Κωνσταντινούπολη: Δρακόντεια μέτρα στην πλατεία Ταξίμ ενόψει της Εργατικής Πρωτομαγιάς

Η τουρκική κυβέρνηση θέλει να αποφύγει τα όσα συνταρακτικά είχαν γίνει το 2013

Must Read

Την περιοχή περιμετρικά της πλατείας Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη απέκλεισε από σήμερα η τουρκική αστυνομία, ούτως ώστε να εμποδίσει τη διεξαγωγή οποιασδήποτε συγκέντρωσης εκεί για την Εργατική Πρωτομαγιά, φοβούμενη επανάληψη των όσων συνέβησαν το 2013, όπου η ιστορική αυτή πλατεία έγινε το επίκεντρο ενός σφοδρού κύματος διαμαρτυρίας κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ειδήσεων, γύρω από την πλατεία στην οποία καταλήγει η διάσημη πεζοδρομημένη λεωφόρος Ιστικλάλ, τοποθετήθηκαν ψηλά μεταλλικά φράγματα, εμποδίζοντας την πρόσβαση σε αυτήν. Παράλληλα, αύριο, ανήμερα Πρωτομαγιά, στην Κωνσταντινούπολη θα αναπτυχθούν περισσότεροι από 42.000 αστυνομικοί, με τον υπουργό Εσωτερικών Αλί Γερλίκαγια να προειδοποιεί ότι «δεν θα επιτρέψουμε στις τρομοκρατικές οργανώσεις να κάνουν την Πρωτομαγιά πεδίο δράσης και προπαγάνδας».

Η αλήθεια είναι πως οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται εδώ και χρόνια στην πλατεία Ταξίμ, ωστόσο συνδικαλιστικές και πολιτικές οργανώσεις καλούν τακτικά τα μέλη τους να συγκεντρωθούν εκεί. Αρκετές από αυτές, μάλιστα, σκοπεύουν αύριο Μεγάλη Τετάρτη να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας προς αυτήν.

Η πλατεία Ταξίμ και το γειτονικό πάρκο Γκεζί, τα οποία βρίσκονται στην ευρωπαϊκή πλευρά της Κωνσταντινούπολης, ήταν το επίκεντρο ενός πρωτοφανούς κύματος διαδηλώσεων το 2013 που είχαν στόχο την κυβέρνηση Ερντογάν, ο οποίος τότε ήταν πρωθυπουργός από το 2003.

Θυμίζουμε ότι στις εκλογές της 31ης Μαρτίου, το ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του προέδρου Ερντογάν υπέστη πανωλεθρία στην Κωνσταντινούπολη -τη χειρότερη ήττα του μέσα σε δύο δεκαετίες που είναι στην εξουσία- με τη μεγαλύτερη πόλη της χώρας και οικονομική της πρωτεύουσα να παραμένει στα χέρια του σοσιαλδημοκρατικού Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος (CHP), του μεγαλύτερου κόμματος της τουρκικής αντιπολίτευσης.

«Η πλατεία Ταξίμ είναι ένα τραύμα για την κυβέρνηση του ΑΚΡ (…) Δεν θα την εγκαταλείψουμε», δήλωσε χθες Δευτέρα ο Ντενίζ Γιουτζέλ, αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος Τύπου του CHP.

*φωτό αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This