Οι Ιταλοί τιμούν την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας

Σημαδιακή η 9η Φλεβάρη

Must Read

Η Ιταλία τιμά και φέτος την Παγκόσμια Ημέρα (9/2) Ελληνικής Γλώσσας, με σειρά πολιτιστικών πρωτοβουλιών!

Το πανεπιστήμιο «Roma Tre» φιλοξένησε μαθητές λυκείου, καθηγητές, νεοελληνιστές και Έλληνες μόνιμους κάτοικοι της Ιταλίας. Αναλύθηκε η σημασία μιας λέξης της γλώσσας μας, από την «αγάπη», μέχρι την «θεραπεία» έως και την «ποίηση».

Σε διάλογο μέσω διαδικτύου «οι λέξεις των Ελλήνων» απασχολούν αρχαιολόγους, διανοούμενους, βυζαντινολόγους από το Αβετσάνο της κεντρικής Ιταλίας, την Ρώμη και την Σικελία, με την συνεργασία τοπικών ελληνικών κοινοτήτων. Στο Τορίνο εξάλλου, οργανώνονται διαδοχικές εκδηλώσεις, οι οποίες ονομάστηκαν «dalla α all’ ω», (από το α μέχρι το ω)! Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία ανήκει στο ελληνικό άμισθο προξενείο και τον ιταλοελληνικό μορφωτικό σύνδεσμο «Microkosmos».

Σήμερα δε, το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό σύμβολο της πόλης, η Μόλε Αντονελιάνα, πρόκειται να φωταγωγηθεί συμβολικά με τα χρώματα της γαλανόλευκης ελληνικής σημαίας! Ταυτόχρονα, οργανώνεται ανάγνωση ποιημάτων, με έμπνευση από την ανθρώπινη και καλλιτεχνική μορφή της Μαρίας ΚάλλαςΣτην πλατεία Καστέλλο, ο σύνδεσμος Πεδεμόντιο-Ελλάδα, αφιερωμένος στον Ιταλό φιλέλληνα Σαντόρε Ντι Σανταρόζα, παρουσιάζει παραδοσιακούς χορούς από διάφορες περιοχές της πατρίδας μας. Στην ελληνορθόδοξη εκκλησία του Τορίνο οργανώνεται επίσης συναυλία με βυζαντινή μουσική, από το σχήμα «Ιrini Pasi».

Η πρέσβης της χώρας μας στην Ιταλία, Ελένη Σουρανή, σε τοποθέτησή της για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, αναφέρθηκε στον διεθνή χαρακτήρα της και την συνέχεια, την εξέλιξή της, από τον Όμηρο μέχρι το σήμερα. Υπενθύμισε ότι «οι πανανθρώπινες αξίες που αποτύπωσε η ελληνική γλώσσα, διαμόρφωσαν ολόκληρο τον δυτικό πολιτισμό και έγιναν παγκόσμιο κτήμα. Η γλώσσα μας κατέχει το πολύτιμο και σπάνιο προνόμιο να ανήκει στις μόλις 5 γλώσσες, από τις 6.500 επίσημες οι οποίες ομιλούνται σήμερα, που άντεξαν σχεδόν 3.000 χρόνια στην ιστορία του ομιλούντος, ανθρώπινου γένους και που μπορεί, κανείς, να την παρακολουθεί -γραπτά- συνεχώς και αδιάλειπτα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This