Καναδάς: Σαρωτικές πυρκαγιές – Πολίτες αφήνουν τα σπίτια τους

Εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς

Must Read

Η περίοδος των πυρκαγιών άρχισε νωρίς φέτος στον Καναδά

Χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους, καθώς μαίνονταν την Κυριακή εκατοντάδες μέτωπα φωτιάς. Η περίοδος των πυρκαγιών, που άρχισε νωρίτερα από το συνηθισμένο, αναμένεται δύσκολη κι εξαιρετικά επικίνδυνη, σύμφωνα με τις ομοσπονδιακές αρχές. «Οι φλόγες μάς έχουν στ’ αλήθεια ζώσει, από τη δύση ως τα βορειοανατολικά», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ρομπ Φρέιζερ, δήμαρχος της Φορτ Νέλσον, απευθύνοντας αγωνιώδη έκκληση στους κατοίκους να φύγουν, καθώς η πόλη απειλείται από εκτός ελέγχου μέτωπο.

Η πυρκαγιά, που εκτείνεται σε περίπου 25.000 στρέμματα, μαινόταν σε απόσταση 3,5 χιλιομέτρων από τα πρώτα σπίτια. Περίπου 3.500 κάτοικοι αναγκάστηκαν να φύγουν, να μεταβούν 400 χιλιόμετρα νοτιότερα. Τα πράγματα χειροτέρεψαν όταν άρχισαν ξανά να πνέουν ισχυροί άνεμοι, εξήγησε ο δήμαρχος Φρέιζερ. «Βρισκόμαστε σε περίοδο ξηρασίας επιπέδου 5 (σ.σ. του υψηλότερου), κάτι που κάνει τον αγώνα εναντίον των δασικών πυρκαγιών εξαιρετικά δύσκολο, πάντως θα κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να περιορίσουμε το μέτωπο», συμπλήρωσε.

Επιπλέον εντολές εσπευσμένης απομάκρυνσης εκδόθηκαν άλλωστε το σαββατοκύριακο σε μικρές κοινότητας στην Αλμπέρτα και στη Μανιτόμπ. Ιχυροί άνεμοι έσπρωξαν τους καπνούς προς δυσμάς, προκαλώντας ασφυξία σε μεγάλες πόλεις. Η ποιότητα του αέρα εγείρει «πολύ υψηλούς» κινδύνους, ανέφερε η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Σε επικαιροποιημένο προειδοποιητικό δελτίο που δημοσιοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, η Οτάβα προειδοποίησε πως οι «υψηλότερες από το φυσιολογικό θερμοκρασίες» τους επόμενους μήνες, που θα προστεθούν στις «συνθήκες ξηρασίας θα επιτείνουν τον κίνδυνο και την ένταση των δασικών πυρκαγιών».

Στην γειτονική επαρχία Αλμπέρτα, μαίνονταν 43 πυρκαγιές, η μία από τις οποίες απέχει 15 χιλιόμετρα από τη Φορτ Μακμέρι, αναγκάζοντας τους κατοίκους να κάνουν ετοιμασίες για το ενδεχόμενο να φύγουν. Η πόλη, μέσα σε βορινό δάσος, γνωστή για την ασφαλτούχο άμμο της, είχε υποστεί πελώρια καταστροφή από πυρκαγιά τον Μάιο του 2016. Οι σχεδόν 90.000 κάτοικοί της είχαν αναγκαστεί να την εγκαταλείψουν. Η πυρκαγιά αυτή αρακτηρίζεται ως η χειρότερη καταστροφή στην ιστορία του Καναδά, καθώς κατέστρεψε σχεδόν 2.500 κτήρια και προκάλεσε ζημία αξίας σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων καναδικών δολαρίων (6,8 δισ. ευρώ).

Το 2023 πάντως, ο Καναδάς έζησε την χειρότερη περίοδο πυρκαγιών στην ιστορία του. Οι φωτιές, που σάρωσαν την χώρα κατέκαψαν 150 εκατομμύρια στρέμματα, στοίχισαν την ζωή σε οκτώ πυροσβέστες κι ανάγκασαν τις αρχές να προχωρήσουν στην εσπευσμένη απομάκρυνση 230.000 ανθρώπων από τα σπίτια τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This