ΠΟΥ: «Απίστευτα χαμηλά τα ποσοστά εμβολιασμού για κορωνοϊό και γρίπη» – Τα κρούσματα αυξάνονται

Στην Ευρώπη, η γρίπη κυκλοφορεί σε υψηλότερα ποσοστά από τον κορωνοϊό

Must Read

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σχετικά με τα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού κατά των τελευταίων παραλλαγών του κορωνοϊού και της γρίπης, που ασκούν πίεση στα συστήματα υγείας.

Σε πολλές χώρες παγκοσμίως υπάρχουν πληροφορίες τις τελευταίες εβδομάδες για αυξανόμενες νοσηλείες που συνδέονται με λοιμώξεις του αναπνευστικού, ενώ με γοργούς ρυθμούς αυξάνονται και τα ποσοστά των θανάτων. Η κυβέρνηση της Ισπανίας επανέφερε την απαίτηση για μάσκα σε υγειονομικές εγκαταστάσεις, όπως έκαναν και μερικά δίκτυα νοσοκομείων στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Υπερβολικά πολλοί άνθρωποι έχουν ανάγκη σοβαρής ιατρικής περίθαλψης για γρίπη, για κορωνοϊό , παρόλο που μπορούμε αυτό να το εμποδίσουμε», δήλωσε η Μαρία Βαν Κερκόβε, προσωρινή διευθύντρια επιδημικής και πανδημικής προετοιμασίας στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Η ίδια επικαλέσθηκε «απίστευτα χαμηλά» ποσοστά εμβολιασμού κατά της γρίπης και του κορωνοϊού σε πολλές χώρες αυτή την περίοδο, καθώς ο κόσμος προσπαθεί να αφήσει πίσω του την πανδημία και τους περιορισμούς της.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μόνο το 19,4% των ενήλικων Αμερικανών έχουν κάνει αυτή τη περίοδο το εμβόλιο κατά της Covid, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου Ασθενειών (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών, παρά τη σύσταση να κάνουν όλοι οι ενήλικες το επικαιροποιημένο εμβόλιο που εμποδίζει τη σοβαρή νόσηση.

«Δεν πιστεύουμε πως έχουν κάνει αρκετοί άνθρωποι το επικαιροποιημένο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού», λέει σε συνέντευξή της η διευθύντρια των CDC Μάντι Κοέν και συμπληρώνει: «Οι άνθρωποι εξακολουθούν να μην καταλαβαίνουν πως η Covid εξακολουθεί να είναι μια πιο σοβαρή ασθένεια από τη γρίπη».

Στην Ευρώπη, η γρίπη κυκλοφορεί σε υψηλότερα ποσοστά από τον κορωνοϊό

Εντούτοις, η γρίπη αντιπροσώπευε το 5,2% των επισκέψεων στα τμήματα επειγόντων περιστατικών στις ΗΠΑ, σε σύγκριση με 3% για τον κορωνοϊό την εβδομάδα που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου. Βέβαια, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κορωνοϊός ευθυνόταν για 10,5 στις 100.000 νοσηλείες την περίοδο αυτή, σε σύγκριση με 6,1 ανά 100.000 νοσηλείες για τη γρίπη.

«Στην Ευρώπη, η γρίπη κυκλοφορεί σε υψηλότερα ποσοστά από την Covid», ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC). Συνολικά το 24% ενός αντιπροσωπευτικού δείγματος τεστ βρέθηκε θετικό την τελευταία εβδομάδα του 2023, καταγράφοντας αύξηση από το 19% που ήταν δεκαπέντε ημέρες νωρίτερα.

«Τα ποσοστά είναι παρόμοια με προηγούμενες περιόδους εποχικής γρίπης», λέει ο ειδικός του ECDC για τους ιούς του αναπνευστικού Εντοάρντο Κολζάνι. Όμως κάνει σαφές πως «τώρα έχουμε την Covid-19 ως νέο, ανεπιθύμητο επισκέπτη». Το ECDC δεν έχει ποσοστά εμβολιασμού για την ευρωπαϊκή ήπειρο τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κορωνοϊό, όμως ο Κολζάνι δήλωσε πως προηγούμενα δεδομένα έδειξαν ότι τα επίπεδα του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού είναι πολύ κάτω απ’ αυτά που απαιτούνται σε μια πανδημία. Ο ίδιος εξήγησε πως η «κόπωση με τον εμβολιασμό κατά της Covid» αποτελεί εμπόδιο στην εκστρατεία εμβολιασμού.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This