Πολύνεκρο μακελειό στη Μόσχα: Συνελήφθη ύποπτος για την τρομοκρατική επίθεση – Εκατοντάδες οι εγκλωβισμένοι στον τόπο της τραγωδίας

Λευκός Οίκος και Κίεβο καταδίκασαν την αιματηρή επίθεση, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται σε αυτήν

Must Read

Στη σύλληψη ενός υπόπτου για την πολύνεκρη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα σε πολυχώρο λίγο έξω από τη Μόσχα, προχώρησε ομάδα της ρωσικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, με τη συντονισμένη αστυνομική και στρατιωτική επιχείρηση να συνεχίζεται για τον εντοπισμό των δραστών, την ώρα που εντός του συναυλιακού χώρου, όπου «ξεδιπλώθηκε» η αιματηρή επίθεση των ενόπλων, παραμένουν εγκλωβισμένα περισσότερα από 200 άτομα.

Οι μέχρι στιγμής πληροφορίες κάνουν λόγο για τουλάχιστον πέντε ενόπλους που πυροβολούσαν αδιακρίτως τόσο στο φουαγιέ, όσο και εντός του συναυλιακού χώρου, σκοτώνοντας τουλάχιστον 40 από τους παρευρισκόμενους και τραυματίζοντας πάνω από 100, με τους φόβους για πολύ περισσότερα θύματα να εντείνονται διαρκώς, καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης κάνουν λόγω ακόμη και για 140 νεκρούς!

Αμέσως μετά την επίθεση, η πρωτεύουσα της Ρωσίας κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, καθώς τέθηκε σε ισχύ το σχέδιο «Zarya» και κλήθηκαν όλοι οι Ρώσοι στρατιωτικοί να επιστρέψουν μέσα σε μία ώρα στις μονάδες τους, προκειμένου να τεθούν σε επιφυλακή.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης για τρία άτομα από την περιοχή της Ινγκουσετίας στη νότια Ρωσία, όπου οι κάτοικοι είναι στην πλειοψηφία τους μουσουλμάνοι, ενώ εικάζεται πως, πέρα από πολλούς επισκέπτες, μέσα στον συναυλιακό χώρο όπου ξέσπασε η πυρκαγιά παραμένουν και οι δράστες. Μάλιστα, την ώρα της επίθεσης, εντός του «Crocus City Hall» ενδέχεται να βρίσκονταν περισσότερα από 6.000 άτομα.




Πληροφορούμενος το μακελειό, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ προανείγγηλε χτυπήματα κατά της πολιτικής ηγεσίας της Ουκρανίας«Στις οικογένειες των νεκρών στην τρομοκρατική επίθεση – ειλικρινή συλλυπητήρια, ειλικρινή δύναμη σε όλους τους οικείους των θυμάτων. Οι τρομοκράτες καταλαβαίνουν μόνο τον τρόμο αντιποίνων. Καμία δίκη ή έρευνα δεν θα βοηθήσει εάν η βία δεν αντιμετωπιστεί με τη βία, και οι θάνατοι από ολοκληρωτικές εκτελέσεις τρομοκρατών και καταστολές κατά των οικογενειών τους. Παγκόσμια εμπειρία. Εάν διαπιστωθεί ότι πρόκειται για τρομοκράτες του καθεστώτος του Κιέβου, είναι αδύνατο να αντιμετωπίσουμε διαφορετικά αυτούς και τους ιδεολογικούς εμπνευστές τους. Όλοι αυτοί πρέπει να βρεθούν και να καταστραφούν ανελέητα ως τρομοκράτες. Συμπεριλαμβανομένων των αξιωματούχων του κράτους που διέπραξε τέτοια θηριωδία. Θάνατος για θάνατο», αναφέρει στην οργισμένη ανάρτησή του ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

Από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, αναφέρει ότι «δέχεται κλήσεις από όλο τον κόσμο από απλούς πολίτες που εκφράζουν συλλυπητήρια σε σχέση με την τρομερή τραγωδία» και καταδικάζουν την «αιματηρή τρομοκρατική επίθεση που λαμβάνει χώρα μπροστά στα μάτια όλης της ανθρωπότητας». Σύμφωνα με την Ζαχάροβα, η οποία κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να καταδικάσει «αυτό το τερατώδες έγκλημα», «τώρα, όπως δήλωσαν οι ρωσικές αρχές, όλες οι προσπάθειες είναι αφιερωμένες στη διάσωση ανθρώπων».

