Μέση Ανατολή: Βομβαρδισμοί σε καταυλισμό στην Τζαμπαλίγια – Στο στόχαστρο και το νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν

Αντιδράσεις από τον ΠΟΥ

Must Read

Δεν έχει τέλος ο εφιάλτης στην Μέση Ανατολή, με τον καταυλισμό προσφύγων στην Τζαμπαλίγια να βρίσκεται ακόμη μία φορά στο στόχαστρο του ισραηλινού στρατού. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, τουλάχιστον 90 άνθρωποι σκοτώθηκαν από βομβαρδισμούς του Ισραήλ, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Νωρίτερα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε την «φρίκη» του, για την καταστροφή του νοσοκομείου Καμάλ Αντουάν, μετά την επιχείρηση του ισραηλινού στρατού που στοίχισε τη ζωή «σε τουλάχιστον 8 ασθενείς», σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους. «Πολλοί υγειονομικοί συνελήφθησαν και ο ΠΟΥ και οι εταίροι του αναζητούν επειγόντως πληροφορίες για την κατάστασή τους», έγραψε ο Δρ. Τέντρος μέσω X (πρώην twitter).

Ωστόσο, η ισραηλινή αντιπροσωπεία στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Γενεύη αντέφρασε και επεσήμανε στον Δρ. Τέντρος πως «δεν λέει ότι η Χαμάς βρισκόταν στο εσωτερικό του νοσοκομείου». «Προτού ο ισραηλινός στρατός μπει στο συγκρότημα του νοσοκομείου, έγινε διάλογος σε συντονισμό με τις ιατρικές ομάδες, ο στρατός επέτρεψε να υπάρξει ανθρωπιστικό παράθυρο και το μεγαλύτερο μέρος του νοσοκομείου εκκενώθηκε», συμπλήρωσε η ισραηλινή διπλωματία.

«Αρκετοί πέθαναν εξαιτίας έλλειψης κατάλληλης περίθαλψης»

Εντούτοις, η επικεφαλής του ΠΟΥ επιμένει σε μία διαφορετική εκδοχή. «Μάθαμε πως πολλοί ασθενείς αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν εσπευσμένα μόνοι τους, με μεγάλο κίνδυνο για την υγεία και την ασφάλειά τους, καθώς δεν ήταν δυνατό να φθάσουν ασθενοφόρα στην εγκατάσταση», υπογράμμισε και συνέχισε:

«Ανάμεσα στους αποβιώσαντες ασθενείς, αρκετοί πέθαναν εξαιτίας έλλειψης κατάλληλης περίθαλψης, συμπεριλαμβανομένου παιδιού εννιά ετών. Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την τύχη εκτοπισμένων που είχαν καταφύγει στο εσωτερικό του νοσοκομείου. Το σύστημα υγείας στη Γάζας είχε ήδη γονατίσει και η απώλεια ακόμη ενός νοσοκομείου, έστω κι αν λειτουργούσε στο ελάχιστο των δυνατοτήτων του, είναι πολύ σκληρό πλήγμα».

Από την πλευρά της, η ισραηλινή διπλωματική αντιπροσωπεία στη Γενεύη έκανε σαφές πως στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν, ο στρατός «συνέλαβε 90 τρομοκράτες στην περιοχή», ανάμεσά τους κάποιους «από αυτούς που διέπραξαν την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου». «Το Ισραήλ κατέστρεψε επίσης τρομοκρατικές υποδομές και εντόπισε πολλά όπλα και έγγραφα με πληροφορίες, ειδικά στο βρεφοκομείο και μέσα σε θερμοκοιτίδες», κατά την ίδια πηγή.
Παράλληλα, κατηγόρησε τον ΠΟΥ πως «δεν καταδικάζει» τη χρήση νοσοκομείων από τον στρατιωτικό βραχίονα της Χαμάς.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This