Φονικός σεισμός στην Ταϊβάν: Στους εννέα οι νεκροί, εκατοντάδες οι τραυματίες

Στην πόλη Χουάλιεν τα μεγαλύτερα προβλήματα - «Κόβουν» την ανάσα τα βίντεο

Must Read

Ολοένα και μεγαλώνει η τραγική λίστα με τους νεκρούς από τον καταστροφικό σεισμό, μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στην Ταϊβάν, αφού σύμφωνα με τα τοπικά μέσα τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, ενώ περισσότεροι από 800 έχουν τραυματιστεί.

Σύμφωνα με τους ειδικούς πρόκειται για τον ισχυρότερο σεισμό που πλήττει την Ταϊβάν τα τελευταία τολάχιστον 25 χρόνια. Το μεγαλύτερο πλήγμα εκτιμάται πως δέχτηκε η αραιοκατοικημένη κομητεία Χουάλιεν, στην ανατολική Ταϊβάν, όπου εντοπίστηκε και το επίκεντρο το σεισμού. Η πυροσβεστική υπηρεσία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη επιχείρηση απεγκλωβισμού για πολίτες σε σήραγγες κοντά στην πόλη, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και δύο Γερμανοί. Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκεται η αγωνιώδης επιχείρηση εντοπισμού των 50 ταξιδιώτες που επέβαιναν σε τέσσερα μίνι μπας και κατευθύνονταν σε ξενοδοχείο μέσα στο εθνικό πάρκο Ταρόκο, όταν «χτύπησε» ο Εγκέλαδος.

Η προεδρία της Ταϊβάν ανακοίνωσε ότι ο πρόεδρος Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος αναλαμβάνει επίσημα τα καθήκοντά του τον επόμενο μήνα, επισκέφθηκε την Χουάλιεν. «Στον παρόντα χρόνο το σημαντικότερο, η πρώτη προτεραιότητα, είναι να διασωθούν άνθρωποι», δήλωσε ο πρόεδρος μιλώντας έξω από ένα από τα κτίρια που κατέρρευσαν στην Χουάλιεν.

Η δόνηση ήταν 7,5 βαθμών, σύμφωνα με την Ιαπωνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, ή 7,4, σύμφωνα με το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο, και 7,2, σύμφωνα με την Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ταϊβάν. Το εστιακό βάθος του υποθαλάσσιου σεισμού, που σημειώθηκε σε ώρα κατά την οποία οι κάτοικοι κατευθύνονταν στη δουλειά τους και τα παιδιά πήγαιναν στο σχολείο, ήταν 15,5 χιλιόμετρα. Μετά τον σεισμό εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ταϊβάν, στις νήσους της νοτιοδυτικής Ιαπωνίας και σε πολλές επαρχίες των Φιλιππίνων, η οποία στη συνέχεια ήρθη. Εντούτοις, το αεροδρόμιο της Νάχα, το μεγαλύτερο στην ιαπωνική νήσο Οκινάουα, ανέστειλε προσωρινά τις πτήσεις.

Μετασεισμοί και διακοπές ρεύματος

Σε κάθε περίπτωση, οι μετασεισμοί που ακολουθούν προκαλούν ένα κλίμα ανησυχίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 50.

Παράλληλα, η αρχική δόνηση προκάλεσε προβλήματα και στο σύστημα του υπόγειου σιδηροδρόμου της Ταϊπέι, ο οποίος έκλεισε προσωρινά για να απομακρυνθούν οι επιβάτες παρότι σύντομα επαναλειτούργησαν οι περισσότερες σιδηροδρομικές γραμμές. Η διαχειρίστρια εταιρεία σιδηροδρόμων υψηλής ταχύτητας ανακοίνωσε ότι δεν αναφέρθηκαν ζημιές ούτε τραυματισμοί στα τρένα της παρότι θα καθυστερήσουν τα δρομολόγια προκειμένου να γίνει επιθεώρηση.

Την ίδια ώρα, η εταιρεία ηλεκτροδότησης Taipower ανακοίνωσε ότι αποκαταστάθηκε το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτροδότησης και ότι οι δύο πυρηνικοί σταθμοί της νήσου δεν επηρεάστηκαν από τον σεισμό.

Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων μετέδωσε ότι ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος μετά το 1999 όταν δόνηση μεγέθους 7,6 βαθμών κατέστρεψε 50.000 κτίρια (2.400 νεκροί), την στιγμή που αξιωματούχοι της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ταϊβάν δήλωσαν ότι η ένταση του σεισμού στην κομητεία Χουάλιεν μετρήθηκε στην 6η βαθμίδα της 7βαθμης κλίμακας. Μάλιστα, επεσήμαναν πως ένας σεισμός τέτοιας σφοδρότητας προκαλεί κατάρρευση τοίχων εκτός αν είναι κατασκευασμένοι από οπλισμένο μπετόν και ότι οι άνθρωποι δεν μπορούν να σταθούν όρθιοι και πρέπει να συρθούν προκειμένου να μετακινηθούν.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This