Η επιχείρηση ολοκληρώθηκε διαμηνύει το Ιράν – Πολεμικό συμβούλιο στο Ισραήλ

Αγωνία για την επόμενη ημέρα

Must Read

Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η παγκόσμια κοινή γνώμη τα όσα διαδραματίζονται στη Μέση Ανατολή μετά την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ.

Τα σενάρια πολλά και η ανησυχία για νέα κλιμάκωση με άγνωστες συνέπειες ακόμη μεγαλύτερη.

Σήμερα το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ αναμένεται να συνεδριάσει για να αποφασίσει πώς θα κινηθεί μετά την ιρανική επίθεση.

Την ίδια ώρα ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε πως η επίθεση που πραγματοποιήθηκε «πέτυχε όλους τους στόχους της» τονίζοντας πως η επιχείρηση ολοκληρώθηκε. Αυτό φυσικά ισχύει μόνο σε περίπτωση που δεν υπάρξουν αντίποινα από το Ισραήλ. Ειδάλλως «η απάντηση του Ιράν θα είναι σημαντικά πιο σοβαρή», ανέφερε χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου του Ιράν.

Στην πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά την επίθεση ο Μπενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην επιτυχημένη αντιμετώπιση από τα ισραηλινά αμυντικά συστήματα και ταυτόχρονα έδωσε το σύνθημα της νίκης.

«Αναχαιτίσαμε, αποκρούσαμε, μαζί θα νικήσουμε», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σε σύντομη ανάρτησή του στην πλατφόρμα X.




Μαχητικά των ΗΠΑ και Ισραήλ κατέρριψαν τα περισσότερα drones

Όπως έγινε γνωστό από δύο πηγές των δυτικών μυστικών υπηρεσιών τα περισσότερα από τα ιρανικά drones που πετούσαν πάνω από τον εναέριο χώρο της Συρίας στην διάρκεια νυχτερινής επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ καταρρίφθηκαν από μαχητικά αεροσκάφη του Ισραήλ και των ΗΠΑ, πριν πλήξουν τους στόχους τους.

Οι ίδιες πηγές, δήλωσαν στο Reuters ότι οι αεροπορικές αναχαιτίσεις κατέρριψαν δεκάδες πυραύλους και drones που είχαν εξαπολυθεί από το Ιράν και πετούσαν πάνω από τα νότια της Συρίας στην επαρχία Νταράα, στα Υψώματα του Γκολάν (Συρία), αλλά και πάνω από αρκετές τοποθεσίες στα ανατολικά της Συρίας, κατά μήκος της συνοριακής γραμμής με το Ιράκ.

Ιράν: Η επίθεση «πέτυχε όλους τους στόχους της»

Την ίδια ώρα, ο αρχηγός των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων υποστήριξε σήμερα πως η επίθεση που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα εναντίον του Ισραήλ «πέτυχε όλους τους στόχους της», διεκρινίζοντας ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και οι πύραυλοι του Ιράν δεν είχαν στόχο κανένα αστικό ή οικονομικό κέντρο.

«Η επιχείρηση Τίμια Υπόσχεση διεξήχθη με επιτυχία από χθες το βράδυ μέχρι σήμερα το πρωί και πέτυχε όλους τους στόχους της», δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί.

Σύμφωνα με τον ίδιο οι δύο εγκαταστάσεις που στοχοθετήθηκαν κυρίως ήταν «το κέντρο πληροφοριών που έδωσε στους σιωνιστές τις απαραίτητες πληροφορίες» για το πλήγμα που κατέστρεψε την 1η Απριλίου το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, καθώς και «η αεροπορική βάση του Νοβατίμ, από την οποία απογειώθηκαν τα σεροσκάφη F-35» που το βομβάρδισαν.

«Αυτά τα δύο κέντρα υπέστησαν σημαντικές ζημιές και τέθηκαν εκτός λειτουργίας», διαβεβαίωσε. «Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να συνεχίσουμε αυτή την επιχείρηση, όμως αν το σιωνιστικό καθεστώς αναλάβει κάποια δράση εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, είτε στο έδαφός μας είτε στα κέντρα που μας ανήκουν στη Συρία ή αλλού, η επόμενη επιχείρησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν εδώ», προειδοποίησε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος.




Ο στρατηγός Μπαγερί δήλωσε εξάλλου ότι οι ιρανικές αρχές «έστειλαν ένα μήνυμα στις Ηνωμένες Πολιτείες προειδοποιώντας ότι, αν συνεργασθούν με το Ισραήλ στις επόμενες ενδεχόμενες ενέργειές τους, οι βάσεις τους δεν θα είναι ασφαλείς».

Να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή.

Το μήνυμα αυτό διαβιβάσθηκε μέσω της πρεσβείας της Ελβετίας, η οποία αντιπροσωπεύει τα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράν, καθώς οι δύο χώρες δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις.

Ερωτηθείς επίσης στην κρατική τηλεόραση, ο αρχηγός των Φρουρών της Επανάστασης Χοσεΐν Σαλαμί δήλωσε πως η επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στη διάρκεια της νύχτας «θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερης έκτασης. Περιορίσαμε αυτή την επιχείρηση στις υπηρεσίες που το σιωνιστικό καθεστώς χρησιμοποίησε για να επιτεθεί στην πρεσβεία μας στη Συρία».

Υπενθυμίζεται ότι από την επίθεση στο ιρανικό προξενείο είχαν σκοτωθεί επτά μέλη των Φρουρών, μεταξύ των οποίων και δύο ανώτατοι αξιωματικοί.

Κήρυξη πολέμου: Το Ισραήλ βομβάρδισε την πρεσβεία του Ιράν στην Δαμασκό!




Ακυρώσεις πτήσεων

Αν και σήμερα το πρωί το Ισραήλ άνοιξε τον εναέριο χώρο του, όπως ανακοίνωσε η αρχή αεροδρομίων της χώρας, πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχουν ήδη αποφασίσει να ακυρώσουν τις πτήσεις τους για το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή, μετά την επίθεση του Ιράν με drones και πυραύλους κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος έχουν ακυρωθεί οι πρωινές πτήσεις για το Τελ Αβίβ, ενώ δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη ενημέρωση. Σύμφωνα με πληροφορίες ίσως το απόγευμα ενδεχομένως πραγματοποιηθούν κάποιες πτήσεις.

Στο μεταξύ η Emirates Airlines η αεροπορική εταιρία Emirates Airlines ανακοίνωσε την ακύρωση μερικών πτήσεών της, αλλά και την τροποποίηση της πορείας άλλων πτήσεων, όπως δήλωσε σήμερα ένας εκπρόσωπος της, στον απόηχο της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ.

Δείτε επίσης: 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This