Μάλιστα, διερωτάται πώς είναι δυνατόν οι ΗΠΑ να βγάζουν συμπεράσματα υποστηρίζοντας ότι η επίθεση δεν έχει σχέση με τους Ουκρανούς. «Ο Λευκός Οίκος είπε ότι δεν είδε ενδείξεις ότι η Ουκρανία ή οι Ουκρανοί εμπλέκονται στην τρομοκρατική επίθεση στη Μόσχα. Με ποια βάση οι αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον εξάγουν συμπεράσματα εν μέσω της τραγωδίας για την αθωότητα κάποιου; Εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ή είχαν αξιόπιστες πληροφορίες σχετικά με αυτό, τότε πρέπει να τις μεταφέρουν αμέσως στη ρωσική πλευρά», αναφέρει και προσθέτει: «Και αν δεν υπάρχουν τέτοια στοιχεία, τότε ο Λευκός Οίκος δεν έχει δικαίωμα να εκδίδει συγχωροχάρτια σε κανέναν». Η Ζαχάροβα ολοκληρώνει την ανάρτησή της, τονίζοντας ότι οι Αρχές θα εντοπίσουν τους τρομοκράτες: «Όλοι οι εμπλεκόμενοι, όπως ανέφερε η ρωσική ηγεσία, θα εντοπιστούν από τις αρμόδιες αρχές».

Το χρονικό της τραγωδίας

Το αιματηρό «χτύπημα» έλαβε χώρα σε πολυχώρο στη δυτική Μόσχα, με τους -τουλάχιστον- πέντε ενόπλους να εισβάλλουν πάνοπλοι στον συναυλιακό χώρο «Crocus City Hall» φορώντας στολές παραλλαγής, ωθώντας τη ρωσική κυβέρνηση να χαρακτηρίζει επίσημα την επίθεσή τους τρομοκρατική.

Οι εικόνες είναι σοκαριστικές, καθώς σοροί διακρίνονται ακόμη και στο δρόμο έξω από το κτήριο, όπου έσπευσαν τουλάχιστον 70 ασθενοφόρα, ενώ οι επιχειρήσεις εκκένωσης, λόγω φόβου επέκτασης των επιθέσεων, είναι τόσο διευρυμένες, που έχουν εκκενωθεί ακόμη και εμπορικά κέντρα στην Αγία Πετρούπολη. Μετά την πολύνεκρη αυτή επίθεση, εξάλλου, έγινε γνωστό ότι ακυρώνονται όλες οι μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις στη  ρωσική πρωτεύουσα.

Σημειώνεται ότι στις 7 Μαρτίου η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Ρωσία είχε εκδώσει ειδική πρειδοποίηση για πιθανές τρομοκρατικές ενέργειες. Σε μία πρώτη τοποθέτησή του, ο Λευκός Οίκος, αφού καταδίκασε τις τρομοκρατικές ενέργειες, μετέφερε το μήνυμα ότι η Ουκρανία δεν εμπλέκεται στις επιθέσεις. Και οι ίδιοι οι Ουκρανοί όμως, δια μέσω του συμβούλου του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, Μιχαήλ Ποντόλιακ, ξεκαθάρισαν ότι το Κίεβο δεν εμπλέκεται στο αιματηρό επεισόδιο.

Οι πυροβολισμοί στον συναυλιακό χώρο φέρνουν στη συλλογική μνήμη σκηνές από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις του 21ου αιώνα, όπως η επίθεση στη μουσική σκηνή Μπατακλάν στο Παρίσι, τον Νοέμβριο του 2015. Τη Ρωσία, εξάλλου, είχε στιγματίσει και η τρομοκρατική επίθεση Nord Ost στο θέατρο της Μόσχας το 2002, όταν καταγράφηκε η κατάληψη του κατάμεστου θεάτρου Ντουμπρόβκα από 40 έως 50 ένοπλους Τσετσένους τρομοκράτες, επιχείρηση που περιλάμβανε 850 ομήρους και έληξε με το θάνατο τουλάχιστον 170 ατόμων.




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This