Ψηφίστηκε από την Ε.Ε. το νέο μεταναστευτικό σύμφωνο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να σταθούν ακόμη μία φορά στο ύψος των περιστάσεων

Must Read

Με αρκετές αντιδράσεις διεξήχθη η ψήφιση του νέου συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Παρά τις εξαγγελίες για δραστικές αλλαγές και εναρμόνιση του ευρωπαϊκού πλαισίου στο πνεύμα των αναγκών και των αυξημένων μεταναστευτικών ροών, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν κατάφεραν να σταθούν ακόμη μία φορά στο ύψος των περιστάσεων.

Οι ισχυροί της Ε.Ε. κατάφεραν να αποτινάξουν από πάνω τους την ευθύνη του μεταναστευτικού ζητήματος και μετακύλησαν το βάρος στις «συνήθεις ύποπτες» χώρες του Νότου. Η πεπατημένη τόσων και τόσων κρίσεων ακολουθήθηκε και σε αυτήν την περίπτωση, με την Ελλάδα και την Ιταλία να μετατρέπονται συνειδητά σε φυλακές στοιβαγμένων ανθρώπων, χωρίς προοπτική και χωρίς ουσιαστικό σχέδιο.

Το «τυράκια» της εθελοντικής μετανάστευσης και των ευκολότερων διαδικασιών για αίτηση ασύλου αποτελούν περισσότερο… καθρεφτάκια για τους ιθαγενείς παρά ουσιαστικά μέτρα αντιμετώπισης μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης. Παρά τις αντιδράσεις, τελικά οι ευρωβουλευτές υπερψήφισαν και τα πέντε νομοθετικά κείμενα.

Πέντε είναι οι βασικοί κανόνες που θα διέπουν το νέο σύμφωνο:

  • Δημιουργία ενιαίων κανόνων για την ταυτοποίηση των υπηκόων τρίτων χωρών κατά την άφιξή τους.
  • Κοινή βάση δεδομένων, στην οποία θα συγκεντρώνονται ακριβέστερα και πληρέστερα δεδομένα για τον εντοπισμό μη επιτρεπόμενων μετακινήσεων.
  • Ταχύτερες και αποτελεσματικότερες διαδικασίες για το άσυλο, τις επιστροφές και τα σύνορα.
  • Νέος μηχανισμός αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών για την εξισορρόπηση του ισχύοντος συστήματος.
  • Μελλοντική ετοιμότητα της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της εργαλειοποίησης των μεταναστών.

Την υιοθέτηση του συμφώνου μετανάστευσης και ασύλου από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χαιρέτησαν οι πρόεδροι της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, καθώς και ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Η Ευρώπη είναι μια σθεναρή ένωση, που μπορεί να δίνει μεγάλες λύσεις στα μεγάλα προβλήματα. Χαιρετίζω την πολιτική συμφωνία στην οποία κατέληξαν την κατάλληλη στιγμή το Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο σχετικά με τα βασικά στοιχεία του νέου Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο» τόνισε η Φον ντερ Λάιεν.

Από την πλευρά της, η Ρομπέρτα Μέτσολα ανέφερε ότι το σύμφωνο διασφαλίζει τη σωστή ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και υπευθυνότητας, παραδεχόμενη ότι δεν επιλύει όλα τα ζητήματα εν μία νυκτί, αλλά είναι ένα «γιγαντιαίο βήμα προς τα εμπρός».

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε: «Επειτα από σχεδόν μία δεκαετία αδιεξόδου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υιοθέτησης του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο – την πλήρη αναθεώρηση της νομοθεσίας της Ε.Ε. για τη μετανάστευση. Η Ευρώπη θα διαχειριστεί τη μετανάστευση με ομαλό τρόπο και με τους δικούς μας όρους».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This