«Σπάνε το κεφάλι τους» στις Βρυξέλλες για το πώς θα στείλουν κι άλλα λεφτά στον Ζελένσκι

Να συνεχιστεί η επείγουσα χρηματοδότηση της Ουκρανίας θέλει η ΕΕ, αλλά να μην προέλθει από τον κοινό προϋπολογισμό

Must Read

Η ΕΕ θα κάνει πρόταση για την κατάσχεση περίπου 15 δισεκατομμυρίων ευρώ (16,2 δισεκατομμύρια δολάρια) από προβλεπόμενα κέρδη από παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία και τη μεταφορά τους στην Ουκρανία, ανέφεραν οι Financial Times, επικαλούμενοι σχόλια του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συζητούν τεχνικές προτάσεις για τη χορήγηση κι άλλης επείγουσας χρηματοδότησης στο Κίεβο, η οποία όμως δεν θα προέλθει από τον κοινό προϋπολογισμό της.

Από το ξεκίνημα της σύγκρουσης, η Δύση έχει παγώσει σχεδόν 215 δισεκατομμύρια δολάρια σε περιουσιακά στοιχεία από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, αλλά υπήρξε έλλειψη συναίνεσης σχετικά με τον καλύτερο τρόπο κατάσχεσής τους εν μέρει ή ολόκληρων και ανακατεύθυνση των κεφαλαίων στην Ουκρανία.

Η Ομάδα των Επτά (G7) δήλωσε στις 12 Οκτωβρίου ότι θα κρατήσει δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στις δικαιοδοσίες της, που εκτιμάται ότι είναι περίπου 280 δισεκατομμύρια δολάρια, έως ότου η Ρωσία πληρώσει για τις αποζημιώσεις και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Το ευρωπαϊκό σχέδιο, το οποίο σύμφωνα με τους FT θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες σήμερα, θα απαιτούσε από τις τράπεζες που κατέχουν δεσμευμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία να τοποθετούν κέρδη σε ξεχωριστό τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος στη συνέχεια θα μεταφέρεται στον προϋπολογισμό της ΕΕ σε ετήσια βάση προκειμένου να παρέχεται χρηματοδότηση για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με την πρόταση, μόνο τα κέρδη που προέρχονται από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας θα υπόκεινται σε κατάσχεση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η πρόταση θα αποφέρει περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ (3,2 δισεκατομμύρια δολάρια) ετησίως, ή 15 δισεκατομμύρια την περίοδο 2023-2027.

Το σχέδιο θα επηρεάσει πιο άμεσα την Euroclear, μια εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με έδρα το Βέλγιο, που κατέχει περίπου 191 δισεκατομμύρια ευρώ (205 δισεκατομμύρια δολάρια) σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.

Η συγκεκριμένη στόχευση του σχεδίου μόνο στα κέρδη και μόνο σε αυτά από την Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας, θεωρείται ότι κατευνάζει ορισμένους φόβους για τις οικονομικές και νομικές επιπτώσεις της κατάσχεσης.

Ωστόσο, ειδικοί επί του θέματος, είπαν ότι ακόμη και ένα τέτοιο σχέδιο, έχει κινδύνους και υπάρχουν ανησυχίες ότι η Ρωσία θα μπορούσε να λάβει αντίποινα, με την κατάσχεση δυτικών περιουσιακών στοιχείων στη Ρωσία, κάτι που απείλησε να κάνει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This