Oι πορείες κατά της ακροδεξιάς και του ρατσισμού εξαπλώθηκαν από την Γερμανία στην Αυστρία, με την συμμετοχή χιλιάδων διαδηλωτών.

Συγκεκριμένα, στη Βιέννη περίπου 35.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις αρχές, 80.000 σύμφωνα με όσα υπολογίζουν οι διοργανωτές, συγκεντρώθηκαν έξω από το Κοινοβούλιο, στην λεωφόρο του Ρινγκ, παρά την συνεχή βροχή. «Είμαστε εδώ, όλοι μαζί, για να υπερασπιστούμε την δημοκρατία και να υψώσουμε ανάστημα απέναντι στα εξτρεμιστικά κινήματα που εξαπλώνονται στην Ευρώπη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια νεαρή φοιτήτρια, η Έλενα Τίφενμπεκ. «Και για να μην επαναληφθεί το παρελθόν», συμπλήρωσε, εστιάζοντας στο ότι το ακροδεξιό κόμμα FPÖ βγαίνει πρώτο στις δημοσκοπήσεις, ενόψει βουλευτικών εκλογών. Η προοπτική είναι «πολύ ανησυχητική» για την Μπράουμπεκ, μια 53χρονη ψυχοθεραπεύτρια, καθώς «θα δίχαζε ακόμη περισσότερο την κοινωνία». Διαδηλώσεις έγιναν επίσης σε Σάλτσμπουργκ και Ίνσμπρουκ.

«Ο (Χέρμπερτ) Κικλ είναι Ναζιστής» ανέγραφε ένα πλακάτ για τον ηγέτη του ακροδεξιού/αντιμεταναστευτικού κόμματος που επιδιώκει να γίνει “Volkskanzler”, ο «καγκελάριος του λαού». Έκφραση που χρησιμοποιούσε ο Χίτλερ. Η συγκέντρωση, κάτω από συμβολικές πολύχρωμες ομπρέλες, συνδιοργανώθηκε από το κίνημα «Παρασκευές για το μέλλον», που καταγγέλλει την αντίθεση της ακροδεξιάς στην λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και άλλες δύο οργανώσεις, η μία εκ των οποίων υπερασπίζεται τους έγχρωμους που ζουν στην Αυστρία και η άλλη, τους αιτούντες άσυλο. Συμμετείχαν επίσης στις διαδηλώσεις Σοσιαλδημοκράτες, Πράσινοι και συνδικάτα.

«Κάποιοι από εμάς έχουν φτιάξει ήδη τις βαλίτσες τους ή αναλογίζονται σε ποια χώρα θα μπορούσαν να καταφύγουν», είπε η δημοτική σύμβουλος Μιρέιγ Νγκόσο, που κατάγεται από το Κονγκό και είναι ακτιβίστρια στις «Μαύρες φωνές στην Αυστρία». Αφορμή για την οργή λαού δόθηκε από την αποκάλυψη στις 10 Ιανουαρίου, από το γερμανικό μέσο ερευνητικής δημοσιογραφίας Correctiv, ότι τον Νοέμβριο οργανώθηκε στο Πότσνταμ συνάντηση ακροδεξιών και εξτρεμιστικών οργανώσεων. Όπου συζητήθηκε σχέδιο μαζικής απέλασης αλλοδαπών κι ατόμων μη γερμανικής καταγωγής!

Μεταξύ εκείνων που συμμετείχαν στην «σύνοδο της ντροπής», όπως την χαρακτήρισαν Μέσα ενημέρωσης, ήταν μέλη της AfD και ο Αυστριακός Μάρτιν Ζέλνερ, ηγετικό στέλεχος του «ταυτοτικού κινήματος». Ο Ζέλνερ παρουσίασε πλάνο για την απέλαση στη βόρεια Αφρική περίπου 2.000.000 ανθρώπων: αιτούντων άσυλο, αλλοδαπών και Γερμανών πολιτών που δεν έχουν «αφομοιωθεί», σύμφωνα με το Correctiv!