«Στο πόδι» το Βερολίνο για τον Ερντογάν – Τέσσερα θέματα SOS στην τουρκική ατζέντα

Υπό το φόβο εκτρόπων η συνάντηση του Τούρκου με τον Σολτς  για μεταναστευτικό, Γάζα, ΝΑΤΟ και Eurofighters

Must Read

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς υποδέχεται το απόγευμα τον Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο (λίγο μετά τις 15:00 ώρα Ελλάδος προσγειώθηκε το προεδρικό αεροσκάφος της Τουρκίας επί γερμανικού εδάφους), σηματοδοτώντας την πρώτη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στη Γερμανία εδώ και τρία χρόνια.

Η χρονική στιγμή της συνάντησης προσθέτει ένα επιπλέον… χρώμα, καθώς εκτυλίσσεται κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επιθετικότητας κατά της Γάζας και εν μέσω αντίθετων απόψεων για τον πόλεμο ΙσραήλΧαμάς, ανάμεσα στα δύο κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Οι πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν που καταδίκασε το Ισραήλ και το κατηγόρησε για «φασισμό», προκάλεσαν την απάντηση του Σολτς, ο οποίος χαρακτήρισε τους ισχυρισμούς ως «παράλογους», σε ένα επεισόδιο που δημιούργησε ένταση στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.

Επιπλέον, η έντονη γλώσσα του Τούρκου Προέδρου, που χαρακτηρίζει όσους δεν μιλούν ανοιχτά κατά της ισραηλινής επιθετικότητας ως «συνένοχους στα εγκλήματα», έρχεται σε άμεση σύγκρουση με τη δέσμευση της Γερμανίας για την ασφάλεια και την ύπαρξη του Ισραήλ ως «εθνικό συμφέρον» για την εξωτερική πολιτική του Βερολίνου.

.

Πάνω από 1.500 αστυνομικοί βρίσκονται στο δρόμο για τις διαδηλώσεις κατά του Τούρκου Προέδρου, ενώ αναμένεται να προστεθούν κι άλλοι, παρότι υπάρχει εντολή απαγόρευσης των συγκεντρώσεων. Ήδη η γερμανική αστυνομία έχει αποκλείσει μεγάλα τμήματα του κεντρικού Βερολίνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με το Reuters, ο αρχικός σχεδιασμός για την επίσκεψη Ερντογάν ξεκίνησε το καλοκαίρι, πριν ξεκινήσει η σύγκρουση στη Γάζα!

Παρά τις διπλωματικές εντάσεις, η συνάντηση, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, θίγει σημαντικά ζητήματα. Η Τουρκία αναζητά δυτικά κεφάλαια για την οικονομική της ανάκαμψη και εξέφρασε την πρόθεσή της να αγοράσει αεροσκάφη Eurofighters Typhoon, μια κίνηση που επί του παρόντος μπλοκάρει το Βερολίνο (ως εταίρος στην κοινοπραξία που τα κατασκευάζει).

.

Από την άλλη πλευρά, το θέμα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, υψηλής προτεραιότητας για τη Γερμανία, μπλοκάρεται από την Άγκυρα.

Εν μέσω αυτών των διεθνών ανησυχιών, το ζήτημα της μετανάστευσης βρίσκεται στο επίκεντρο. Οι FT αναφέρουν τον ρόλο της Τουρκίας, ως βασικό εταίρο στις προσπάθειες της ΕΕ για τον έλεγχο της μετανάστευσης, ζήτημα που προσθέτει άλλο ένα επίπεδο πολυπλοκότητας στις συζητήσεις.

Η συμφωνία της ΕΕ του 2016, στην οποία το μπλοκ πλήρωσε την Τουρκία για να φιλοξενήσει πρόσφυγες, σε αντάλλαγμα για ένα διαχειριζόμενο πρόγραμμα επανεγκατάστασης, βρίσκεται υπό πίεση με αυξανόμενο αριθμό μεταναστών σε όλη την Ευρώπη.

.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This