Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός: «Υψηλότερες θερμοκρασίες από Μάρτη λόγω του Ελ Νίνιο»

«Θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό προβλέπονται σχεδόν σε όλες τις ζώνες της γης ανάμεσα στο Μάρτιο και το Μάιο»

Must Read

Κορυφώθηκε το Δεκέμβριο το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο, ένα από τα πέντε ισχυρότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, ο οποίος προβλέπει θερμοκρασίες πάνω από το κανονικό στην ξηρά από το Μάρτιο μέχρι το Μάιο.

«Θερμοκρασίες υψηλότερες από το κανονικό προβλέπονται σχεδόν σε όλες τις ζώνες της γης ανάμεσα στο Μάρτιο και το Μάιο», υπογραμμίζει ο οργανισμός και συνεχίζει:

«Το Ελ Νίνιο εξασθενεί σταδιακά, όμως θα συνεχίσει να έχει αντίκτυπο στο παγκόσμιο κλίμα μέσα στους επόμενους μήνες, τροφοδοτώντας τη ζέστη που είναι φυλακισμένη από τα αέρια του θερμοκηπίου που προέρχονται από ανθρώπινες δραστηριότητες», διευκρινίζει ο οργανισμός.

«Κάθε μήνας από τον Ιούνιο 2023 έκανε νέο μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας»

Το Ελ Νίνιο είναι ένα φυσικό μετεωρολογικό φαινόμενο, το οποίο προκαλεί άνοδο της θερμοκρασίας σε μεγάλο τμήμα του τροπικού Ειρηνικού Ωκεανού, συμβαίνει κάθε δύο έως επτά χρόνια και διαρκεί από εννέα ως 12 μήνες. Το εν λόγω φαινόμενο αλλάζει την κυκλοφορία της ατμόσφαιρας σε πλανητική κλίμακα και ζεσταίνει μακρινές ζώνες και, υπογραμμίζει ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, εκδηλώνεται μέσα στο πλαίσιο ενός κλίματος που έχει αλλάξει από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

«Υπάρχουν περίπου 60% πιθανότητες το Ελ Νίνιο να επιμείνει μεταξύ Μαρτίου και Μαΐου και 80% πιθανότητες να παρατηρηθούν ουδέτερες συνθήκες (ούτε Ελ Νίνιο ούτε Λα Νίνια) από τον Απρίλιο μέχρι τον Ιούνιο», ανέφερε ο οργανισμός, ενώ από την πλευρά της η Σελέστε Σάουλο, η νέα γενική γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού ανέφερε: «Κάθε μήνας από τον Ιούνιο 2023 έκανε νέο μηνιαίο ρεκόρ θερμοκρασίας – και το 2023 ήταν μακράν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ».

Η ίδια τόνισε πως το φαινόμενο Ελ Νίνιο συνέβαλε σ’ αυτές τις θερμοκρασίες ρεκόρ, όμως τα αέρια που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και φυλακίζουν τη ζέστη είναι αναμφίβολα ο κύριος υπεύθυνος. «Οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών στον Ειρηνικό του Ισημερινού αντανακλούν σαφώς το Ελ Νίνιο. Όμως οι θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας σε άλλα μέρη του πλανήτη ήταν επίμονα και ασυνήθιστα υψηλές στη διάρκεια των 10 τελευταίων μηνών», υπενθύμισε η μετεωρολόγος από την Αργεντινή, η οποία είναι από τον Ιανουάριο επικεφαλής του οργανισμού και προειδοποίησε:

«Η θερμοκρασία της επιφάνειας της θάλασσας τον Ιανουάριο του 2024 ήταν μακράν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ Ιανουάριο μήνα. Είναι ανησυχητικό και δεν μπορεί να εξηγηθεί αποκλειστικά από το Ελ Νίνιο».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This