Ξεκίνησε η τετραήμερη εκεχειρία Ισραήλ – Χαμάς: Στις 16.00 η απελευθέρωση των πρώτων ομήρων

Επτασφράγιστο μυστικό το σημείο παράδοσης. Στραμμένο το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας στην περιοχή, με την ελπίδα η κατάπαυση να είναι το πρώτο βήμα προς το τέλος της σύγκρουσης

Must Read

Σε ισχύ η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός, μετά από ένα ανελέητο σφυροκόπημα. Μία από τις πιο δύσκολες νύχτες του πολέμου έζησαν οι κάτοικοι στη Γάζα, καθώς οι ισραηλινές επιθέσεις ήταν ασταμάτητες και περιλάμβανε νοσοκομεία, καταφύγια, υποδομές και κατοικίες.

Σήμερα, Παρασκευή 24/11, αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή η πολυαναμενόμενη εκεχειρία αλλά να προχωρήσει και η πρώτη μαζική απελευθέρωση ομήρων και Παλαιστίνιων κρατουμένων. Το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στην περιοχή και πολλοί εκφράζουν την ελπίδα η κατάπαυση του πυρός να είναι το πρώτο βήμα προς το τέλος της σύγκρουσης. Συγκεκριμένα, τέθηκε σε ισχύ στις 07:00 η τετραήμερη κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, ώστε στις 16:00 το απόγευμα να πραγματοποιηθεί η απελευθέρωση των πρώτων 13 Ισραηλινών ομήρων της Χαμάς σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση αδιευκρίνιστου αριθμού Παλαιστινίων που είναι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές.

 

 

Παλαιστίνιοι γυρνούν στα σπίτια τους

Όπως μεταδίδει το Al Jazeera από τη Χαν Γιουνίς πολλοί εκτοπισμένοι που είχαν βρει καταφύγιο εδώ και εβδομάδες σε σχολεία και νοσοκομεία της UNRWA στη νότια Γάζα έχουν αρχίσει να φεύγουν για να πάνε στα σπίτια τους και να ελέγξουν τι έχει απομείνει από αυτά. Ένας άνδρας είπε: «Θέλω να πάω σπίτι μου και ακόμη και αν έχει καταστραφεί, θέλω να μείνω εκεί. Θέλω να πεθάνω εκεί». Μια γυναίκα με ένα παιδί είπε: ‘Προσεύχομαι αυτές οι μέρες να γίνονται όλο και περισσότερες, για να νιώθω ασφαλής έστω και για μια ή δύο μέρες’».

Παράλληλα φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια θα εισέλθουν στη Γάζα μέσω του περάσματος στη Ράφα, με στόχο μια κάποια ανακούφιση στο δράμα των 2.3 εκατ. αμάχων που έχουν υποφέρει εβδομάδες ισραηλινών βομβαρδισμών. Την ίδια ώρα με αγωνία περιμένουν και οι συγγενείς των ομήρων που φοβήθηκαν τα χειρότερα για την τύχη των αγαπημένων τους προσώπων τα οποία αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίθεση της Χαμάς. Παρ όλα αυτά, ομοβροντία ισραηλινών επιθέσεων εναντίον μεταξύ άλλων νοσοκομείων, σχολείων και καταυλισμών σημειώθηκε τη νύχτα καθώς επλήγησαν 300 στόχοι, στη Γάζα, αλλά και στη Δυτική Όχθη όπου σκοτώθηκε από πυρά ένας 12χρονος κατά τη διάρκεια επεισοδίων στη Ναμπλούς. Οι ισραηλινές δυνάμεις θα σταθμεύουν στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός μέσα στη Γάζα. Ο Ντάνιελ Χαγκάρι, εκπρόσωπος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), δήλωσε ότι ενημερώθηκαν οι συγγενείς των 13 ομήρων που θα απελευθερωθούν. Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε πάντως να συνεχίσει τον πόλεμο μετά τη λήξη της εκεχειρίας για να καταστρέψει τις στρατιωτικές δυνατότητες της Χαμάς, να τερματίσει τη 16ετή κυριαρχία της στη Γάζα, αλλά και για να επιστρέψουν και οι 240 αιχμαλώτοι που κρατούνται στη Γάζα από τη Χαμάς και άλλες ομάδες. «Θα συνεχίσουμε μέχρι να πετύχουμε όλους τους στόχους μας», δήλωσε ο Νετανιάχου.

 

 

Επιθέσεις σε σχολείο και νοσοκομείο  

Οι ισραηλινές επιθέσεις συνεχίστηκαν μέχρι αργά τη νύχτα κυρίως στη Τζαμπαλίγια, όπου χτυπήθηκε σχολείο του ΟΗΕ στο οποίο είχαν καταφύγει εκτοπισμένοι άμαχοι. Τριάντα είναι οι νεκροί και 93 οι τραυματίες σύμφωνα με τη Χαμάς. Συνολικά επλήγησαν 30 στόχοι. Εν τω μεταξύ, συνελήφθη και ανακρίνεται από τις ισραηλινές αρχές ο διευθυντής του νοσοκομείου Αλ-Σιφα, Αμπού Σαλμίγια, για τα ευρήματα στα υπόγεια τούνελ, κάτω από το νοσοκομείο. Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία δεν του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες. Το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας δήλωσε ότι ο ίδιος και ορισμένοι γιατροί συνελήφθησαν τα ξημερώματα σε σημείο ελέγχου στο δρόμο που συνδέει τη βόρεια Γάζα με το νότο, όπου το Ισραήλ είχε καθοδηγήσει τους Παλαιστίνιους για να εκκενώσουν το νοσοκομείο. Φαίνεται ότι η σύλληψη, εν μέσω αναφορών για την κράτηση και άλλου ιατρικού προσωπικού, έχει δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία στους γιατρούς για το κατά πόσο μπορούν να εκκενώσουν με ασφάλεια τα νοσοκομεία τα οποία αποτελούν επίκεντρο των στρατιωτικών επιχειρήσεων του Ισραήλ, που ισχυρίζεται ότι έχουν χρησιμοποιηθεί από τη Χαμάς σαν ορμητήρια, κάτι που η ένοπλη οργάνωση αρνείται.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Τετ α τετ Μελόνι – Χριστοδουλίδη με «φόντο» τον ανθρωπιστικό διάδρομο από Λάρνακα προς Γάζα

Οι ισραηλινοί φέρονται να αιματοκύλισαν ξανά τον καταυλισμό προσφύγων της Τζαμπαλίγια – Τουλάχιστον 27 νεκροί

Γάζα: Σε κλιμάκωση των επιθέσεων κατά του Ισραήλ καλούν Χαμάς και Χεζμπολάχ λίγες ώρες πριν την έναρξη της εκεχειρίας 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This