Τουρκία: Μεγάλη τριπλή ήττα Ερντογάν στις δημοτικές εκλογές – Σάρωσαν Ιμάμογλου και υπόλοιποι υποψήφιοι της αντιπολίτευσης

Σαφή επικράτηση της αντιπολίτευσης και στους τρεις μεγάλους δήμους δείχνουν τα επίσημα αποτελέσματα, που εξελίχθηκαν σε θρίαμβο για το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα CHP

Must Read

Ούτε ο πιο… απαισιόδοξος υποστηρικτής του Ταγίπ Ερντογάν δεν θα περίμενε, υποθέτουμε, αυτό το τριπλό -κι όχι μόνο- «χαστούκι» από την αξιωματική αντιπολίτευση στις δημοτικές εκλογές που ολοκληρώθηκαν απόψε, καθώς η νίκη των υποψηφίων του CHP για τη δημαρχία στην Κωνσταντινούπολη, την πρωτεύουσα Άγκυρα και τη Σμύρνη πρέπει, πλέον, να θεωρείται εξασφαλισμένη.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα επιμέρους αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν από εγχώρια και διεθνή ΜΜΕ, μέχρι και τις 22:30 οι υποψήφιοι του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος συνέχιζαν να διευρύνουν το προβάδισμά τους στους δύο πρώτους μεγάλους δήμους. Συγκεκριμένα, σε περισσότερο από το 71% της ενσωμάτωσης των ψήφων, ο νυν δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται με 50,4% των ψήφων, έναντι 40,9% του αντιπάλου του -και εκλεκτού του Τούρκου προέδρου- Μουράτ Κουρούμ.

Εκρέμ Ιμάμογλου, αμετακίνητος δήμαρχος Κωνσταντινούπολης

Στη δε Άγκυρα, ο δήμαρχος Μανσούρ Γιαβάς προηγείται με 58,6% των ψήφων έναντι 33,5% του αντιπάλου του με ενσωματωμένο το 46,4% των ψήφων. Ο Γιαβάς, μάλιστα, ήδη κήρυξε την νίκη του, ευχαριστώντας το λαό της πόλης. «Οι εκλογές έληξαν. Θα συνεχίσουμε να υπηρετούμε την Άγκυρα και τα έξι εκατομμύρια κατοίκους χωρίς διακρίσεις», είπε ο  θριαμβευτής δήμαρχος, εν μέσω εμβατηρίων που υμνούσαν τον Κεμάλ Ατατούρκ.

Στη Σμύρνη, την ίδια ώρα, ο Κεμίλ Τουγκάι -επίσης του CHP- προηγείται του Χάμζα Νταγκ με 11 μονάδες. «Νομίζω ότι είναι η αρχή μιας νέας εποχής. Υπάρχουν πολύ παρόμοια αποτελέσματα σε ορισμένες από τις περιοχές μας. Ωστόσο, ακόμη και στη χειρότερη μορφή του, είναι σαφές ότι περισσότερες περιοχές θα είναι δικές μας σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο», είπε σχετικά ο Τουγκάι.

Όσον αφορά δε στην Μπούρσα, την 4η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, ο Μουσταφά Μποζμπέι του CHP συγκεντρώνει 47% έναντι 39,38% του -υποψήφιου του Ερντογάν- Αλινούρ Ακτάς, ενώ στην 5η μεγαλύτερη πόλη της χώρας, την Αντάλια, η οποία -θυμίζουμε- είχε χτυπηθεί σφόδρα από τους πρόσφατους σεισμούς, ο Μουχιτίν Μπετζέκ του CHP προηγείται με 5 μονάδες του Χακάν Τουτουντσού του AKP.

Το κόμμα AKP του Ερντογάν φαίνεται, μάλιστα, να χάνει τη δύναμή του και σε εθνικό επίπεδο, αφού, σύμφωνα με τις ψήφους που πήραν τα κόμματα στις δημοτικές, έρχεται, πλέον, δεύτερο πίσω από το CHP.

Αντίβαρο στα εκατομμύρια φανατικών υποστηρικτών του Ερντογάν η νέα βάση ψηφοφόρων του Ιμάμογλου

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του ΕΡΤNews, το εκλογικό αποτέλεσμα που προκύπτει από την ψήφο περισσότερων από 10 εκατομμυρίων κατοίκων της Κωνσταντινούπολης, θα διαμορφώσει τις πολιτικές συνθήκες στο εσωτερικό της Τουρκίας για τα επόμενα χρόνια.

Πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα για τον Ιμάμογλου, καθώς η νίκη του σημαίνει ότι μπόρεσε να κινητοποιήσει διαφορετικά ακροατήρια, πέρα από τον στενό κεμαλικό πυρήνα του CHP. Αξίζει δε να σταθεί κανείς στην ψήφο των νέων -ηλικιακά- πολιτών, καθώς είναι εκατοντάδες χιλιάδες αυτοί που σήμερα ψήφισαν για πρώτη φορά, στοιχείο που αναδεικνύει και τη δημογραφική «έκρηξη» που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Τουρκία και την οποία την αντιλαμβάνεται κανείς αν κυκλοφορήσει στο δρόμο της Πόλης.

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου θέλει να δημιουργήσει μια νέα βάση ψηφοφόρων, που, στο εγγύς μέλλον, θα λειτουργήσει ως αντίβαρο των εκατομμυρίων φανατικών υποστηρικτών του προέδρου Ερντογάν. Ο 53χρονος επανεκλεγείς δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, μεγαλύτερου δήμου της χώρας, ο οποίος το 2019 «έσπασε» την κυριαρχία του κόμματος του Ερντογάν έπειτα από 25 ολόκληρα χρόνια, είναι αυτοδιοικητικός καριέρας.

Κεμαλιστής, μέλος του Ρεπουμπλικανικού κόμματος και βασικός πολιτικός αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, είναι ο μόνος που κατάφερε να τον κερδίσει σε εκλογές. Μετά και το σημερινό αποτέλεσμα, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι αποτελεί τον πιο ισχυρό πολιτικό που έχει αναδείξει το στρατόπεδο της κεμαλικής αντιπολίτευσης τα τελευταία 20 χρόνια και τον μόνο αξιόπιστο δυνητικό αμφισβητία της ηγεσίας του Ερντογάν.

Μπροστά στις κάλπες της 31ης Μαρτίου, ο 53χρονος Εκρέμ Ιμάμογλου είχε μία μόνο επιλογή: να διεκδικήσει και πάλι τον δήμο της Κωνσταντινούπολης, με προοπτική να αναδειχθεί σε ηγέτη ευρύτερα της τουρκικής αντιπολίτευσης, που όρθωσε το ανάστημά του δύο φορές στον Ερντογάν. Για τον σκοπό αυτό μάλιστα, παραιτήθηκε πέρυσι από την διεκδίκηση της ηγεσίας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος, μετά την ήττα του έως τότε προέδρου του κόμματος, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στις περυσινές προεδρικές εκλογές.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This