Να άρει η Γερμανία τους περιορισμούς στην τουρκική αμυντική βιομηχανία ζήτησε ο Ερντογάν από τον Στάινμαϊερ

Γερμανία και Τουρκία απαραίτητες η μια για την άλλη, το σχόλιο του Γερμανού προέδρου

Must Read

Ο Πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ έφτασε στην Τουρκία τη Δευτέρα και η πρώτη του στάση ήταν η Κωνσταντινούπολη, ασυνήθιστο για πρόεδρο κράτους που παραδοσιακά συναντά πρώτα τον αρχηγό του κράτους που επισκέπτεται, κάτι που σχολιάστηκε με αναφορές για ψυχρό κλίμα στις σχέσεις των δυο αντρών.

Στην Κωνσταντινούπολη συνάντησε από τον διάσημο συγγραφέα Ορχάν Παμούκ μέχρι τον πρώην Πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ, πριν αναχωρήσει για την Gaziantep, μια από τις επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς του 2023 στα νότια της Τουρκίας. Την ίδια ώρα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Ιράκ.

Η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου, η πρώτη στην Τουρκία από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2017, αντιμετωπίστηκε με διαμαρτυρίες για τη στάση του Βερολίνου στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση, κατηγορώντας τη Γερμανία ότι συνέβαλε στις «δολοφονίες» Παλαιστινίων στη Γάζα από το Ισραήλ, στενό σύμμαχο της Γερμανίας.

Στην Άγκυρα την Τετάρτη, αρχικά απέτισε φόρο τιμής στον Μουσταφά Κεμάλ, επισκεπτόμενος το μαυσωλείο του Ανιτκαμπίρ. Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, όπου δίδαξαν Γερμανοί επιστήμονες αφού έφτασαν στην Τουρκία τη δεκαετία του 1930, μετά από πρόσκληση του Κεμάλ. Πριν από την επίσημη τελετή υποδοχής από τον Ερντογάν, ο Στάινμαϊερ συναντήθηκε επίσης με τον δήμαρχο της Άγκυρας Μανσούρ Γιαβάς.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό Πρόεδρο στο Προεδρικό Συγκρότημα, κοινώς παλάτι, στην Άγκυρα ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι η Γερμανία πρέπει να άρει τους περιορισμούς στην τουρκική αμυντική βιομηχανία και ότι οι δυο χώρες θα πρέπει να επικεντρωθούν σε κοινά έργα παραγωγής στο μέλλον.

Η Γερμανία μείωσε δραστικά τις στρατιωτικές εξαγωγές προς την Τουρκία αφού η τελευταία ξεκίνησε επιχειρήσεις κατά του PKK στη Συρία. Η Άγκυρα έχει επίσης διαμαρτυρηθεί ότι η Γερμανία εμπόδιζε την απόκτηση αεροσκαφών Eurofighter.

Ο Ερντογάν εξέφρασε επίσης ανησυχίες για τις δραστηριότητες… τρομοκρατικών ομάδων στην Ευρώπη και είπε ότι αναμένουν από τις γερμανικές αρχές να κάνουν περισσότερα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας, επειδή εξέχοντα μέλη Γκιουλενιστών (FETÖ) έλαβαν άσυλο στη Γερμανία, ειδικά μετά τις 15 Ιουλίου 2016!

Αναφέρθηκε και στη σύγκρουση Παλαιστίνης-Ισραήλ, διαφωνώντας με τον Γερμανό πρόεδρο και λέγοντας ότι η Τουρκία έχει επανειλημμένα καταδικάσει τις θηριωδίες του Ισραήλ στη Γάζα και ότι η Χαμάς είναι μια αντιστασιακή ομάδα. «Δεν πρέπει να επιτραπούν οι προσπάθειες της ισραηλινής διοίκησης να κρύψει τις θηριωδίες της, τις σφαγές που διαπράχθηκαν στη Γάζα», είπε ο Ερντογάν. Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να εντείνει τις προσπάθειές της για την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και τη διασφάλιση της αδιάλειπτης ανθρωπιστικής βοήθειας που φτάνει στον παλαιστινιακό λαό.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός πρόεδρος είπε ότι οι τουρκο-γερμανικές σχέσεις έχουν μακρά ιστορία, σημειώνοντας την παρουσία 3 εκατομμυρίων Τούρκων που ζουν στη Γερμανία. Είπε ότι η Γερμανία και η Τουρκία περνούν δύσκολες οικονομικές στιγμές και ότι πρέπει να ενισχύσουν τους δεσμούς τους και ότι οι δύο χώρες είναι απαραίτητες η μια για την άλλη.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This