Λωρίδα της Γάζας: «Μάχη» με τον λιμό δίνει ο πληθυσμός – Εντείνονται οι προσπάθειες για βοήθεια

Συνεχίζει το ταξίδι του το πλοίο με 200 τόνους τροφίμων που έφυγε από την Κύπρο

Must Read

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι προσπάθειες για ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, την ώρα που ο πληθυσμός απειλείται από λιμό εν μέσω του ραμαζανίου.

Στο πλαίσιο αυτό, το πρώτο πλοίο, μισθωμένο από την ισπανική ΜΚΟ Open Arms, φορτωμένο 200 τόνους τρόφιμα, αναχώρησε προχθές από τη Λάρνακα. Συνέχιζε την πορεία του προς τον θύλακο. Σύμφωνα με τον εξειδικευμένο ιστότοπο Vessel Finder, το πλοίο, κινούμενο με πολύ μικρή ταχύτητα, απέχει ακόμη 90 ναυτικά μίλια (175 χλμ.) από τα παράλια της Γάζας.

Τη Δευτέρα η υπηρεσία του ΟΗΕ για τους παλαιστίνιους πρόσφυγες (UNRWA) ανακοίνωσε πως αποθήκη της στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χτυπήθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί τουλάχιστον ένας από τους εργαζομένους της και να τραυματιστούν άλλοι. «Η επίθεση σε ένα από τα λιγοστά κέντρα διανομής της UNRWA που παραμένουν ακόμη επιχειρησιακά στη Λωρίδα της Γάζας καταγράφεται τη στιγμή που ο υποσιτισμός, ως και ο λιμός σε κάποιες περιοχές, επεκτείνεται», υπογράμμισε ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την «εξάλειψη του Μοχάμαντ Αμπού Χάσνα, στελέχους της Χαμάς σε στοχευμένο πλήγμα στη Ράφα».

«Δεν υπάρχει υποκατάστατο των χερσαίων οδών»

Την ίδια ώρα, η βοήθεια μέσω χερσαίων οδών φθάνει με το σταγονόμετρο στη Λωρίδα της Γάζας και υπόκειται στον έλεγχο του Ισραήλ.

Η Κύπρος, η χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που βρίσκεται πιο κοντά στον παλαιστινιακό θύλακο από οποιαδήποτε άλλη -απέχει 370 χιλιόμετρα-, διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμη να στείλει και δεύτερο πλοίο, με «πολύ μεγαλύτερο» φορτίο. Παράλληλα, τέσσερα σκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού αναχώρησαν προχθές Τρίτη από τις ΗΠΑ, με περίπου εκατό στρατιωτικούς και τον απαραίτητο εξοπλισμό για να στηθεί προκυμαία στη Λωρίδα της Γάζας ώστε να μπορεί να παραδίδεται ανθρωπιστική βοήθεια. Το ταξίδι θα διαρκέσει περίπου 30 ημέρες και η εγκατάσταση αναμένεται να είναι έτοιμη «εντός 60 ημερών», σύμφωνα με την Ουάσιγκτον.

Ωστόσο, ο ΟΗΕ κάνει σαφές πως «οι προσπάθειες αυτές δεν είναι παρά εμβαλωματική λύση». «Ούτε η αποστολή βοήθειας διά θαλάσσης ούτε οι ρίψεις από τους αιθέρες αρκούν για να υποκαταστήσουν τις χερσαίες οδούς», τονίζει, με αρκετούς να συμμερίζονται αυτή τη διαπίστωση.

«Δεν υπάρχει υποκατάστατο των χερσαίων οδών μέσω Αιγύπτου και Ιορδανίας και των σημείων εισόδου από το Ισραήλ στη Γάζα για τις παραδόσεις βοήθειας μεγάλης κλίμακας», επεσήμαναν από την πλευρά τους οι ΗΠΑ, η Κύπρος, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η ΕΕ και το Κατάρ σε κοινή ανακοίνωσή τους, που δημοσιοποιήθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Έκριναν ακόμη πως το άνοιγμα του ισραηλινού λιμένα της Ασντότ στην ανθρωπιστική βοήθεια θα αποτελούσε «ευπρόσδεκτο και σημαντικό συμπλήρωμα» στις προσπάθειες που καταβάλλονται.

Προς το παρόν, η βοήθεια μέσω χερσαίων οδών φθάνει μέσω Αιγύπτου ή μέσω Ιορδανίας προς δυο ισραηλινά σημεία ελέγχου στη νότια Λωρίδα της Γάζας όπου τα φορτία υποβάλλονται σε εξονυχιστικούς ελέγχους.

Την Τρίτη, για πρώτη φορά, ο στρατός του Ισραήλ ενέκρινε την είσοδο, «πιλοτικά», φορτηγών του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος (ΠΕΠ) στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, κάτι που δημιούργησε ελπίδες πως θα μπορέσουν να επιταχυνθούν οι παραδόσεις βοήθειας για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες των 2,4 εκατ. κατοίκων του θυλάκου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This