Καμπανάκι κινδύνου από τον ΠΟΥ: «Ο υποσιτισμός είναι “ιδιαίτερα οξύς” στη βόρεια Γάζα»

Αντιμέτωπα με την πείνα και τις μολυσματικές ασθένειες τα παιδιά στη βόρεια πλευρά του παλαιστινιακού θύλακα

Must Read

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για ακόμη μία φορά οι Οργανισμοί των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με τον παιδικό υποσιτισμό στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις για ανακωχή, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη του ραμαζανίου, βρίσκονται σε εξέλιξη, στο Κάιρο.

Ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί είναι τα όσα δήλωσε ο Ρίτσαρντ Πεέπερκορν, εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη, που τόνισε πως ένα στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών πάσχει από οξύ υποσιτισμό στη βόρεια Γάζα. «Αυτό ήταν τον Ιανουάριο. Άρα η κατάσταση έχει λάβει πιθανόν μεγαλύτερες διαστάσεις», επεσήμανε, αναφερόμενος στην περίοδο κατά την οποία καταγράφηκαν τα στοιχεία αυτά.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της UNICEF Τζέιμς Έλντερ δήλωσε ότι τα επίπεδα υποσιτισμού για παιδιά κάτω των πέντε ετών στη βόρεια Γάζα -όπου η πρόσβαση σε βοήθεια έχει περιοριστεί ιδιαίτερα- είναι τρεις φορές υψηλότερα σε σχέση με αυτά στη Ράφα στο νότιο μέρος του θύλακα. Ο Έλντερ δήλωσε ότι αυτό δείχνει πως «όταν μπορεί να έρθει ακόμα και ελάχιστη βοήθεια, αυτό πράγματι κάνει τη διαφορά στο να σωθούν ζωές».

Κίνδυνος από μολυσματικές ασθένειες

Όλα αυτά την ώρα που τουλάχιστον 15 παιδιά έχουν πεθάνει τις τελευταίες ημέρες από υποσιτισμό και αφυδάτωση στο νοσοκομείο Καμάλ Αντουάν στη βόρεια πλευρά του παλαιστινιακού θύλακα, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή το υπουργείο Υγείας στη Γάζα.

Ωστόσο, εκτός από την πείνα, ελλοχεύει τεράστιος κίνδυνος μολυσματικών ασθενειών. Όπως εξηγεί ο εκπρόσωπος της UNICEF, εννέα στα δέκα παιδιά κάτω των πέντε ετών -περίπου 220.000- αρρωσταίνουν τις τελευταίες εβδομάδες. «Αυτό εξελίσσεται στο σπιράλ που φοβόμαστε τόσο πολύ: μολυσματικές ασθένειες, έλλειψη τροφίμων, απεγνωσμένη έλλειψη πόσιμου νερού, συνεχείς βομβαρδισμοί και το απίστευτο γεγονός οτι συνεχίζεται να συζητείται μια επίθεση στη Ράφα, που είναι μια πόλη παιδιών», δήλωσε ο Έλντερ και συμπλήρωσε: «Στη Ράφα ζουν περίπου τα τρία τέταρτα ενός εκατομμύριου παιδιών».

Την ίδια ώρα, το Γραφείο του ΟΗΕ για τον Συντονισμό Ανθρωπιστικών Υποθέσεων κάνει σαφές πως το ένα τέταρτο του πληθυσμού, δηλαδή περίπου 576.000 άνθρωποι, απέχουν ένα βήμα από τον λιμό, πέντε μήνες μετά την έναρξη του πολέμου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This