Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Ιταλία: «Άντρο» παράνομων οικονομικών δραστηριοτήτων το Ίδρυμα του Ρέντσι;

Στο μικροσκόπιο των εισαγγελικών Αρχών της Φλορεντίας βρίσκεται το Ιδρυμα Open, το οποίο είχε συστήσει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι, ώστε να στηρίξει τις πολιτικές του δραστηριότητες.

Ειδικότερα, ο κύκλος των ερευνών έχει διευρυνθεί «και θα ανοίξει κι άλλο», όπως τονίζουν πηγές, καθώς, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν υπόνοιες για πιθανή τέλεση εγκλημάτων, όπως «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος ή παράνομης πολιτικής – οικονομικής επιρροής, οι εισαγγελείς κοιτάζουν και προς την κατεύθυνση της «παράνομης χρηματοδότησης κομμάτων».

Ενώ έχουν ήδη εκδοθεί περίπου 30 σχετικά εντάλματα έρευνας σε όλη την ιταλική επικράτεια, στο στόχαστρο των Αρχών έχει βρεθεί ιδιαίτερα και ο επιχειρηματίας και προσωπικός φίλος του Ρέντσι, Μάρκο Καράι, ο οποίος συμμετείχε στο Δ.Σ. του Open.

Ο ίδιος ο Ρέντσι, πάντως, μιλά για πολιτικά παιχνίδια σε βάρος του. «Δεν είναι παρά μια “δολοφονία” διά των μέσων ενημέρωσης, τα ταμεία είναι κανονικά. Όποιοι χρηματοδότησαν το Open, τήρησαν όλους τους κανόνες για τα ιδρύματα», τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας.

Η υπόθεση, βέβαια, έχει και πολιτικό αντίκτυπο, καθώς χθες Τρίτη 26/11 ο Λουίτζι ντι Μάιο, ηγέτης του Κινήματος των 5 Αστέρων, ζήτησε να συσταθεί επιτροπή στο Κοινοβούλιο που θα διερευνήσει την υπόθεση.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