Βέτο των ΗΠΑ στον ΟΗΕ για την ένταξη της Παλαιστίνης

Η εξέλιξη θεωρείτο εξαρχής δεδομένη από παρατηρητές

Must Read

«Ανήθικο, άδικο και αδικαιολόγητο» χαρακτηρίζει η Παλαιστινιακή Αρχή το βέτο των ΗΠΑ σε σχέδιο ψηφίσματος το οποίο θα συνιστούσε στη Γενική Συνέλευση των 193 μελών του ΟΗΕ να γίνει «το κράτος της Παλαιστίνης δεκτό ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών».

Διαβάστε επίσης: Κορυφαία διάκριση για συγκλονιστική φωτογραφία από τον πόλεμο στη Γάζα

Η Βρετανία και η Ελβετία απείχαν, ενώ τα υπόλοιπα 12 μέλη του δεκαπενταμελούς Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν «Nαι». Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ επαίνεσε το βέτο που άσκησαν οι ΗΠΑ. «Η επονείδιστη πρόταση απορρίφθηκε. Η τρομοκρατία δεν θα επιβραβευτεί», σχολίασε ο Ισραέλ Κατς.

 

Η αρνητική ψήφος, αυτή της Ουάσιγκτον, ήταν καθοριστική. Η εξέλιξη θεωρείτο εξαρχής δεδομένη από παρατηρητές.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε τη βαθιά λύπη του διότι το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν μπόρεσε να προωθήσει την ένταξη της Παλαιστίνης ως κράτους-πλήρους μέλους στον ΟΗΕ, καθώς οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο στο σχέδιο απόφασης.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς καταδίκασε σθεναρά τη θέση της αμερικανικής κυβέρνησης, που αποφάσισε να εμποδίσει την αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης ασκώντας το δικαίωμα βέτο, με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε σήμερα.

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Βασίλι Νεμπένζια, τάχθηκε υπέρ της χορήγησης της πλήρους ιδιότητας του μέλους του οργανισμού στην Παλαιστίνη, λέγοντας ότι «η απόλυτη πλειοψηφία της παγκόσμιας κοινότητας» την υποστηρίζει επίσης. Ασκώντας το βέτο τους, οι ΗΠΑ έδειξαν «τι πραγματικά σκέφτονται για τους Παλαιστίνιους», δήλωσε ο Νεμπένζια στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η Ουάσινγκτον πιστεύει ότι «δεν τους αξίζει να έχουν το δικό τους κράτος» και ότι αντιλαμβάνεται μόνο «τα συμφέροντα του Ισραήλ», είπε.

Καταδικασμένο το εγχείρημα

Το παλαιστινιακό εγχείρημα μοιάζει καταδικασμένο σε αποτυχία. Για να προχωρήσει η διαδικασία ένταξης οποιουδήποτε κράτους στον ΟΗΕ, απαιτείται καταρχήν θετική εισήγηση του ΣΑ δεδομένου ότι χρειάζονται τουλάχιστον 9 ψήφοι υπέρ και να μην ασκηθεί βέτο από κάποιο από τα πέντε κράτη-μόνιμα μέλη. Στη συνέχεια απαιτείται έγκρισή της με πλειοψηφία δυο τρίτων από τη Γενική Συνέλευση.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, οι Παλαιστίνιοι κίνησαν ξανά αυτόν τον μήνα τη διαδικασία ένταξης τους στον οργανισμό ως κράτους-πλήρους μέλους, που ανάγεται στον Σεπτέμβριο του 2011, με επιστολή στον Γενικό Γραμματέα και στο Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού, επικαλούμενοι τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, που πλέον διαρκούν πάνω από μισό χρόνο, και τη συνεχιζόμενη επέκταση των εβραϊκών οικισμών στη Δυτική Όχθη.

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This