Η παγκόσμια ναυτιλία σε κρίση: «Σακατεύτηκαν» δύο βασικά κανάλια της

Το ένα από την κλιματική κρίση και το άλλο από τον πόλεμο

Must Read

Η Maersk και άλλες εταιρείες εμπορευματοκιβωτίων, δήλωσαν ότι θέτουν σε αναστολή όλα τα πλοία από τη διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μετά την επίθεση που δέχθηκαν σκάφη από τους Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι έχουν εισέλθει στον πόλεμο που διεξάγει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

«Μετά το παρ’ ολίγον περιστατικό με το Maersk Gibraltar και άλλη μια επίθεση σε πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων σήμερα, δώσαμε εντολή σε όλα τα σκάφη της Maersk στην περιοχή που πρόκειται να περάσουν από το στενό Bab al-Mandab, να σταματήσουν το ταξίδι τους μέχρι νεωτέρας», δήλωσε η δανέζικη Maersk.

«Η Hapag-Lloyd διακόπτει την κυκλοφορία των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων μέσω της Ερυθράς Θάλασσας μέχρι τη Δευτέρα. Τότε θα αποφασίσουμε για την περίοδο που θα ακολουθήσει», δήλωσε στο splash247.com εκπρόσωπος του κορυφαίου μεταφορέα της Γερμανίας.

Υπάρχουν ευρέως διαδεδομένες εικασίες, ότι οι ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στο σχηματισμό ενός πολυεθνικού συνασπισμού για τη συνοδεία εμπορικών πλοίων μέσω της νότιας Ερυθράς Θάλασσας, όπου οι Χούθι έχουν επιτεθεί σε περισσότερα από δέκα  πλοία μόνο τον περασμένο μήνα.

Σκούρα τα πράγματα και στη διώρυγα του Παναμά

Στο δυτικό ημισφαίριο, εν τω μεταξύ, στο άλλο μεγάλο κανάλι της παγκόσμιας ναυτιλίας, ο όγκος των πλοίων που είναι πρόθυμα να περιμένουν να περάσουν τη διώρυγα του Παναμά με τους αυστηρούς περιορισμούς, έχει πέσει κατακόρυφα τις τελευταίες εβδομάδες.

Μόλις το Σάββατο, η Αρχή της Διώρυγας του Παναμά ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τον αριθμό των ημερήσιων διελεύσεων σε 24 από τον ερχόμενο Ιανουάριο.

Η ξηρασία ανάγκασε την ACP να περικόψει τις διελεύσεις, οδηγώντας σε μια τεράστια «μετανάστευση» πλοίων που διέρχονται από άλλες μακρύτερες διαδρομές, κάτι που τώρα πρόκειται να γίνει σε μεγάλο βαθμό στο Σουέζ.

Αυτή τη στιγμή διέρχονται από τη διώρυγα του Παναμά καθημερινά 22 πλοία, χωρισμένα σε 6 neopanamax και 16 panamax, ως περιοριστικό μέτρο ενόψει της κατάστασης που παρουσιάζει η λίμνη Gatun, η οποία καταγράφει πρωτοφανή ελάχιστα επίπεδα για αυτήν την εποχή του χρόνου, λόγω της ξηρασίας που προκαλεί το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Το 2023 είναι το δεύτερο ξηρότερο έτος στην καταγεγραμμένη ιστορία, στην Υδρογραφική Λεκάνη του Καναλιού του Παναμά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This