Ανησυχητική έξαρση εμφανίζει η ιλαρά στην Βρετανία – Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη

«Ήδη βλέπουμε τις συνέπειες, με εστίες ιλαράς να ξεσπούν στο Λονδίνο, την Ουαλία, το Λέστερ και αλλού»

Must Read

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Βρετανία, όπου η ιλαρά τείνει να βγει εκτός ελέγχου, την ώρα που η μείωση των εμβολιασμών των παιδιών είναι τόσο μεγάλη, ώστε η χώρα έχει πλέον τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη της τελευταίας 10ετίας!

Η ανησυχία της επιστημονικής κοινότητας είναι μεγάλη, αφού ο χειμώνας αναμένεται να είναι εξαιρετικά δύσκολος. Μάλιστα, οι δύο μεγαλύτερες ενώσεις παιδιάτρων και γενικών ιατρών της χώρας εξέδωσαν κατευθυντήριες οδηγίες προς τους γιατρούς του NHS για τη διαχείριση των ύποπτων περιστατικών.

Δεδομένης της ευκολίας με την οποία μεταδίδεται η ιλαρά, ο μόνος τρόπος προστασίας του πληθυσμού είναι το εμβόλιο. Απαιτούνται δύο δόσεις του εμβολίου ιλαράς-παρωτίτιδας-ερυθράς (MMR), που γίνονται στην παιδική ηλικία. Ωστόσο, από την πανδημία και μετά, πολλοί γονείς έχουν ξεχάσει τους εμβολιασμούς των παιδιών τους. Έτσι, στη Βρετανία η εμβολιαστική κάλυψη στις ηλικίες κάτω των 5 ετών είναι πλέον μόνο 85% (έπρεπε να είναι 95% για να αποφευχθούν οι επιδημίες).

Αυτός όμως είναι ο μέσος όρος. Υπάρχουν περιοχές που είναι πολύ χαμηλότερη. Στο Λονδίνο είναι 74%, με ορισμένες γειτονιές του να είναι εντελώς ακάλυπτες. Στο Κάμντεν  μόλις το 37% των μικρών παιδιών έχουν κάνει και τις δύο δόσεις από το εμβόλιο. Συνολικά στην Αγγλία η εμβολιαστική κάλυψη για την ιλαρά είναι η χαμηλότερη από το 2010-11.

«Ήδη βλέπουμε τις συνέπειες, με εστίες ιλαράς να ξεσπούν στο Λονδίνο, την Ουαλία, το Λέστερ και αλλού»

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, το Βασιλικό Κολλέγιο Παιδιατρικής & Υγείας του Παιδιού (RCPCH) και το Βασιλικό Κολλέγιο Γενικών Ιατρών (RCGP) εξέδωσαν για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση της νόσου. Το RCPCH τονίζει ότι πολλοί παιδίατροι δεν έχουν δει ασθενή με ιλαρά, επομένως δεν έχει πείρα στην διαχείριση των περιστατικών.

«Το γεγονός ότι χρειάσθηκε να εκδώσουμε εθνικές οδηγίες για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες είναι απογοητευτικό, αλλά αναγκαίο», δήλωσε η πρόεδρος του RCPCH Dr. Camilla Kingdon και συμπλήρωσε: «Η εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών κάτω των 5 ετών είναι η χαμηλότερη της τελευταίας δεκαετίας. Ήδη βλέπουμε τις συνέπειες, με εστίες ιλαράς να ξεσπούν στο Λονδίνο, την Ουαλία, το Λέστερ και αλλού. Πολλοί παιδίατροι φοβούνται ότι θα δουν μεγάλες εξάρσεις τον χειμώνα».

Η ίδια εξήγησε πως το να προστεθεί μια ιδιαίτερα μεταδοτική νόσος, όπως η ιλαρά, σε αυτό το ήδη εκρηκτικό μίγμα θα ήταν καταστροφικό. «Μπορεί να γονατίσει το ήδη εύθραυστο σύστημα Υγείας μας», κατέληξε.

«Σκέψου την ιλαρά»

Το RCPCH και το RCGP στις οδηγίες που εξέδωσαν κάνουν λόγο για την εμβολιαστική κάλυψη. «Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει καταστροφική επανεμφάνιση σχεδόν εκριζωμένων, απειλητικών για τη ζωή ασθενειών όπως η ιλαρά. Τα υπάρχοντα δεδομένα υποδηλώνουν επίσης ότι η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση σχετίζεται με χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη», αναφέρουν.

Τα βασικά βήματα διαχείρισης των ύποπτων κρουσμάτων έχουν συμπτυχθεί σε μία αφίσα με τίτλο «Σκέψου την ιλαρά» (Think measles), που δημιούργησαν το RCPCH και το RCGP για να αναρτηθεί σε όλα τα ιατρεία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This