Ρεκόρ κρουσμάτων δάγκειου πυρετού στη Λατινική Αμερική

Εκατομμύρια οι μολύνσεις ετησίως σύμφωνα με τον ΠΟΥ

Must Read

Ραγδαία εξάπλωση του δάγκειου πυρετού τόσο στην αμερικανική ήπειρο όσο και την Καραϊβική. Έγκυος 15 εβδομάδων με δίδυμα νοσηλεύεται εδώ και πέντε ημέρες στο νοσοκομείο Σέρζιο Μπερνάλες στην πρωτεύουσα του Περού, όπου καθημερινά λαμβάνουν θεραπεία δεκάδες άλλοι ασθενείς με δάγκειο πυρετό. «Δεν ξέρω πώς μολύνθηκα. Είναι φρικτό. Φοβάμαι ότι θα χάσω τα μωρά μου».

Ο δάγκειος πυρετός, είναι μια ιογενή ασθένεια που τροφοδοτείται από το μετεωρολογικό φαινόμενο Ελ Νίνιο και εξαπλώνεται όπως ποτέ άλλοτε στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά στις έγκυες υπάρχει κίνδυνος για το έμβρυο.

Πως εξαπλώνεται

Ο ιός εξαπλώνεται ιδιαίτερα στις αστικές και ημιαστικές περιοχές και προκαλεί 100 με 400 εκατομμύρια μολύνσεις ετησίως, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Στα τέλη Μαρτίου ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε ότι η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική θα πρέπει να περιμένουν τη χειρότερη εποχή δάγκειου πυρετού που έχει καταγραφεί ποτέ.

 

Σε λιγότερους από τρεις μήνες από την αρχή του έτους οι υγειονομικές αρχές της περιοχής έχουν καταγράψει περισσότερα από 3,5 εκατ. κρούσματα και χίλιους θανάτους από δάγκειο πυρετό.

Πλήττει την Λατινική Αμερική

Σύμφωνα με το περουβιανό υπουργείο Υγείας, από την αρχή του έτους 147 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από δάγκειο και περισσότερα από 155.000 κρούσματα έχουν εντοπιστεί στη χώρα. Οι αριθμοί αυτοί ξεπερνούν κατά πολύ τους 39 θανάτους και τα 34.000 κρούσματα που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο το 2023.

Η σοβαρότητα της κατάστασης οδήγησε την κυβέρνηση να κηρύξει τον Φεβρουάριο υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 20 από τις 25 επαρχίες του Περού.

Στη Βραζιλία ο αριθμός των μολύνσεων τις πέντε πρώτες εβδομάδες του έτους ήταν πενταπλάσιος σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2023. Η χώρα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο εκστρατεία δωρεάν εμβολιασμού κατά του δάγκειου μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων.

Στην Αργεντινή καταγράφηκαν 129 θάνατοι λόγω της ασθένειας το πρώτο τρίμηνο του έτους, έναντι μόλις 13 την ίδια περίοδο πέρυσι. Η χώρα είναι αντιμέτωπη με έλλειψη σε εντομοαπωθητικά, γεγονός που προκάλεσε πανικό και διαπληκτισμούς στα σούπερ μάρκετ, αλλά και ραγδαία άνοδο των τιμών τους στο διαδίκτυο.

*ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΑΡΧΕΙΟ

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This