Στην Καταλονία εξετάζουν την επιβολή… περιορισμών στην χρήση νερού

Λόγω ξηρασίας

Must Read

Το νερό… νεράκι. Το πρόβλημα συνεχίζεται στην Ισπανία και μάλιστα σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό!

Αντιμέτωποι εξάλλου με ιστορικών διαστάσεων ξηρασία, την χειρότερη που έχει καταγραφεί στην βορειοανατολική Ισπανία, οι κάτοικοι της Καταλονίας ετοιμάζονται για την επιβολή αυστηρών περιορισμών ως προς την χρήση νερού. Οι πολυαναμενόμενες βροχές δεν έρχονται και το πρόβλημα εντείνεται.

«Εδώ και τρία χρόνια έχουμε βροχές κάτω από τον μέσο όρο. Η κατάσταση έχει γίνει κρίσιμη», τόνισε η Εύα Μαρτίνες, δήμαρχος της Βαγιράνα, μίας κωμόπολης 16.000 κατοίκων που απέχει 30 λεπτά από την Βαρκελώνη. «Μέχρι πρότινος στην κοινότητα καταγράφονταν περίπου 600, 700, 800 λίτρα βροχοπτώσεων ανά τετραγωνικό μέτρο ετησίως. Πέρυσι δεν φτάσαμε τα 300 λίτρα», συμπλήρωσε η δήμαρχος.

Εγκαταλελειμμένα χωριά της επαρχίας… αποκαλύφθηκαν! Τα χωριά βυθίστηκαν όταν κατασκευάστηκαν φράγματα τον 20ο αιώνα και η… αποκάλυψή τους αποτελεί σαφή ένδειξη της σοβαρότητας της ξηρασίας, με την μεγάλη υποχώρηση των υδάτων το τελευταίο χρονικό διάστημα. Εάν μάλιστα, όπως λένε οι ειδικοί, το επίπεδο των ταμιευτήρων νερού πέσει κάτω από το 16%, κάτι που πιθανώς θα συμβεί, οι αρχές δεν θα έχουν άλλη επιλογή… Από το να κηρύξουν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την περιοχή!

Οι (5.000.000) κάτοικοι της Βαρκελώνης και των προαστίων ενδέχεται να είναι μεταξύ αυτών που θα πληγούν περισσότερο. Με την πίεση του νερού να μειώνεται στα περισσότερα σπίτια και την κατανάλωση να περιορίζεται στα 160 λίτρα ημερησίως κατ’ άτομο, έναντι 200 που ισχύει ως σήμερα. Να σημειωθεί, πως στη Βαγιράνα κάποιες συνοικίες δεν έχουν καν νερό. «Δεν μπορούμε να πλύνουμε τα πιάτα, να πλύνουμε τα ρούχα μας, να χρησιμοποιήσουμε το πλυντήριο, ούτε καν να πάμε στην τουαλέτα», κατήγγειλε ο Άλεξ Φονσέκα. Ένας κάτοικος της κωμόπολης που πήγε κι αυτός, όπως πολλοί άλλοι, να γεμίσει μπουκάλια με νερό από υδροφόρα, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες του.

Το πλέον ανησυχητικό είναι πως εδώ και τρία χρόνια οι βροχοπτώσεις είναι χαμηλότερες του μέσου όρου στην Καταλονία. Πρόκειται δε, για ξηρασία δύο φορές μεγαλύτερης διάρκειας συγκριτικά με την σοβαρότερη που είχε καταγραφεί μέχρι τώρα, το 2008, σύμφωνα με όσα αναφέρει η τοπική κυβέρνηση. Λόγω της κλιματικής αλλαγής, που προκαλεί αύξηση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, εντείνεται η συχνότητα και η ένταση των περιόδων ξηρασίας. Και όλα αυτά μαζί επιδρούν στην διατροφική ασφάλεια των πληθυσμών.

«Πέρσι, στην επαρχία χάθηκε το 100% της σοδειάς σιτηρών και το 90% της σοδειάς ζωοτροφών», δήλωσε ο Φρανσέσκο Μπάνσελς, εκπρόσωπος του αγροτικού συνδικάτου Unio de Pagesos. «Φέτος, δεν περιμένω ούτε την μισή σοδειά», πρόσθεσε. Όσο για την μη κυβερνητική οργάνωση «Agua es vida» (το νερό είναι ζωή) «οι αρχές φέρουν μερίδιο της ευθύνης για την τρέχουσα κατάσταση, διότι αρνούνται να επιβάλουν περιορισμούς στον τουρισμό –ως μεγάλο καταναλωτή νερού— και επειδή εξακολουθούν να διοργανώνουν μεγάλες εκδηλώσεις στην Βαρκελώνη».

Μία ακόμη θέση εκφράζει την εξής τοποθέτηση: «Η καταλανική κυβέρνηση δίνει νερό σε όλους, στην γεωργία, στην κτηνοτροφία, τον ξενοδοχειακό και τον τουριστικό τομέα και στον αστικό τομέα, χωρίς πρώτα να σκεφτεί την ποσότητα νερού που διαθέτουμε», σύμφωνα με τον Ντάντε Μάσκιο, εκπρόσωπο ΜΚΟ.

Αντιμέτωπες με την πρωτοφανή κρίση οι αρχές (προ)ετοιμάζουν την άφιξη πλοίων με νερό στην Βαρκελώνη. Μια ενέργεια στην οποία θα καταφύγουν με βάση τις ανάγκες, σημείωσε ο καθηγητής Ξαβιέ Σάντσεθ Βίλα, διευθυντής του τμήματος Πολιτικής Μηχανικής και Μηχανικής του Περιβάλλοντος στο πολυτεχνείο της Καταλονίας. Η επαρχία μπορεί επιπροσθέτως να βασίζεται στα εργοστάσια αφαλάτωσης. Ο Βίλα επιμένει, όμως, στην ανάγκη να χρησιμοποιηθούν/αξιοποιηθούν περισσότερο τα υπόγεια ύδατα και ταυτόχρονα να βελτιωθεί η εκμετάλλευση χρησιμοποιημένων υδάτων.

Η κατάσταση πάντως είναι αντίστοιχη στην Ανδαλουσία, στην νότια Ισπανία. Μία άλλη επαρχία που πλήττεται σοβαρά από την παρατεταμένη ξηρασία και που εξετάζει την επιβολή περιορισμών στην χρήση νερού, κυρίως σε Σεβίλλη και Μάλαγα! Εξόχως τουριστικά θέρετρα δηλαδή. «Χρειαζόμαστε 30 ημέρες βροχής», ανέφερε σε δραματικό τόνο ο πρόεδρος της επαρχίας, Χουάν Μανουέλ Μορένο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This