Εκλογές στην Τουρκία: Άνοιξαν οι κάλπες – Στην Κωνσταντινούπολη στραμμένα τα βλέμματα

Εκρέμ Ιμάμογλου και Μουράτ Κουρούμ διασταυρώνουν τα ξίφη τους

Must Read

Με τα βλέμματα στραμμένα στην Κωνσταντινούπολη διεξάγονται σήμερα οι δημοτικές εκλογές στην Τουρκία όπου ο νυν δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου και ο εκλεκτός του Ερντογάν, Μουράτ Κουρούμ διασταυρώνουν τα ξίφη τους.

Οι κάλπες των δημοτικών εκλογών άνοιξαν και από το πρωί οι Τούρκοι ψηφοφόροι, περίπου 61,5 εκατομμύρια, προσέρχονται στα εκλογικά κέντρα προκειμένου να εκλέξουν 1.393 δημάρχους και χιλιάδες μέλη δημοτικών συμβουλίων, αλλά και τοπικούς άρχοντες δημοτικών διαμερισμάτων και χωριών.

Οι κάλπες άνοιξαν στις ανατολικές επαρχίες στις 7:00 πμ και θα κλείσουν στις 16:00, ενώ στις δυτικές επαρχίες η ψηφοφορία θα διαρκέσει από τις 8:00 το πρωί έως τις 17:00.

Όλα τα φώτα στην Κωνσταντινούπολη

Αναμφίβολα την παράσταση κλέβει η αναμέτρηση της Κωνσταντινούπλης όπου αναμετρώνται ο Εκρέμ Ιμάμογλου και ο Μουράτ Κουρούμ. Βέβαια όλοι γνωρίζουν ότι πρόκειται για μονομαχία μεταξύ του νυν δημάρχου και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς ο Κουρούμ είναι ο εκλεκτός του προέδρου.

Απόλυτα λογικό εάν αναλογιστεί κανείς ότι το 2019 ο Ιμάμογλου αναδείχθηκε δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης από το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, έπειτα από 25 χρόνια, γεγονός που εξόργισε τον Ερντογάν.

Πάντως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι προηγείται ο Ιμάμογλου με 7 μονάδες έναντι του Κουρούμ, ωστόσο το σίγουρο είναι ότι η μάχη παραμένει αμφίρροπη.

Ο Ερντογάν έχει κάνει τα αδύνατα δυνατά για να βοηθήσει τον Κουρούμ αναλαμβάνοντας προσωπικά το βάρος της προεκλογικής εκστρατείας. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι μόνο το τελευταίο 48ωρο οργάνωσε έξι προεκλογικές συγκεντρώσεις, όλες στην Κωνσταντινούπολη! Άλλωστε το αποτέλεσμα των σημερινών δημοτικών εκλογών μπορεί να ενισχύσει περαιτέρω τον έλεγχο του προέδρου Ερντογάν στο πολιτικό σύστημα.




Σε μία τελευταία κίνηση εντυπωσιασμού της ισλαμιστικής βάσης του εκλογικού σώματος, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες, ο Ερντογάν, συνοδευόμενος από τον Κουρούμ, προσευχήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Αγία Σοφία και επισκέφθηκε την ισλαμική αδελφότητα του «Ισμαΐλ Αγά», μία άτυπη θρησκευτική οργάνωση με πολιτική επιρροή.

Ας μην ξεχνάμε ότι η Κωνσταντινούπολη των 16 εκατομμυρίων κατοίκων επισήμως είναι μεγαλύτερη από 131 χώρες του κόσμου, παράγει το 30 έως 40% του τουρκικού ΑΕΠ, διαχειρίζεται έναν τεράστιο προϋπολογισμό και κατέχει τα ακριβότερα «φιλέτα» ακίνητης περιουσίας στη χώρα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε περίπτωση επικράτησης του νυν δημάρχου Εκρέμ Ιμάμογλου αλλάζει το πολιτικό σκηνικό στην Τουρκία και ανοίγει ο δρόμος για τον δήμαρχο της Κωνσταντινούπολης να γίνει ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, αν το επιτρέψουν οι εσωτερικές έριδες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), στο οποίο ανήκει.

Χθες, ο Ιμάμογλου απηύθυνε έκκληση στους ψηφοφόρους όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης να προσέλθουν στις κάλπες με υπερκομματική στάση για μία «ισχυρή συμμαχία του λαού και της συνείδησης».

Στην Άγκυρα, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, φαβορί είναι ο Μανσούρ Γιαβάς από το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) ο οποίος είχε εκλεγεί και στις εκλογές του 2019. Ο δήμαρχος της Άγκυρας χαίρει αποδοχής και στο εθνικιστικό και συντηρητικό τμήμα του εκλογικού σώματος. Ορισμένες δημοσκοπήσεις προέβλεπαν μάλιστα ότι μπορεί να επικρατήσει έναντι του υποψηφίου του ΑΚΡ, Τουρκκούτ Αλτίνοκ, με ποσοστό έως και 60%.

Τέλος, η Σμύρνη, τρίτη μεγαλούπολη της χώρας, αποτελεί παραδοσιακά προπύργιο των κεμαλιστών, και παραμένει εκτός δυνατοτήτων του ΑΚΡ, παρά τη φθορά του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), λόγω εσωτερικής σύγκρουσης σε τοπικό επίπεδο μεταξύ του απερχόμενου δημάρχου Τουντς Σογέρ και του νέου υποψηφίου του CHP, Τζεμίλ Τουγκάι.




Δείτε επίσης: Στην Αγιά Σοφιά ο Ερντογάν εν όψει των δημοτικών εκλογών της Κυριακής

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This