμένους κατοίκους της περιοχής

Must Read

Σαν να μην ήταν αρκετός ο καταιγισμός πυρών και οι βομβαρδισμοί από τον ισραηλινό στρατό που σπέρνουν καθημερινά τον θάνατο στη Λωρίδα της Γάζας, οι κάτοικοι του παλαιστινιακού θυλάκου, έχουν, πλέον, να αντιμετωπίσουν και τη σφοδρή κακοκαιρία που πλήττει την ευρύτερη περιοχή.

Ισχυρές βροχοπτώσεις έπληξαν τη Γάζα σήμερα, Τρίτη 14/11, φέρνοντας τους κατοίκους, πολλοί εκ των οποίων ζουν σε πρόχειρες σκηνές έχοντας μείνει άστεγοι έπειτα από εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών, αντιμέτωπους με επιπλέον σοβαρά προβλήματα διαβίωσης. Συγκεκριμένα, το ενδεχόμενο πλημμυρών αυξάνει τους φόβους ότι το αποχετευτικό σύστημα του πυκνοκατοικημένου θυλάκου θα επιβαρυνθεί και θα μεταδοθούν ασθένειες ακόμη και θανατηφόρες.

Ο χειμώνας στη Λωρίδα της Γάζας είναι παραδοσιακά βροχερός και κρύος, με την περιοχή να πλήττεται αρκετά συχνά από πλημμύρες, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να έχει ήδη κρούσει τον «κώδωνα του κινδύνου» για τον ολοένα αυξανόμενο κίνδυνο διάδοσης ασθενειών με τον οποίο βρίσκονται αντιμέτωποι οι κάτοικοι της περιοχής, καθώς οι ισραηλινοί βομβαρδισμοί έχουν περιορίσει δραματικά την πρόσβαση στο καθαρό νερό και έχουν αναγκάσει τους πολίτες να συνωστίζονται στα καταφύγια. Σήμερα Τρίτη ο ΠΟΥ εξέφρασε νέα ανησυχία, σχετικά με την προοπτική η δυνατή βροχή να προκαλέσει πλημμύρες, επιβαρύνοντας το ήδη κατεστραμμένο αποχετευτικό σύστημα.

«Έχουμε ήδη εξάρσεις διαρροϊκών ασθενειών», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΟΥ, Μάργκαρετ Χάρις από τη Γενεύη, προσθέτοντας ότι έχουν καταγραφεί περισσότερα από 30.000 κρούσματα διάρροιας σε μια περίοδο όπου ο ΠΟΥ θα ανέμενε περί τα 2.000 κρούσματα. «Οι ζημιές στις υποδομές είναι τόσο μεγάλες. Υπάρχει έλλειψη καθαρού νερού. Άνθρωποι συνωστίζονται όλοι μαζί. Αυτός είναι ένας επιπλέον λόγος για τον οποίο εκλιπαρούμε για μια εκεχειρία τώρα», επισήμανε.

Από την πλευρά του, ο Αχμέντ Μπαϊράμ, εκπρόσωπος τύπου του Νορβηγικού Συμβουλίου Προσφύγων, είπε πως η έναρξη της περιόδου των βροχών θα μπορούσε να σηματοδοτήσει «τη δυσκολότερη εβδομάδα στη Γάζα από την έναρξη της (στρατιωτικής) κλιμάκωσης». «Οι ισχυρές βροχοπτώσεις θα σημάνουν καθυστερήσεις στη μετακίνηση των ανθρώπων και των ομάδων διάσωσης», εξήγησε και πρόσθεσε ότι «θα καταστεί δυσκολότερο να διασωθούν άνθρωποι που βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα χαλάσματα ή να ταφούν οι νεκροί κι όλα αυτά μεταξύ των αδιάκοπων βομβαρδισμών και μιας καταστροφής από την έλλειψη καυσίμων».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This